110 năm Nhà hát Quốc gia “Ivan Vazov” tô điểm thủ đô Sofia


Kết quả hình ảnh cho Народния театър „Иван Вазов”

Một trong những tòa nhà đẹp nhất và biểu tượng ở thủ đô Sofia – đó là Nhà hát Quốc gia “Ivan Vazov” kỷ niệm 110 năm ngày khánh thành.

Vào ngày này năm 1907 tại thủ đô Sofia khai trương một tòa nhà kiểu Baroque tuyệt đẹp của sân khấu kịch nghệ đầu tiên. Tòa nhà được thiết kế bởi các kiến trúc sư từ Viên trên nền của nhà hát cũ bằng gỗ. Nhà hát Quốc gia mở cửa ngày 03/1/1907 với vở trình diễn đặc biệt. Trong thời gian công diễn vào tháng Hai năm 1923 đã xảy ra một đám cháy tiêu hủy nhà hát. Từ đó bắt đầu một trang sử mới.

110 години емблематичната сграда на Народния театър „Иван Вазов” краси столицата

Една от най-красивите и емблематични сгради в София – тази на Народния театър “Иван Вазов” отбелязва 110 години от откриването си.

На днешния ден през 1907 г. в столицата отваря врати изключително красивата барокова сграда на първата сцена на театъра. Сградата е построена по проект на виенски архитекти на мястото на бившия дъсчен театър “Основа”. Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. със специално представление. По време на спектакъл през февруари 1923 г. избухва пожар, който унищожава театъра. От там нататък започва новата му история.

1924 г. държавата гласува кредити за изграждането на новата сграда на театъра и от 1926 до 1929 г. строят сградата по проект на немския архитект Дюлфер. „Тя е била и тогава нещо велико за София. На практика това е първата желязо-бетонна сградата в България. В нея има уникални решения”, заяви инж. Емил Марков, който е заместник-директор по техническите въпроси и по художествено-постановъчната дейност.

Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, произведена от фирмите „Круп” и „МАН”, каквато имат само най-добрите театри в европейските метрополии. Тази техника работи от 1929 г. и до днес, като се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра. По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944 г. е разрушено Южното крило на театъра, което е възстановено две години по-късно. Автентична е останала фасадата на сградата с двете каляски върху куполите.

„Интересно решение след това е измислил Дюлфер. Той е качил тези каляски – те са на пружини от 1924 г. до сега. Тези пружини нито са подменяни, нито са ремонтирани, те са тествани многократно и се държат много добре и сега”, каза инж. Марков. Освен това първи балкон на голяма сцена имал възможност за движение. Той е бил върху специални валци, но след бомбардировката, той вече е направен твърдо окачен”, разказа инженерът.

Следващият ремонт на театъра започва на практика през 1972 г. и приключва 1976 г., макар да се правят довършителни работи в следващите една-две години. Тогава салонът е разширен с 4 метра за по-голям комфорт на публиката. В предишния си вид имало 1300 места, след ремонта през 76-та местата стават 870, но вече са по-комфортни и отговарят на тогавашните противопожарни изисквания. Ремонтни дейности е имало и 1989 г., тогава въпреки времената държавата намира пари за театъра и е монтирано и т.нар. рунд хоризонт – платно обработено като картина, което е с размери 22 метра височина и 42 метра дължина, струващо 420 000 марки. Следващият ремонт, който се прави е по повод 100-годишнината на театъра, когато са реновирани гримьорни и се реставрират всички златни елементи по фасадата на сградата и в салона, освен това е боядисана и самата сграда. Народният театър „Иван Вазов” е емблематична сграда за София и за България. Това е една от най-красивите сгради, категоричен е инж. Емил Марков, който работи тук почти три десетилетия. /БГНЕС

Kết quả hình ảnh cho Народния театър „Иван Вазов”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: