10 địa điểm ở Sofia có thể bạn chưa biết hết


Bạn có thể biết rõ Sofia đến bao nhiêu đi chăng nữa, chúng tôi cam đoan rằng luôn có cái gì đó làm cho bạn ngạc nhiên. Dưới đây là 10 địa điểm ưa thích ở thủ đô Sofia mà sự tồn tại của chúng bạn thậm chí có thể không hề để ý đến.

Nhà thờ Alexander Nevsky

Tất nhiên là mọi người đều biết đến nhà thờ Alexander Nevsky. Nhưng bạn biết những gì về nó ? Ví dụ, bạn có hình dung được là tiếng vang những chiếc chuông của nhà thờ  nghe thấy được ở khoảng cách xa đến 15 km? Hay là dưới hầm mộ của nhà thờ có một bảo tàng? Hãy tìm hiểu thêm những sự thật thú vị về ngôi đền thờ này.

Nhà máy xe lửa bị bỏ hoang

Một điểm đến cho các nhà phiên lưu. Chỉ cần một vài bước chân dọc theo đường ray gần Ga trung tâm Sofia, một nơi giữ những kỷ niệm từ các thời kỳ khác nhau. Các cơ sở của “Nhà xưởng đường sắt chính” – một trong những xí nghiệp đường sắt đầu tiên ở Sofia và lớn nhất trong cả nước – được xây năm 1888.

Nhà máy hoạt động phục vụ người dân hơn 100 năm , nhưng vào năm 2003 cánh cổng của các phân xưởng trong nhà máy đã đóng lại mãi mãi. Hãy xem hình ảnh của nhà máy xe lửa ma quái bị bỏ hoang.

Bàn cá ngựa lớn nhất

Một cái nhìn mới về trò chơi của trẻ em. Trò chơi cá ngựa phổ biến (tiếng Bun là ” Đừng cáu giận, chú bé”) được làm sống động với kích thước ấn tượng trên mặt đường nhựa trong các vườn hoa phía trước những toà chung cư ở Sofia. Các quân cá ngựa được thay thế bởi những chính người chơi, còn xúc xắc quay như bánh xe.

Người chơi có thể thi đấu riêng lẻ hoặc theo nhóm, có nghĩa là ngay cả khi chỉ có hai người cũng có thể chơi. Trên sân mọi người có thể chơi với nhau, trẻ em và thanh thiếu niên và cha mẹ, ông bà.

Những ghế băng vui vẻ trong công viên Geo Milev

Công viên Geo Milev ở Sofia được trang bị với những chiếc ghế băng đầy màu sắc hoàn toàn mới và tác giả của chuyện này là những trẻ em của lớp 3 ” b” trường trung học “Frederic Joliot – Curie “. Các em yêu cầu thành phố những chiếc ghế băng và bằng công cụ và vật liệu riêng đã vẽ chúng trở thành tác phẩm nghệ thuật. Hãy xem hình ảnh của những chiếc ghế băng vui vẻ trong công viên Geo Milev .

Những cuộc gặp gỡ bất ngờ dưới nhà ga

Hiệp hội UnderGara ( nghĩa đen Dưới nhà ga) đang làm để biến đường hầm của ga trung tâm Sofia thành một trung tâm văn hóa thú vị. Âm nhạcvang lên từ đường hầm dưới nhà ga trung tâm vào thứ tư hàng tuần từ 18 đến 20 giờ tối.

Đối với các buổi biểu diễn âm nhạc và các buổi hòa nhạc ngẫu hứng có sân khấu đặc biệt, còn được sử dụng cho các sự kiện khác dưới đường hầm, vào những ngày khác trong tuần.

Bảo tàng Lịch sử Sofia

Bạn chưa từng nhìn thấy nó, bởi vì suốt 84 năm lịch sử của mình, bảo tàng mới chỉ có toà nhà của mình được 3 năm. Tuy nhiên, trong tháng 5 năm 2014, dự kiến ​Toà nhà của Nhà tắm Nước khoáng Trung tâm Sofia sẽ trở thành ngôi nhà của bảo tàng.

Bên trong đó bạn có thể đi dạo với audiogid (máy phiên dịch tự động), đi qua công trình tái tạo lại con phố Sofia từ đầu thế kỷ 20, cũng như ngắm nhìn chiếc xe Mercedes của vua Ferdinand.

Hầm bên dưới Nhà thờ Sveta Sophia

Hầm dưới Nhà thờ Sveta Sophia mở cửa vào tháng Năm năm nay, như vậy bạn có thể đồng thời vừa tham quan các di tích cổ vừa lắng nghe Thánh Lễ phía bên trên. Khu phức hợp bao gồm bốn nhà thờ, một trong số đó được xây dựng từ thế kỷ thứ 4 .

Ghế băng ở phía trước Nhà thờ Sveti Sedmochislensi  (Bảy Vị Thánh)

Xuất hiện và thay đổi diện mạo trong một đêm, những băng ghế là tác phẩm nghệ thuật đô thị.

Tác giả của chúng là những chàng trai từ nhóm Destructive Creation, những người sáng tạo ra ghế băng và những chiếc ghế con, băng ghế khí tượng , ngựa vằn và cả những lẵng hoa là những bổ sung mới sẽ mang lại ít nhất một nụ cười cho ngày mới.

Ngôi mộ của Hoàng tử Alexander I Battenberg 

Lăng mộ của Alexander IBatenberg nằm trên đại lộ Vasil Levski , một trong những đại lộ lớn và nhộn nhịp nhất, nhưng sân của lăng lại thật là kín đáo và ấm cúng khiến bạn ngay lập tức rơi vào một thực tại khác và quên rằng bạn đang ở Sofia. Ngay bản thân di tích cũng là một kiến trúc rất thú vị, bạn có thể vào xem bên trong.

Thảo Cầm Viên

Tại trung tâm thủ đô Sofia là khu vườn thực vật lâu đời nhất, được thành lập vào năm 1892 bởi vị giáo sư đầu tiên về thực vật học tiến sĩ Stefan Georgiev. Tại lễ khai trương trong khu vườn đã trồng một cây sồi mùa hè, trong bộ rễ của nó vua Ferdinand đã đặt hơi vàng. Ngày nay cây sồi, với thân và cành khoẻ mạnh toả bóng mát, nhắc nhở về những cây sồi to lớn một thời bao phủ cánh đồng Sofia.
Trên diện tích 5 mẫu trong các nhà kính và ngoài trời có thể thấy khoảng 2500 loài cây. Và cho đến ngày nay khu vườn này vẫn giữ hơi hướng của một nơi ấm cúng cho cuộc dạo chơi dễ chịu, và cả cho các hoạt động giáo dục và bảo tồn nghiêm túc.

Vườn Bách Thảo ở Sofia là một trong những nơi lý tưởng cho cà phê buổi sáng một mình hoặc với nửa kia của bạn. Bên trong vườn có một nhà vọng lâu rộng rãi, và cũng có cả một số cây mà bạn thậm chí không để ý đến sự tồn tại của chúng.

Theo peika.bg

10 непознати места в София

Колкото и добре да познавате София, обещаваме, че винаги има какво да ви изненада. Ето 10 от нашите любими места в столицата, за чието съществуване може би дори не подозирате.

Храм-паметникът Александър Невски

Естествено, че всеки знае храм-паметника Александър Невски. Но какво знаете за него? Например, бихте ли предположили, че звънът на камбаните му се чува на цели 15 км разстояние (което, за да си го представите, е горе-долу до резиденция „Врана“)? Или че в криптата му има музей? Научете още любопитни факти за храм-паметника Александър Невски.

Изоставеният жп завод

Една дестинация за авантюристи. Само на няколко крачки по релсите край Централна гара – София едно място пази спомени от различни епохи. Основите на “Главна железопътна работилница” – едно от първите железопътни предприятия в  София и най-голямото в страната – са поставени през 1888 г. Заводът функционира в служба на народа малко повече от 100 години, но през 2003 г. вратите на заводските халета са затворени завинаги. Вижте снимки от призрачния изоставен жп завод.

Най-голямото „Не се сърди човече“

Нов поглед към детските игри. Популярното „Не се сърди, човече” оживява с внушителен размер на асфалта в градинките пред блоковете в  София. Пионките се заместват от самите участници, които „влизат в играта”, а зарът се върти като колело. Играчите могат да се състезават самостоятелно или в отбор, което означава, че дори само двама души могат да участват. На площадките могат да се забавляват заедно както деца и младежи, така и техните родители, баби и дядовци. Информация за местата, където можете да откриете „Не се сърди човече“ и други детски игри в XXL размер, ще откриете тук.

Веселите пейки в парка Гео Милев

Софийският парк Гео Милев се сдоби с чисто нови пъстри пейки, а виновици за това са децата от 3 “б” класа на 23 СОУ “Фредерик Жолио-Кюри”. Класът иска от общината пейки, които със собствени средства и материали да изрисува и превръща в творение на изкуството. Вижте снимки на веселите пейки в парка Гео Милев.

Неочаквани срещи под гарата

Сдружение UnderGara (букв. Под гарата), част от което е и групата “Destructive Creation”, с които вече сме ви срещали, здравата са се захванали да превърнат подлеза на Централна жп гара  София в приятен културен център. Музика звучи от подлеза на Централна гара всяка сряда между 18 и 20 ч. (така наречената UnderСряда). За музикалните участия и импровизираните концерти има специална сцена, която се използва и за други събития в подлеза, през другите дни от седмицата. Още информация за UnderGara.

Музей за историята на  София

Не сте го видели, защото за 84-годишната си история музеят е имал сграда само 3 години.През май 2014 г. обаче се очаква Сградата на Централна минерална баня в  София да се превърне в дом на музея. Вътре ще можете да се разходите с аудиогид, да минете по възстановка на софийска улица от началото на 20-и век, както и да видите мерцедеса на цар Фердинанд. Подробности за Музея за историята на София тук.

Подземията на църквата Света  София

Подземията на църквата Света  София отвориха врати май месец тази година, като можете едновременно да разглеждате античните останки и да слушате литургия над вас. Комплексът се състои от 4 църкви, една от които е построена през 4-и век.

Подробности за работното време и входните такси на подземията на Света София.

Пейките пред църквата Свети Седмочисленици

Отвлечени и преоблечени за една нощ, тези пейки са произведение на градското изкуство. Техни автори са момчетата от Destructive Creation, които сътовряват пейка със столове, метеорологична пейка, зебра и още сандъчета с цветя са новите попълнения, които ще ви донесат минимум една усмивка за деня. Научете за още проекти на групата тук, а тук е нашето интервю с Destructive Creation.

Гробницата на княз Александър I Батенберг

А в  София, лично моето най-любимо място на вечен покой е гробницата на Александър IБатенберг. Намира се на бул. Васил Левски, един от най-големите и шумни булеварди, но дворът на гробницата-мавзолей е толкова закътан и уютен, че веднага попадате в друга реалност и забравяте, че сте в  София. Самият паметник е с много интересна архитектура, може да влезете и вътре. Вижте още от класацията 5 тайнствени места, които да видите по залез.

Ботаническата градина

В центъра на София се намира най-старата Ботаническа градина, създадена през далечната 1892 г. от първия професор по ботаника д-р Стефан Георгиев. На откриването в градината е засаден летен дъб (Quercus robur L.), в чиито корени цар Фердинад поставя златна пара. Днес дъбът, със своите могъщи ствол и корона, дарява сянка, напомняйки за просторните дъбрави, покривали някога Софийското поле.
На площ от 5 дка в оранжерии и на открито могат да се видят около 2500 вида. И до днес тази градина запазва духа на едно уютно място за приятна разходка, но и за сериозна образователна и консервационна дейност.

Ботаническата градина в  София е едно от онези места, за които всички са забравили дружно, сякаш под команда. Разбира се, точно затова е толкова чаровна. Това е перфектното място за сутрешно кафе с половинката, а защо не и насаме със себе си. Във вътрешния двор ви чака широка беседка, а също и някои растения, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Тайната градина вече си има точни координати – няколко крачки пеша отпаметника на ВасилЛевски, точно до факултетите по журналистика и фармация. Или както би казал Сър Джеймс Матю Бари – “при втората звезда вляво чак до сутринта”.

Източник: peika

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: