Kì nghỉ đầy nắng bên bờ biển Đen Bulgaria


(Tamlongtravel) Tại sao du khách muốn đến với bờ biển Đen của Bulgaria? Dù quan niệm thường thấy là vùng biển Địa Trung Hải luôn hấp dẫn hơn biển Bulgaria, hơn nữa, bờ biển Đen đôi khi còn bị xem là có quá nhiều sự can thiệp của con người. Song điểm du lịch này vẫn thu hút rất nhiều du khách bởi những khu nghỉ mát đẹp như tranh và nhiều lợi thế tự nhiên khác.

Trên thực tế, Biển Đen với ánh nắng mặt trời chiếu ấm áp suốt từ tháng Năm đến tháng Chín có những bãi biển đẹp, trong lành và an toàn.

Saints Constantine and Helena, trước đây là Druzhba, khu nghỉ mát lâu đời nhất của Bulgaria, là một tập hợp các nhà nghỉ, biệt thự tư nhân và khách sạn nằm rải rác trong một công viên rộng lớn với các loại cây cao tuyệt đẹp như: sồi, vả, dương và bách.

Khi mặt trời mùa hè chiếu xuống những tia nắng rực rỡ, bạn chỉ mất mười phút đi bộ từ khu nghỉ đến bãi biển, ngang qua bóng râm lốm đốm nắng và mát rượi của những cây này là cả một sự thích thú và dễ chịu. Một số thân cây có gắn tên của nhà tài trợ và được trồng trong các ô riêng, vào dịp kỷ niệm một trăm năm tuổi của công viên vào năm 2008.

Một dải đất sát gần bờ biển đã được “phong tỏa” bởi các khách sạn lớn với những bãi tắm riêng. Bạn có thể khám phá một trong những vịnh đá nhỏ nguyên sơ ở phía xa dọc bờ biển, đi chân trần cảm nhận làn nước khá ấm áp tại đây.

Ngâm mình trong nước khoáng là hình thức thư giãn rất phổ biến ở Bulgaria, với nhiều khách sạn có xây dựng bể bơi nước khoáng. Hình thức này không những giúp du khách thư thái, tĩnh tâm, mà còn phục hồi và bồi bổ sức khỏe, làm đẹp da…, nên được đa số du khách rất ưa thích.

Những nhà hàng với không khí náo nhiệt, tươi vui, các quán cà phê nhỏ và quán bar đa dạng, cùng với tập hợp đầy màu sắc của các cửa hàng bán hoa quả, đồ chơi, quần áo, tranh vẽ và bưu thiếp, thêm vào là những làn gió biển thổi mát rượi qua các tán cây, tất cả tạo nên sức thú hút đặc biệt cho vùng bờ biển Đen của xứ sở hoa hồng.

T. H (theo Dailymail)

Св.св. Константин и Елена
Курортът Дружба

Курортният комплекс “Свети свети Константин и Елена” е разположен на около 10 км североизточно от Варна и 10 км южно от Златни пясъци. В местността се намирала монашеска обител. След Освобождението манастирът и околностите привличат варненци и гости, решили да отпочинат сред свежия въздух и прозрачното море. През 1905 година, благодарение на българската Царица Елеонора и д-р Парашкев Стоянов, започва строителство на детски санаториум за деца болни от костно-ставна туберколоза. Престоят имал добри резултати и средно 60-65% от тях оздравявали напълно, а други били изписвани със значителни подобрения. Желаещите да почиват тук били много, настанявани били в стопанските сгради на манастир. Въпреки неудобствата – спане на сламени дюшеци, нуждата да си носят спално бельо и съдове за готвене и хранене, напливът бил постоянен. Около 1897 г. Варненска градска община започва постепенно застрояването и превръщането на местността около манастира в курорт.

През 30-те години в Св.св. Константин и Елена е започнат строежа на първата почивна и гроздолечебна станция. Открита е на 10 септември 1933 година. Построена сред дъхавата растителност, станцията разполагала с 140 стаи с изглед към морето. В началото на Втората световна война била закрита.
С постановление на Министерски съвет от 01.12.1955 г., се поставя отговорната задача да бъдат изградени два курортни комплекса край Варна: Дружба и Златни пясъци. Така през 1957 година започва изграждането на комплекс, наречен първоначално Балкантурист, а по-късно познатото сред варненци – Дружба.
Следва бурно строителство, курортът се превръща в самостоятелена стопанска единица. През 1992 година , Дружба връща старото си християнско име по името на монашеската обител, познато и до днес – Св.св Константин и Елена.
Сред варненци и гости, курортът е особено известен с лековитите си минерални извори. Целогодишно работят и басейни с лековитата вода. В най-стария български черноморски курорт има всякакви забавления и удобства. Но най-хубавото в него е спокойствието и тишината. Планинско ухание на гори и свежия морския бриз.

moreto.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: