Hai anh em ở Bulgaria mang tên Hồ Chí Minh và Mao Trạch Đông


Hai anh em người Bulgaria sinh năm 1957 và 1960 được mang tên hai  cố lãnh đạo của Trung Quốc và Việt Nam là Mao Trạch Đông (1893-1976 ) và Hồ Chí Minh (1890-1969). Quyết định đó là do cha của họ, Đại tá nghỉ hưu Marine Shiderov ở làng Stara Reka tỉnh Sliven đã đặt cho họ, ông vừa tổ chức mừng thọ tròn một thế kỷ.

 

Ông Marin vừa tròn 100 tuổi hôm 15/7/2018.

Quyết định này phần lớn là do tự phát, khi sinh người con trai lớn mối quan hệ giữa Bulgaria và Trung Quốc xa xôi đang hưng thịnh, và tên của vị lãnh đạo Trung Quốc được đặt bên cạnh tên Stalin. Ba năm sau, tên của nhà lãnh đạo Việt Nam, người đang tiến hành thống nhất miền Bắc và miền Nam bị chia cắt, đã trở thành một điển hình cho tinh thần đoàn kết quốc tế, ông lão 100 tuổi nhớ lại.

Theo lời ông, Mao và Hochi Shiderovi không bao giờ có vấn đề với tên của họ, người anh tốt nghiệp kỹ sư điện và sau đó theo nghiệp sĩ quan. Người em cũng chọn chuyên ngành kỹ thuật. Sau năm 1990, Mao học khoá học lặn ở Tây Ban Nha và cho đến nay làm việc như một nhà tư vấn cho công ty hàng đầu ở đó. Số phận của Hochiminh cũng tương tự như vậy, ông hiện đang làm việc ở Thụy Sĩ.

“Không phải cái tên làm nên con người, mà con người làm nên tên tuổi!”, ông lão một trăm tuổi khẳng định. Mùa hè ông với vợ là bà Rosa ở lại làng quê hương ông. Họ vui vẻ cùng bốn đứa cháu, mỗi con trai hai đứa, chắt trai đầu tiên của họ cũng sắp được sinh. Theo ông, một trong những nguyên tắc cơ bản ông đáp ứng từ thế kỷ trước là ăn vừa phải / “Biết dừng khi bạn thấy ngon miệng! ‘/ Và đừng nói thừa lời /’ Cái miệng to không thể che nổi trí óc hạn hẹp!” /.

Ông Marin đã từng là một tình nguyện viên mặt trận, trước đó đã trải qua ba năm tù vì là thành viên trong Đoàn Thanh niên Công nhân thời đó và làm việc giúp đỡ những người bất hợp pháp. Họ bầu ông làm chủ tịch đầu tiên của hợp tác xã, tại làng Staro quê ông, sau đó ông quay lại quân đội lần nữa và lên đến chức “Chánh Thanh tra”. Ông đi kiểm tra các đơn vị đồn trú trong cả nước cho đến khi nghỉ hưu, hai năm trước ông được trao tặng huy chương đặc biệt “70 năm chiến thắng chủ nghĩa phát xít.”

Theo monitor.bg

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи, родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/ и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.

Решението било повече от спонтанно, при раждането на по-големия брат взаимоотношенията между България и далечен Китай били цветущи, а името на китайския вожд стояло редом с това на Сталин. Три години по-късно името на виетнамеца , който тръгнал да обединява разделения Север с Юга се превърнало в нарицателно за международната солидарност, припомни юбилярът.

По думите му Мао и Хоши Шидерови никога не са имали проблеми с имената си, първият завършил електроинженерство, а после имал своя офицерска кариера. По-малкият също избрал техническа специалност. След 1990-а година Мао изкарал водолазна школа в Испания и до ден днешен работел като консултант на водеща компания там. Сходна била съдбата и на Хоши, който в момента работел в Швейцария.

„Не името прави човека, а човекът-името!“, категоричен е столетникът, който прекарва летните месеци със съпругата си Роза в родното село. Двамата се радват на 4 внука, по двама от двамата синове, наскоро се родил и първият им правнук. По думите му сред основните правила, които спазвал пред отминалия век били да се храни умерено /“Да спреш докато ти е сладко!“/ и да не говори излишно /“Голямата уста не може да скрие малкото ум!“/.

Дядо Марин е бил фронтовак-доброволец, преди това изкарал 3 години в затвора заради членството си в някогашния Работнически младежки съюз и работа в помощ на нелегалните. Избрали го за пръв председател на ТКЗС-то в родното Старо село, после отново се завърнал в армията, където стигнал до длъжността „началник на инспекторат“. Обиколил е гарнизоните в цялата страна до пенсионирането си, преди 2 години е удостоен със специален медал „70 години от победата над фашизма“.

От Христо Христов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: