Peperikon, toà thành cổ linh thiêng, Machu Picchu của Bulgaria


Perperikon – toà thành cổ linh thiêng nhất Bulgaria

Perperikon là một công trình độc đáo, ghi dấu thời kì hoàng kim trong nền văn minh Crete-Mycenaean khoảng những năm 1400 trước Công nguyên. Đây là một tòa thành cổ linh thiêng nhất của Bulgaria. Và là nơi ẩn chứa nhiều bí ẩn hấp dẫn du khách và các nhà nghiên cứu, khảo cổ học trên thế giới. Thủ tướng Boiko Borisov từng nói: Người Bulgaria nào chưa đến thăm Peperikon là không biết gì về lịch sử.

Perperikon (tiếng Bulgaria: Перперикон) hay Peperek là một quần thể khảo cổ học nằm ở phía đông dãy núi Rhodopes, bao gồm một khu bảo tồn cự thạch lớn từ 8000 năm trước, các di tích của thời cổ đại và một pháo đài thời trung cổ. Perperikon nằm cách thành phố Kardzhali ngày nay 15 km về phía đông bắc, trong một thung lũng dài 10 km. Ngôi làng Gorna Krepost (“Pháo đài thượng”) nằm dưới chân đồi và dòng sông Perpereshka chứa vàng chảy gần đó. Perperikon là nơi tập hợp cự thạch lớn nhất trên Bán đảo Balkan, với diện tích 5 km vuông. Khu bảo tồn Thracian nằm ở độ cao 470 mét so với mực nước biển, trên bãi đá trên đỉnh một ngọn đồi.

Perperikon vào thời xa xưa cũng nổi tiếng tương tự khu đền thờ thần ở Delphi (Hy Lạp), và theo truyền thuyết thì đây là nơi chào đời của nhà tiên tri kiêm nhà thơ và nhạc sĩ Orpheus của Hy Lạp. Các nhà khảo cổ học nhận xét Peperikon có thể “cạnh tranh với Machu Picchu” – tàn tích thành phố cổ của nền văn minh Inca (Peru) được phát hiện vào năm 1911.

Cái tên Perperikon có từ thời Trung cổ – thế kỷ thứ 11. Tên ban đầu Hyperperakion đã được rút ngắn bởi các nhà chép sử thành Perperakion hoặc Perperikon. Có ít nhất hai lý thuyết về nguồn gốc và ý nghĩa của cái tên, cả hai đều liên kết nó với việc khai thác vàng: Thành phố có thể được đặt theo tên của một quá trình tinh chế vàng nhiệt độ cao thời Trung cổ (hyperpyros Hy Lạp thời trung cổ), hoặc việc sử dụng lại một tên thời cổ điển cho địa danh, bắt nguồn từ một từ cho altar-fire (hyperpyros Hy Lạp cổ đại).

Perperikon là nơi sinh sống từ thời kỳ đồ đá 8.000 năm trước và đạt đến thời hoàng kim trong thời kỳ La Mã. Trong thời kỳ đồ đồng muộn và đồ sắt sớm, sự phát triển mạnh mẽ của các cơ sở giáo phái trên ngọn đồi đã tạo ra một khu bảo tồn lớn. Nó được cho là nơi trú ngụ của thần Dionysus nổi tiếng thuộc bộ tộc Thracian ở Satra, có dòng dõi linh mục là người Bessian. Chỗ ở linh thiêng này đã được tìm kiếm trong cả trăm năm. Dionysus cùng với Apollo là hai nhà tiên tri quan trọng nhất trong thời cổ đại. Theo các truyền thuyết cổ xưa, tại đền thờ linh thiêng, các nghi lễ lửa rượu được thực hiện trên một bàn thờ đá đặc biệt đường kính 2m, và dựa trên chiều cao của ngọn lửa để đánh giá sức mạnh của lời tiên tri.

Perperikon là nơi mà Medokos tuyên bố mình là vua của Thrace vào năm 424 trước Công nguyên, sau cái chết của Sitalces, nhưng đã bị truất ngôi.

Thành phố ngàn năm linh thiêng đã bị người Thổ Nhĩ Kỳ phá hủy vào năm 1362 và cư dân bị bắt làm nô lệ. Sau vài thập kỷ, nơi này hoàn toàn hoang vắng.

Khu vực thiêng liêng này được khám phá vào thập niên 80 khi đoàn chuyên gia dân tộc học phỏng vấn người dân địa phương. Nhà khảo cổ học người Bulgaria Nikolay Ovcharov đã bắt đầu công trình khai quật tại Perperikon vào năm 2000 và khám phá ra phần còn lại của quần thể kiến ​​trúc cổ.

Các nhà khảo cổ đã phát hiện ra một cung điện nhiều tầng khổng lồ và một pháo đài hùng vĩ được xây dựng xung quanh ngọn đồi, với những bức tường dày tới 2,8 m. Điều này có từ thời Đế chế La Mã. Đền và khu dân cư cũng được xây dựng trong pháo đài. Khu quần thể cự thạch đã nằm trong đống đổ nát và được dựng lại nhiều lần trong suốt lịch sử.

Nhà thờ Perpericon

Một bục giảng đạo của nhà thờ đã được các nhà khảo cổ học Bulgaria tìm thấy trên đỉnh của khu bảo tồn đá Thracian vào ngày 10 tháng 9 năm 2005. Nó được cho là tìm thấy đầu tiên ở Bulgaria. Tòa giảng có lẽ được xây dựng vào cuối thế kỷ thứ 4 hoặc đầu thế kỷ thứ 5 dưới triều đại của Byzantine Arcadius và trùng với thời kỳ làm lễ rửa tội của người Thracia ở khu vực Rhodopes.

Các nền móng nhà thờ được đặt dưới dạng toà nhà một tầng dài 16,5 m, đây là hình thức điển hình nhất của một ngôi đền Kitô giáo sơ khai. Các bục giảng được bảo quản đặc biệt tốt và được trang trí phong phú với các đồ trang trí khắc trên đá, gồm cả một con đại bàng nhìn rõ với đôi cánh vươn ra. Nó cũng có năm bảng chữ khắc bằng tiếng Hy Lạp.

Perperikon nằm trong danh sách một trăm địa điểm du lịch quốc gia ở Bulgaria.Một trung tâm tham quan 2,4 triệu Euro đang được xây dựng với nguồn vốn do EU cung cấp.

Перперикон е българският Мачу Пикчу

Перперикон, или Перперек, е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години, паметници от античността и средновековна крепост. Перперикон се намира на 15 км североизточно от днешния град Кърджали, в долина, дълга 10 км, през която тече златоносната Перперишка река. Мегалитният комплекс е най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 кв. км. Светилището на траките е разположено на 470 м над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Перперикон е обитаван от каменната ера преди 8000 г. и достига разцвета си през римската епоха. През къснобронзовата и ранножелязната епоха мощното развитие на култовите съоръжения на хълма създават грандиозно светилище. Счита се, че това е светилището на бог Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Светилището е търсено от цяло столетие. То, заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността. Според древни легенди, в прорицалищата, върху специален олтар са извършвани винено-огнени обреди и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от турците в 1362 г. и жителите му са отвлечени в робство. След няколко десетилетия мястото напълно запустява. Разкопките започват през 2000 г., а Перперикон е един от стоте национални туристически обекта в България.

Бойко Борисов: Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята

Понеделник, 27 Април 2015

„Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята. Не знае каква перла има България. Истинско бижу”. Това се закани да напише в страницата си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов след като изкачи върха на скалния град на траките. Той и придружаващите го тима министри – на земеделието Десислава Танева, на екологията Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, шефът на фонд „Земеделие” Румен порожанов, народните представители Цвета Караянчева и Дилян Добрев, областният управител на Кърджали Илия Илиев, заместник-министри, останаха очаровани от мащабите на археологическия обект.
Стана ясно, че 220 хиляди лева има за разкопките през тази година за Перперикон като 180 хиляди ще са за разкопки, а 40 хиляди – за поддръжка.
„Това, което професор Овчаров е поискал, всичко вече му е преведено, на общината, на кмета, за да могат да работят през годините спокойно”, каза премиерът Бойко Борисов. Той се ангажира след приключването на разкопките на Перперикон, „каквото е необходимо, да бъде направено”, включително и да популяризира обекта пред Европейския съвет и премиерите на Европа, и по възможност да ги доведе тук.
„Това просто е извънземно място. То е на 7 000 години. Не 7 века, а 7 хиляди години, невероятна история”., изрази възхитата си от видяното Борисов. От изпълнителния директор на сдружение „Перперикон-Мелпомена” Петър Савчов той получи почетния знак „Сребърен Перперикон” за приноса му за развитието на Перперикон.
И с още нещо се ангажира премиерът Борисов – осветителните тела по алеите на скалния град на траките да светнат в най-скоро време.
Попитан защо министърът на културата не е тук заедно с останалите министри, премиерът Борисов отговори, че той не е добре със здравето. „Вежди Рашидов работи перфектно, но съм му дал една задача само: щом има постановка „Език мой, враг мой” веднага да отива да я гледа. И да се поучи от мен: мълчиш, работиш, а от там нататък – делата да говорят”, лаконично коментира Борисов българските скандали около представянето на България с изложбата в Лувъра.
В рамките на визитата си в региона той се срещна с животновъди от кърджалийското село Чифлик.
Запитан държавата ще финансира ли укрепването на свлачищата в трите най-засегнати села в Кърджалийско – Сипей, Енчец и невестино, Борисов заяви, че са му потребни твърди гаранции за издръжливостта на проектите за това. „Ако минно-геоложките специалисти ми гарантират, че като изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, тя ще е стабилна, ще сложим парите, ще ги търся“, заяви още премиерът Борисов.

dariknews.bg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: