Khánh thánh Bảo tàng Hoa hồng đầu tiên trên thế giới ở Kazanlak


Bảo tàng Hoa hồng đầu tiên trên thế giới vừa được khánh thành ở Kazanlak hôm nay ngày 5/6 vào dịp Lễ hội Hoa hồng. Thủ tướng Boyko Borisov và Thị trưởng TP Kazanlak Galina Stoyanova đã cùng cắt băng khánh thành.

Chính sách của Chính phủ là hỗ trợ tích cực bất cứ nơi nào có nhu cầu làm điều gì đó mới mẻ, Thủ tướng Borisov phát biểu.

” Hoa hồng cũng là biểu tượng của cả các đối thủ của chúng ta, tôi tự hỏi tại sao từng đấy năm qua họ không nghĩ ra và không làm mọi thứ có thể để tạo nên một bảo tàng của biểu tượng này “, ông nói thêm. Họ được chào đón tại bảo tàng này vì nó dành cho tất cả mọi người, Borisov nói.

Bảo tàng được xây xong chỉ trong một năm. Dự án là món quà tặng của kiến trúc sư Ivelin Nedialkov người Kazanlak . Chính phủ đã cấp một triệu leva cho việc xây dựng, bà Thị trưởng Galina Stoyanova nói và cảm ơn Thủ tướng đã thực hiện lời hứa của mình với người dân Kazanlak .

Hơn 1.000 cổ vật được trưng bày trong một triển lãm độc đáo kể về cuộc sống ở thung lũng Hoa hồng đã trải qua hơn ba thế kỷ.

Cổ vật lâu đời nhất là đồ chưng cất hoa hồng của gia đình Shishkovi , một trong những nhà sản xuất và kinh doanh dầu hoa hồng đầu tiên nổi tiếng nhất.

Để kỷ niệm về Bảo tàng Hoa hồng và Lễ hội Hoa hồng Rose và Thủ tướng Boyko Borisov nhận được món quà là cuốn sách “Thung lũng Hoa hồng và các vị vua Thracia ” của một trong các tác giả và Kosio Zarev.

В Казанлък откриха първия в света музей на розата

Първият в света Музей на розата отвори врати в Казанлък. Лентата прерязаха заедно премиерът Бойко Борисов и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново, каза министър-председателят.

„Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ”, допълни той. Те са добре дошли в музея, защото той е на всички, заяви Борисов.

Музеят е направен само за година. Проектът е дарение от казанлъшкия архитект Ивелин Недялков. За строителството правителството е осигурило един милион лева, посочи Галина Стоянова и благодари на премиера, че е изпълнил обещанието си, дадено пред казанлъчани.

Над 1000 са експонатите в уникалната експозиция, която разказва за поминъкът в долината, който вече е над три века.

Най-старият експонат е от розоварната на фамилия Шишкови, едни от първите най-известни производители и търговци на розово масло.

За спомен от Музея на розата и Празника на розата премиерът Бойко Борисов получи като подарък книгата “Долината на розите и тракийските владетели” от един от авторите и Косьо Зарев.

dariknews.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: