Những sự thật đáng ngạc nhiên về Biển Đen


Từ đâu có cái tên Biển Đen, tại sao mực nước biển luôn giữ ở mức cố định và liệu thực sự dưới biển có còn lại dấu tích chiếc thuyền Nô-ê (Noah) hay không. Đó là một phần nhỏ trong những vấn đề liên quan đến vùng biển bí ẩn này.

1. Biển Đen rộng gần bốn lần diện tích của Bulgaria

Độ sâu tối đa của biển là 2212 mét. Nếu tại điểm sâu nhất của biển ta đặt đỉnh núi Musala, nó sẽ nhô lên 713 m trên mực nước biển. Một chi tiết  kỳ lạ là độ sâu tối đa của Biển Đen chính xác bằng với chiều cao của đỉnh cao nhất trong núi “Slavyanka” – đỉnh Gotcev hoặc Alibotush cao 2.212 m.

2. Biển Đen được bao quanh bởi 6 quốc gia

Một trong những điều thú vị nhất về biển Đen là  bản đồ của nó. Bờ Biển Đen giáp với Thổ Nhĩ Kỳ, Rumania, Ukraine, Bulgaria, Nga và Gruzia. Nằm giữa khu vực Đông Nam châu Âu và châu Á, nó trải dài 159.600 dặm vuông và là vùng nối giữa hai châu lục.

3. Những bí ẩn xung quanh nguồn gốc cái tên – Biển Đen

Chi tiết thú vị và ít được biết đến về Biển Đen là nguồn gốc tên gọi của nó. Có nhiều giả thuyết khác nhau về chuyện biển này đã bắt đầu được gọi bằng cái tên cụ thể như thế nào. Giữa rất nhiều giả thiết, có một giả thiết nói rằng Biển Đen chỉ được gọi là “biển” trong một thời gian dài trước khi nó được người Hy Lạp xác định là” biển không hiếu khách”. Theo các phiên bản khác tên của biển được người Thổ Nhĩ Kỳ đặt ra vì họ đã bị mất nhiều người dân tại các vùng nước sâu của biển. Họ đặt tên cho nó với từ Kara, trong tiếng Thổ hiện đại nghĩa là “đen”.

4. Nước thiếu oxy

Một chi tiết đặc biệt về Biển Đen là nước của nó thiếu oxy. Đó là lưu vực nước lớn nhất với các tầng nước không pha trộn với nhau (meromiktichen). Điều này cho phép lưu giữ các vật thể trong biển. Ở độ sâu hơn 200 mét gần như không có sự sống, nồng độ tập trung của hydrogen sulphide lớn và ngăn ngừa sự xâm nhập của oxy, vì thế gỗ và dây thừng không bị mủn. Cho đến bây giờ, có một số tàu thuyền đã được tìm thấy ở độ sâu 30-40 m – theo các thợ lặn chuyên nghiệp khó có thể thâm nhập sâu hơn và do đó phải tìm những phát hiện mới vẫn được bảo quản hoàn toàn.

5. Biển Đen là nơi chiếc thuyền của Noah đã neo đậu

Một chi tiết rất thú vị khác hoặc có thể là truyền thuyết về Biển Đen là dãy núi Ararat ở miền đông Thổ Nhĩ Kỳ được coi là nơi chiếc thuyền của Noah đã neo đậu sau trận Đại Hồng thuỷ để tiếp tục cuộc sống trên trái đất.

6. Biển Đen có tiếng là một trong những biển nội địa nổi tiếng nhất trên thế giới

Tiếng tăm của nó chủ yếu là do tên gọi của mình, cái tên mô tả tính chất khắc nghiệt của biển này này đối với các tàu thuyền, các thủy thủ và ngư dân.

7. Có những hòn đảo nhỏ kỳ lạ

Biển Đen là nơi có nhiều những hòn đảo nhỏ hơn. Có khoảng mười hòn đảo và ở đó bảo tồn sự đa dạng tuyệt vời của hệ động thực vật làm cho Biển Đen thực sự độc đáo. Những hòn đảo này phủ rộng ba nước khác nhau, làm cho mỗi nước độc đáo theo kiểu của riêng mình.

8. Thần chết đang sống trong vùng nước sâu của Biển Đen

Theo niềm tin cổ xưa Sự chết chóc sống trong vùng nước sâu của Biển Đen. Do thiếu oxy tại các tầng đáy thấp, những thi thể của con người ở gần nơi những chiếc tàu bị đắm không bị tác động của thời gian. Rất nhiều đồ vật của các con tàu bị chìm cũng không bị biến đổi vì thiếu oxy ở các tầng lớp sâu. Vì vậy, theo các truyền thuyết địa phương, đó là nơi mà thần Chết đang sống. Sự thật tò mò có sự giải thích khoa học của nó: vì môi trường thiếu ôxy của các tầng thấp hơn trong nước, quá trình phân hủy diễn ra rất chậm

9. Mực nước biển luôn giữ nguyên bằng nhau

Còn một trong những chi tiết kỳ lạ về Biển Đen là mực nước của biển này luôn giữ nguyên ở một mức. Do không có bất kỳ thủy triều lên hay xuống nào nên không có sự biến động trong mực nước biển.

10. Là nơi phát triển mạnh khách du lịch nghỉ dưỡng và điểm đến ưa thích của các du thuyền

Mặc dù tất cả những bí ẩn xung quanh Biển Đen, sự thật nó vẫn là một điểm đến phổ biến của các khách du lịch trong suốt cả năm. Biển tập hợp sáu quốc gia và là một trong những nơi hấp dẫn nhất đối với những kỳ nghỉ đầy màu sắc, chất lượng và yên bình.

Trên đây chỉ là một vài trong tất cả các sự thật không tưởng về Biển Đen. Nhưng để tìm hiểu thêm về chúng, tốt nhất là bạn hãy đến thăm vùng biển này và nghe nó kể chuyện…

bgsreshta.com

Удивителни факти за Черно море

Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият ковчег

Откъде идва името на Черно море, защо нивото на водата винаги е едно и също и дали наистина в него се намират останките на Ноевия ковчег. Това са малка част от въпросите, свързани със загадъчното море, което сме свикнали да приемаме като наше. На 8 от тях се опита да отговори сайта no-comment.bg.

1. Черно море е почти четири пъти колкото площта на България

Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м. над морското равнище. Любопитен факт е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планина “Славянка” – Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

2. Заобиколено е от шест държави

Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете на Черно море граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.

3. Мистерията около произхода на името – Черно Море

Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории, има една, която казва, че Черно море се е наричало само “море” за дълго време, преди да бъде определено като “негостоприемно море” от гърците. Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“.

4. Безкислородната вода

Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват по между си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в морето. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30 – 40 метра – според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.

5. Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият Ковчег

Друг много интересен факт, или може би легенда за Черно море е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

6. Черно море има славата на едно от най-известните вътрешни морета в света

То дължи славата си най-вече на името си, което описва негостоприемния характер на това море за плавателните съдове, моряците и рибарите.

7. Има малки екзотични острови

Черно море е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Тези острови покриват ширините на три различни страни, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

8. Смъртта живее в дълбоките води на Черно море

Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естеството на по-долните слоеве на водата, процесът на разлагане е изключително бавен.

9. Нивото на водата винаги остава едно и също

Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи, няма колебания в нивото й.

10. Процъфтяващо сред туристите място за почивка и любима дестинация за круизи

Въпреки всички мистерии около Черно море, остава фактът, че то е популярна дестинация сред туристите през цялата година. То събира шест държави и остава сред най-желаните места за цветна, качествена и спокойна почивка.

Това са само няколко от всички невероятни факти за Черно море. Но за да научите повече за тях, най-добре е да посетите морето и нека то ви проговори…

bgsreshta.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: