Sữa chua Bulgaria ngăn chặn bệnh Parkingson


Đây là phát hiện của nhóm nghiên cứu người Đức của giáo sư  Teymuras Kurtshalia. Các nhà khoa học đã nghiên cứu ảnh hưởng kỳ diệu của món đồ ăn lên men Bulgaria này trong suốt 5 năm.

Theo phân tích các hoạt chất  cần thiết để chống lại căn bệnh thoái hóa thần kinh âm ỉ là những thành phần D -lactate và glycolate, những thứ được làm giàu cao trong sữa chua Bulgari.

Các nhà khoa học khẳng định rằng họ có thể ngăn ngừa và thậm chí chặn đứng sự tiến triển của bệnh Parkinson. Các phân tích đã chỉ ra rằng hai thành phần đó ngăn ngừa sự thoái hóa và chết đi của tế bào thần kinh liên quan đến căn bệnh và khôi phục lại hoạt động bình thường của chúng.

Nghiên cứu này được công bố trên tạp chí khoa học có uy tín Biology Open và đã trở nên phổ biến khắp châu Âu với vài cuộc phỏng vấn Giáo sư  Kurtshalia. Giáo sư đã yêu cầu một cuộc họp với Hiệp hội xử lý sữa Bulgari để trình bày các kết quả nghiên cứu của họ.

Trong cuộc phỏng vấn nhà khoa học tuyên bố rằng sữa chua Bulgaria là một sản phẩm với nội dung cao nhất của D -lactate và tiêu thụ liên tục của nó có thể ngăn ngừa và chống lại sự phát triển của bệnh Parkinson….

Giáo sư Kurtshalia trong phòng thí nghiệm tại Drezden

Българското кисело мляко спира паркинсона

Българското кисело мляко спира болестта на Паркинсон. Откритието направи германският екип на проф. Теймурас Курцхалиа, съобщи Bild. Учените са изследвали чудодейното действие на българския заквасен деликатес в продължение на цели 5 години.

Според анализите съществени за преборване с коварното нервно дегенеративно заболяване са съставките D-лактат и гликолат, които са силно обогатени в българското кисело мляко.

Учените са категорични, че те могат да предотвратят и дори да спрат развитието на паркинсона. Анализите са показали, че двете съставки предпазват от дегенерация и смърт засегнатите от болестта човешки нервни клетки и възстановяват тяхната нормална дейност.

Изследването е публикувано в престижното научно списание Biology Open и вече е станало популярно в цяла Европа с няколко интервюта на проф. Курцхалиа. Професорът поиска и среща с българската асоциация на млекопреработвателите, за да представи резултатите от изследването си.

В интервютата си ученият твърди, че българското кисело мляко е продукт с най-високо съдържание на D-лактат и че постоянната консумация от него може да предотврати и противодейства на развитието на болестта на Паркинсон.

Известно е, че за разлика от друг тип кисело мляко българското, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е обогатено на D-лактат.

Подобните продукти тип “Йогурт” например нямат този лечебен ефект. Заради откритието се очаква драстично да се увеличат продажбите на родния продукт в целия свят.

Novinar.bg

Учени от германския институт „Макс Планк“ доказаха, че българското кисело мляко лекува Паркинсон. Ключовото откритие за терапевтичния ефект на млякото ни е направено от групата на грузинския професор Теймурас Курцхалия и българския учен Сидер Панков в германския институт по молекулярна и клетъчна биология и генетика (MPI-CBG).

Те стигнали до извода, че съставките D-лактат, ензим наричан още млечна киселина, и гликолат, които са силно обогатени в българското кисело мляко, могат да предотвратят или да спрат развитието на Паркинсон. Болестта е нервно дегенеративно заболяване, за което все още не е открито лечение.
Страдащите от това заболяване имат затруднен контрол върху движенията на тялото, като това състояние се влошава с прогресиране на болестта. Болестта на Паркинсон е сред най-разпространените по света – един процент от населението страда от нея.
Съставките в българското кисело мляко помагат за възстановяването на засегнатите от болестта мозъчни клетки, смятат учените. Това се получава чрез възобновяване на нормалните функции на митохондрията, която е енергийният източник на клетката.

Проф. Теймурас Курцхалия открива, че българското кисело мляко лекува Паркинсон

Това, което открихме, е, че D-лактатът помага за поддържането на електрохимичиня потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия, казва проф. Курцхалия в репортаж на БНТ- 2. Екипът от Института „Макс Планк“ доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколко месеца на третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват.
Изследването е публикувано в престижно научно списание „Biology Open“ и получи широка популярност в цяла Европа. Проф. Курцхалия е категоричен, че до две години могат да започнат тестове и върху хора, но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Известно е, че за разлика от друг тип кисело мляко, българското кисело мляко, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е обогатено на D-лактат.


Новината, че може би е открит лек срещу Паркинсон, обиколи европейските медии.

Това е причината немските учени да посетят България. Стигнахме до извода, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно количество от ензима D-лактат, затова искаме да дойдем в България и да се срещнем с хората, които произвеждат закваски.
Идеята за идването в България е на Сидер Панков – българинът, който асистира на проф. Курцхалия. Той е сигурен, че българската жива закваска ще намери ключа към заличаването на Паркинсон от списъка с неизлечими болести.
Учените смятат, че след като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне и за лечението на десетки други болести като епилепсия, множествена склероза и редица генетични заболявания, засягащи и митохондрията на клетките.
Разпространението на резултатите на учените за ефекта от консумацията на кисело мляко като предпазно средство за развитие на нервно-дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов ефект върху продажбите на българското кисело мляко в целия свят, смятат експерти.
Проф. Курцхалия ще се срещне с учени и фирми от Асоциацията на млекопреработвателите в България, които се интересуват от неговите изследвания, както и от бъдещо сътрудничество. Лекцията ще се проведе в централната зала на Българската академия на науките, до Народното събрание, на 10 март, вторник, от 11 ч. Тя е организирана от БАН и Института по молекулярна биология.

argovinite.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: