“Chảy máu” bác sĩ ở Bulgaria


Tình trạng thiếu bác sĩ là vấn đề nghiêm trọng ở Bulgaria. 

Hàng trăm bác sĩ giàu kinh nghiệm rời Bulgaria mỗi năm. Nhiều sinh viên y khoa trẻ ra nước ngoài ngay sau khi hoàn tất việc học của mình. Lương thấp không phải là lý do duy nhất để họ ra đi.

Bác sĩ Snezha Teneva

Bác sĩ nhi khoa Snezha Teneva đến tuổi nghỉ hưu cách đây một năm. Nhưng bà tiếp tục tới làm việc tại một bệnh viện ở thành phố miền nam Bulgaria Asenovgrad. “Chỉ có bốn bác sĩ nhi khoa ở đây. Nếu chỉ có ba bác sĩ thì họ sẽ phải đóng cửa phòng khám”, cô nói. Điều này sẽ gây ra những hậu quả to lớn đối với một thành phố có 60.000 cư dân mà chỉ có một bệnh viện.

Bác sĩ Teneva nói rằng rất nhiều đồng nghiệp trẻ của mình đã rời đất nước trong nhiều năm qua. “Đôi khi tôi cũng đã nghĩ đến việc rời đất nước. Tôi thậm chí đã nhận được lời đề nghị đến Pháp”. Nhưng bà đã quyết định ở lại: “Nếu tôi còn trẻ, tôi chắc chắn sẽ ra đi. Nhưng bây giờ thì đã quá muộn.”

Mất niềm tin

Một tờ báo Bulgaria có tên “168 Chasa” dự đoán đến năm 2020, Bulgaria, một quốc gia nghèo nhất trong EU, sẽ không còn bác sĩ nào nữa. Khoảng 2000 bác sĩ Bulgaria đã di cư từ năm 2012. Ngoài ra, nhiều sinh viên y khoa Bulgaria rời đất nước ngay sau khi hoàn tất việc học. Đồng thời, có khoảng 500 bác sĩ nước ngoài đang làm việc tại Bulgaria.

Hiện nay, đất nước bảy triệu dân này chỉ có 28 nghìn bác sĩ. Bảy năm trước, con số này là 35 nghìn. Do đó, không ngạc nhiên khi nhiều bệnh viện Bulgaria đang thiếu hụt nhân sự trầm trọng. Đó cũng là lý do tại sao nhiều bác sĩ, như bác sĩ Teneva, tiếp tục làm việc ngay cả sau khi họ đã đến tuổi về hưu. Khoảng một phần tư các bác sĩ hành nghề tại Bulgaria trên 60 tuổi.

Bác sĩ Shteryu Boyadziev đã làm việc cùng bác sĩ Teneva trong nhiều năm. Hiện nay, ông sống ở Cambridge, Anh. Ở đó, một bác sĩ chuyên về nhũ nhi như ông kiếm được gấp mười lần những gì ông kiếm được ở Asenovgrad. Tuy nhiên, tiền lương không phải là lý do ông rời đi. “Mối quan hệ giữa bác sĩ và bệnh nhân đã trở nên nên tồi tệ ở Bulgaria. Nhiều bệnh nhân nhìn các bác sĩ như những người tham nhũng và trục lợi, tham lam. Không còn có bất kỳ tin tưởng nào. Phương tiện truyền thông của nước này cũng đã góp phần vào hiện tượng này”, vị bác sĩ 46 tuổi này cho biết. Ông còn nói về một thực tế rằng các bác sĩ Bulgaria thường bị bệnh nhân – những người tỏ ra không có chút tôn trọng nào đối với các bác sĩ – mắng, thậm chí tấn công. Bác sĩ Boyadziev nói rằng đó là một tình huống không thể chịu đựng.

Chọn 250 Euro hay 3000 Euro một tháng?

Bác sĩ nhũ nhi ở Bulgaria rất hiếm. Theo Hiệp hội các bác sĩ Bulgaria, chỉ có 42 bác sĩ như vậy trong cả nước – và chỉ có 28 bác sĩ phẫu thuật nhi khoa.

Thật không may, khắc phục điều này không hề dễ. Các cuộc thăm dò ý kiến ​​cho thấy rằng khoảng 90 % các bác sĩ trẻ có kế hoạch rời khỏi đất nước ngay sau khi kết thúc thực hành ở bệnh viện.

Bác sĩ Boyadziev nói, “y sĩ kiếm được khoảng 250 Euro (275 USD) một tháng ở Bulgaria. Trong khi đó, họ có thể nhận 3000 Euro (3.300 USD) hoặc nhiều hơn ở Đức”. Bên cạnh đó, các bác sĩ nhũ nhi còn không hài lòng với các điều kiện làm việc nghèo nàn và thiếu kinh phí tại các bệnh viện Bungari. Ông nói rằng công cụ duy nhất mà các bác sĩ Bulgaria có lúc khám bệnh là một ống nghe.

Bác sĩ phụ khoa Svetlana Molova, 50 tuổi xác nhận thực tế đó. Bà cũng làm việc trong bệnh viện Asenovgrad trong nhiều năm. Ba năm trước đây, bà chuyển đến Đức.

“Tôi chỉ về Bulgaria để nghỉ”

Bác sĩ Molova sống ở Nuremberg, Đức trong căn hộ riêng. “Tôi đã làm việc ở Đức được ba năm. Trong thời gian đó chồng tôi và tôi đã có thể mua một chiếc xe hơi và có thể được vay một khoản để mua một căn hộ đẹp trong thành phố. Điều đó sẽ không thể thực hiện được ở Bulgaria”, cô nói.

Ở quê nhà, bác sĩ Molova làm việc trong bệnh viện và mở phòng mạch riêng. Chồng cô dạy khoa học máy tính tại Đại học Plovdiv. “Nhưng chúng tôi vẫn luôn luôn thiếu tiền bạc. Chúng tôi thậm chí đã phải vay tiền để chi trả cho đám cưới con trai của chúng tôi”, cô nhớ lại. Hiện tại, bác sĩ Molova kiếm được 70 Euro (77 USD) một giờ.

Chưa một đêm trọn giấc

Ở bệnh viện ở Asenovgrad, bác sĩ Teneva đang khám cho một bệnh nhân. Nhiều bệnh nhân đang chờ đợi ở hành lang. Các bác sĩ nhi khoa luôn trong tình trạng mệt mỏi. Ngoài làm việc tại bệnh viện, bà Teneva cũng mở phòng khám riêng. Bà không có một ngày nghỉ nào trong tháng và không có đêm nào ngon giấc trong năm. “Bằng cách nào đó, tôi đã quen với điều đó”, bà nói.

Đến nay, bác sĩ Teneva vẫn chưa dám mơ đến ngày nghỉ hưu. Một vài tuần trước đây, có hai đồng nghiệp trẻ sẽ bắt đầu làm việc tại phòng khám của bà. Mặc dù thấy được an ủi phần nào nhưng vị bác sĩ nhi khoa vẫn không thoát khỏi nỗ lo sợ rằng: “họ có thể sẽ rời phòng khám sau khi đã lành nghề, giống như hầu hết các bác sĩ trẻ khác ở Bulgaria.”

THẢO VY (Theo DW)

България остава без лекари

Стотици лекари всяка година напускат България. Младите още веднага след завършване на обучението си заминават в чужбина. Причината не е само в лошите заплати.

Детския лекар снежна Тенева още преди една година можеше да отиде в пенсия. Но тя продължава да работи в болницата в Асеновград. “Тук сме само четирима детски лекари. Ако останат трима, детската клиника ще трябва да затвори “, казва тя. За българския град с около 60 хиляди жители и една болница, тя може да има драматични последици. Много нейни колеги заминаха през последните години, каза д-р Тенева. “И аз дълго мислих за това. Имах оферта от болница във Франция “. Но отказала офертата. “Ако бях по-млад, щях да напусна във всеки случай. Но сега е твърде късно “.

Няма доверие

Д-р Снежа Тенева

Българският вестник “168 часа” прогнозира, че най-бедната членка на ЕС до 2020 г. може да остане без лекари. От 2012 г. около 2000 лекари са напуснали родината си. При това, все повече млади българи след приключване на медицински изследвания заминават в чужбина. Земята със 7-милионното население днес има само 28 хиляди лекари. Преди седем години са повече от 35 хиляди. Не е чудно, че много болници имат остър проблем с персонала. Затова много възрастни лекари, като д-р Тенева, работят и след като им дойде времето за пенсия. Около една четвърт от активните български лекари са по-възрастни от 60 години.
Д-р Штерју Бояджиев дълги години е работил заедно с Тенева в детската клиника. Днес той живее в Кеймбридж, Великобритания. Там като неонатолог печели десет пъти повече, отколкото в Асеновград. Но заплатата не е била пресудната причина за преместването. “В България се влоши отношенията между лекарите и пациентите. Мнозина в лекарите виждат корумпирани и алчни хора “, казва 46-годишният. Българските лекари често устно, дори и физически нападани от пациентите, които не показват никакъв респект към тях, казва Бояджиев. Това вече не мога да го понасям.

Д-р Светлана Молова

В България само на почивка

При това, в болниците има хроничен недостиг на средства и инструменти за работа, изследвания, лекарства. Д-р Светлана Молловa, 50-годишен гинеколог, също е прекарала дълги години в болницата в Асеновград. Преди три години си заминала за Германия, където е изпълнила мечтата от детството. “Винаги съм искал да живея в Германия. Тук има мир, сигурност и ред “. Д-р Молловa живее в Нюрнберг, в собствен апартамент. “Три години работя в Германия. По това време си купихме кола и получихме кредит за хубав апартамент в центъра на града. В България това е невъзможно “, разказва тя. В родината тя е работила в държавната и частна болница. Нейният мъж преподава Информатика университет в Пловдив. “Но въпреки това парите не стигат. Когато му направихме сватба на сина трябваше да вземем кредит “. Днес д-р Молловa печели 70 евро на час. Дали мисли за завръщане в България? “Бих искала до края на живота да остана тук. В България ще ходя само на почивка “, казва д-р Молловa.

В асеновградската болница д-р Тенева преглежда един от малките си пациенти. В коридора чакат още няколко болни малчугани. 60-годишната лекарка е изморена. И тя има частен кабинет, където работи преди или след смените в болницата. От няколко месеца насам почти не е имала почивен ден. От години не се е наспивала като хората. “И с това се свиква“, казва лекарката.

Може би скоро д-р Тенева все пак ще излезе в пенсия. Наскоро е разбрала, че в отделението започват работа двама току-що завършили медици. “Няма да се учудя обаче, ако и те, подобно на почти всички млади български лекари, заминат да работят в чужбина, след като изкарат специализацията си при нас“, казва д-р Тенева.

Това тревожно развитие би трябвало да притеснява всички хора в България. Защото без лекари българският живот ще стане още по-труден.

DW.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: