Một số điều bạn có thể bạn chưa biết về Giáng sinh


Một số điều có lẽ bạn đã từng nghe, còn những cái khác bây giờ mới biết. Có những cái rất phổ biến, nhưng tại sao và xảy ra như thế nào – có lẽ đó là một bí ẩn đối với bạn.

Danh sách thú vị này sẽ làm phong phú thêm kiến thức của chúng ta về cây thông Noel, Ông già Noel và quà tặng cho ngày lễ này như một tổng thể:

– Lần đầu tiên ngày 25 tháng 12 được nhắc tới như ngày lễ Giáng sinh là trong lịch La Mã từ năm 354 sau Công nguyên.

– Vẫn còn là một bí ẩn tại sao lại chọn đúng ngày này. Một số người cho rằng ngày này là tiếp nối lễ Saturnalia của La Mã cổ đại – những ngày lễ ngoại giáo vinh danh thần Saturn, bắt đầu sau khi thu hoạch mùa màng trong thời gian đông chí. Theo những người khác thì ngày này là đúng 9 tháng sau lễ Truyền Tin vào ngày 25 tháng 3 khi Thánh Gabriel truyền tin Đức Mẹ Maria thụ thai.

– Một trong những tấm thiệp Giáng Sinh đầu tiên trên thế giới với hình ảnh của ông già Noel như chúng ta vẫn biết được vẽ bởi nghệ sĩ người Mỹ Louis Prang vào năm 1886.

– Giáng sinh bắt đầu được tổ chức vào ngày 25 tháng 12 từ năm 354 sau CN theo lệnh của Đức Giáo Hoàng Liberius. Giáo Hoàng đã chọn ngày này vì nó tương ứng với ngày mà theo lịch La Mã đánh dấu ngày sinh của mặt trời (bốn ngày sau đông chí).

– Ngày trước, vào đêm Giáng sinh trong lò sưởi hoặc bếp lò sưởi người ta đốt cây củi đặc biệt gọi là “Yule log”. Ở một số quốc gia đó là củi gỗ thông, ở nơi khác là gỗ lê hay gỗ sồi.

– Cây thông Noel nhân tạo đầu tiên được sản xuất tại Đức. Cây được trang trí bằng lông ngỗng nhuộm màu xanh lá cây.

– Cây Giáng sinh lớn nhất thế giới làm từ những khối “Lego”, được chế tác vào năm 2011 tại London. Nó cao 10 mét và chứa đúng 600.000 khối.

– Những quả bóng Giáng sinh trên cây thông không chỉ là đồ chơi, mà là biểu tượng. Tại Belehem có một nghệ sĩ nghèo. Khi Giêsu ra đời, ông không có thứ gì để tặng. Và ông đã quyết định tặng cậu bé nghệ thuật của mình. Ông đứng trước máng cỏ và tung hứng vài quả bóng trong tay mình. Chú bé mỉm cười. Kể từ đó, các quả bóng đã trở thành một trong những biểu tượng của ngày lễ này.

– Ở Nhật rất phổ biến việc bữa tối Giáng sinh được đặt từ KFC. Truyền thống bắt đầu từ năm 1974, khi nhờ một chiến dịch tiếp thị rất thành công, gà của KFC trở thành món ăn Giáng sinh.

– Bữa tối Giáng sinh ở Ba Lan gồm 12 món ăn – mỗi món cho một tông đồcủa Chúa.

Image result for Jingle Bells

– Một trong những bài hát Giáng sinh phổ biến nhất – Jingle Bells do James Pierpont viết, là bài hát Giáng sinh đầu tiên được phát vào vũ trụ vào ngày 16/12/1965 bởi các nhà du hành trong chuyến du hành vũ trụ “Gemini 6”. Trong thực tế, ca khúc nổi tiếng về Giáng sinh này ban đầu được viết vào năm 1857 cho Lễ Tạ Ơn.

– Bài hát Giáng sinh khác có lẽ phổ biến nhất là “Silent Night, Holy Night” được hát cùng một lúc bằng tiếng Đức và tiếng Anh trong thời gian ngừng bắn Giáng sinh năm 1914 trong Thế chiến thứ nhất, bởi vì ca từ và giai điệu bài hát đều quen thuộc với binh lính của cả hai bên chiến tuyến.

– Ông già Noel của Phần Lan sống trong một hang đá gọi là Korvatunturi, có nghĩa là tai của núi.

– Ở các nước nói tiếng Đức, các sinh vật, gọi là Krampus, thực ra là những con quỷ tháp tùng Thánh Nicholas. Ngoài vẻ đáng sợ, chúng có nhiệm vụ trừng phạt những trẻ em hư.

– Giáng sinh ở Philippines được gọi Pasco và kéo dai trong ba tuần liền. Ngày lễ ở đó pha trộn Kitô giáo và truyền thống địa phương thành một. Giáng sinh ở Philippine bắt đầu 14 ngày trước ngày Giáng sinh ởt phần còn lại của thế giới. Trang trí truyền thống là những chiếc đèn lồng đầy màu sắc tô điểm các cửa ra vào.

– Tượng Nữ Thần Tự Do tại Mỹ là món quà Giáng sinh lớn nhất từng được thực hiện trên thế giới. Nó được người Pháp tặng cho người Mỹ và nặng hơn 200 tấn.

Kết quả hình ảnh cho Статуята на свободата в САЩ

Неща, които може би не знаете за Коледа

Някои от тях вероятно сте чували, а за други сега предстои да научите. Трети пък са популярни, но защо и как са се случили – това може би е загадка за вас.

Този любопитен списък ще обогати познанията ни за елхите, Дядо Коледа, подаръците и за празника като цяло.

– Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

– Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

– Една от първите коледни картички в света с образа на Дядо Коледа, какъвто го познаваме, е нарисувана от американския художник Луис Пранг през 1886 г.

– Коледа започва да се празнува на 25 декември от 354 сл. Хр. по заповед на папа Либерий. Папата избрал тази дата, тъй като тя съответствала на деня, в който според римския календар се отбелязва рождението на слънцето (четири дни след зимното слънцестоене).

– В миналото на Бъдни вечер в камината или в огнището се палел специален пън, наречен „бъдник“. При някои народи той бил от ела, при други от круша, дъб или бук.

– Първата изкуствена коледна елха е направена в Германия. Била украсена с гъши пера, боядисани в зелено.

– Най-голямото коледно дърво в света, изработено от блокчета „Лего”, е измайсторено през 2011 г. в Лондон. То било високо 10 метра и съдържало точно 600 хиляди блокчета.

– Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

– В Япония е изключително популярно коледната вечеря да е поръчана от KFC. Традицията води началото си от 1974 година, когато благодарение на много успешната маркетингова кампания пилето на KFC се превръща в коледно ястие.

– В Унгария яслите често се правят в щайга. Така плевнята, където се родило бебето Исус, може лесно да се пренася от място на място. Фигурките в нея са изработени от дърво, хартия и памук.

-. Полската коледна вечеря се състои от 12 ястия – по едно за всеки от апостолите.

– Една от най-популярните коледни песни – Jingle Bells, написана от Джеймс Пиърпонт, е първата коледна песен, изпята в Космоса. Това е станало на 16 декември 1965 г. от астронавтите по време на космическа мисия „Джемини 6“. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

– Другата може би най-популярна коледна песен – “Тиха нощ, свята нощ”, е била изпята едновременно на немски и на английски език по време на Коледното примирие през 1914 година по време на Първата световна война, защото текстът и мелодията са били познати на войниците и от двете страни на фронтовата линия.

– Финландският Дядо Коледа живее в пещера, наречена Korvatunturi, което означава планинско ухо.

– Съществата, наречени Krampus, са всъщност демони, които придружават Свети Никола в немскоговорящите страни. Освен страховити, те имат задача да наказват непослушните деца.

– Коледа във Филипините се нарича Паско. И продължава цели три седмици. Празникът там смесва християнски и местни традиции в едно. Филипинската Коледа започва 14 дни преди тази в останалия свят. Традиционната украса е с цветни фенери, които красят вратите.

– Статуята на свободата в САЩ е най-големият коледен подарък, правен някога в света. Подарен е на американците от французите и тежи над 200 тона.

nationalgeographic.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: