Sáng kiến “Tủ lạnh từ thiện” ở Bulgaria


Tủ lạnh từ thiện gom góp thực phẩm cho những người có nhu cầu.

Sáng kiến ” Nếu bạn đã cho … ” làm cảm động các mạng xã hội. Rất nhiều người hưởng ứng ý tưởng này.

Từ cuối tháng 8 tại Sofia đã xuất hiện hàng trăm chiếc tủ lạnh đặt trên hè phố, nơi mà những người đang gặp khó khăn sẽ có thể lấy thức ăn 24 giờ mỗi ngày. Thực phẩm này  được để vào đó bởi những người thường xuyên đi nghỉ, đi công tác xa hay đơn giản chỉ đi nghỉ cuối tuần, để lại ở nhà thực phẩm  trong tủ lạnh, hậu quả là chúng sẽ bị hỏng và đem bỏ đi.

Những người tổ chức ra sáng kiến và các chủ cửa hàng tạp hóa không vứt thức ăn có hạn sử dụng sắp hết sau vài ngày, mà để chúng vào trong những chiếc tủ lạnh từ thiện.

Sáng kiến này ​​thực chất do Stefan Cholakov, một người thuê cửa hàng địa phương, khởi xướng từ tháng Sáu với phương tiện cá nhân. Kể từ đó, nhiều nhà tài trợ đã tham gia với thực phẩm và tiền bạc.

Ý tưởng này nảy sinh khi Stefan Cholakov nhìn qua cửa sổ nhà hàng thấy người ta ăn đồ bới ra từ thùng rác.

Ban đầu, ông và các tình nguyện viên khác phân phát đồ ăn cho những người nghèo, người tàn tật và những người hoàn cảnh khó khăn. Các đồ thu thập được ông chở trong xe của mình và đưa đến các khu phố khác nhau ở thủ đô Sofia.

Sau đó ông đặt cả tủ lạnh, trong đó có thể để đồ ăn cho những người vô gia cư. Cholakov để vào đó các đồ ăn chín thừa lại trong nhà hàng, còn những người đồng hành đem đi hoặc tự nấu thức ăn cho người vô gia cư . Ông nói rằng mỗi ngày có 7-8 người nghèo đến lấy đồ ăn từ tủ lạnh và mang đi phân phát cho nhiều người hơn để có thể ăn chúng.

Trả lời câu hỏi hỏi khách hàng của nhà hàng phản ứng như thế nào Stefan Cholakov nói rằng ban đầu họ phản ứng gay gắt, vệ sinh kém của những người vô gia cư  là vấn đề. Tuy nhiên sau đó cũng những người này đã trở thành các nhà tài trợ và hỗ trợ mạnh mẽ cho sáng kiến này.

Ông đã tạo ra cả trang web chính thức của sáng kiến ​​” Nếu bạn đã cho … ” qua đó nó được nhân rộng. Như vậy, mọi người có thể dễ dàng liên hệ với người khởi xướng và tham gia vào sáng kiến.

“Cuộc sống sẽ dễ dàng và tươi đẹp khi chúng ta giúp đỡ nhau! ” Stefan Cholakov nói. Ông nhấn mạnh là không nhận được bất kỳ sự giúp đỡ nào từ các cơ quan nhà nước cũng như các tổ chức. Ông không muốn sự hỗ trợ như vậy , nhưng cũng không muốn bị cản trở. Sáng kiến ​​của ông đơn giản chỉ là một nhắc nhở tế nhị rằng mỗi người đều đoàn kết và đều có thể là người tốt.

Mặc dù đã có rất nhiều ý kiến ​​khác nhau rằng đặt thực phẩm trong tủ lạnh ngoài đường phố ẩn chứa những rủi ro, (có thể bị nhiễm độc hoặc các sản phẩm thiu hỏng) Stefan cho rằng như thế này là một cách cung cấp thực phẩm tin cậy cho người nghèo .
“Nếu không, người đói chui vào bên trong container rác ngập đến thắt lưng, nhặt cái gì đó và ăn. Tốt hơn là để vào trong tủ lạnh, ở đó giữ được vệ sinh”, ông nói.

Ai có quyền “lục lọi ” trong tủ lạnh ?

Với Stefan không quan trọng về bản sắc tôn giáo và dân tộc, bởi vì ” tất cả mọi người chúng ta đều là con người”. “Mọi người có nhu cầu có thể là người nước ngoài, có thể là dân di cư, người Di gan , nhưng điều đó không quan trọng. Mỗi người trong chúng ta có thể cần sự giúp đỡ tại một thời điểm”, nhà từ thiện lưu ý.

Хладилник на доброто събира храна за нуждаещи се

Инициативата “Ако си дал…” трогна социалните мрежи

Вчера отвори врати първия от стотици хладилници, от които хора в затруднение ще могат да си взимат храна 24 часа в денонощието. Тази храна ще бъде оставена от хора, които често заминавайки на почивки, командировки или просто за уикенда, оставят в домащния си хладилник храна, която впоследствие се разваля и бива хвърляна.

Организаторите на инициативата призовават и собственици на хранителни магазини да не хвърлят храната, чийто срок за годност изтича след ден, а да я оставят във въпросните хладилници.

Инициативата си всъщност Стефан Чолаков, арендатор на местно заведение, започва още през юни, с лични средства. Оттогава много дарители са се включили с храна и средства.

Мисъл, вдъхнала живот на каузата “Ако си дал”

Идеята осенява Стефан Чолаков, когато през прозореца на заведението си вижда как човек се храни от кофите за боклук.

Отначало той и други доброволци раздават храна на бедни, на инвалиди и на хора в неравностойно положение. Събраната храна той разнася със собствената си кола до различни квартали в столицата. После е поставен и хладилникът, в който може да се оставя храна за бездомните. Чолаков слага там останалата неизядена сготвена в заведението храна, а съпричастни лица донасят или сами приготвят храна за бездомните.

Той казва, че при хладилника се събират всеки ден 7-8 бедни хора. Храната се разпределя, за да могат да се нахранят повече от тях.

Колко е важно да сме човечни

На въпроса как реагират клиентите на заведението му, Стефан Чолаков казва, че в началото са реагирали остро: ниската хигиена на бездомните била проблем. Впоследствие обаче същите хора станали дарители и силно подкрепили каузата.

Той създава и официален сайт на инициатива “Ако си дал”, чрез който тя се разпространява. Така хората лесно могат да се свържат с инициаторите и да се присъединят към каузата.

“Животът е лесен и красив, когато си помагаме!” Стефан Чолаков каза. Той е категоричен, че не получава помощ нито от държавни институции, нито от организации. Той и не желае подобна подкрепа, но и не иска да му пречат. Неговата инициатива е просто деликатно подсещане, че всеки е солидарен и може да бъде добър.

Въпреки че е имало различни мнения, че оставянето на храна в хладилници на улицата крие рискове, (може да се остави отрова или да има развалени продукти) Стефан смята, че така се осигурява един достоен достъп до храна за бедните.

“Иначе гладният човек влиза вътре в контейнера до кръста, взима нещо и го изяжда. По-добре да е в хладилника, там се поддържа хигиена”, разказва той.

Кой има право да “бърка” в хладилника?

За Стефан няма значение религиозната и етническата принадлежност, защото “всички хора сме хора”. “Хората в нужда може да са чужденци, може да са мигранти, цигани, но няма никакво значение. Всеки от нас може да има нужда от помощ в един момент”, отбеляза благодетелят.

Той вярва, че всеки един от нас е солидарен, но не го знае. “Системата, в която живеем, ни кара да сме индивидуалисти и ни учи, че трябва да разчитаме на себе си, че трябва да се борим с живота сами, което не е така. Хората сме социални животни и трябва да можем да разчитаме на обществото”, споделя той.

По думите му, ако обществото е единно, няма как някой да остане гладен, няма как възрастният човек да отиде до кофата, за да търси там нещо за ядене.

За финал Стефан ни обяснява, че добрината е като целувката. Когато човек подари на някой целувка, се чувства добре. Така е и с добрите дела.

И наистина, докато си говорим на масичката, минава бързо по тротоара едно момче с торбичка и отваря хладилника, за да направи добро.

“Разбрах за инциативата от Facebook. Живея на няколко крачки от тук и си помислих, че ще е срамота, ако не дойда да оставя нещо”, разказва младежът, който споделя с нуждаещите се половин хляб и печено пиле.

Друг мъж, клиент на заведението, не е разбрал, че “хладилникът на доброто” се намира тук, но е впечатлен от инициативата. Запитан дали и той би дал, той отговаря без да се замисли: “Защо не? Така е нормално!”.

И ние това си мислим. Нормално е да бъдеш добър и солидарен, трябва само леко подсещане.

Dnes.bg

И във Варна се появи хладилник на инициативата „Ако си дал…“

Хладилник на инициативата „Ако си дал…“ се появи и във Варна. Витрината с безплатна храна се намира на пазара „Чаталджа“ до светофара с ул. „Цар Асен“, научи Moreto.net.

До края на деня пълният с готвена храна и плодове хладилник ще е на разположение на нуждаещите се, обясняват организаторите. Кампанията във Варна се реализира с помощта на общинското дружество „Пазари“, както и по инициатива на Мирослав Сотиров, който е предоставил част от наетата от него площ за поставянето на витрината.

Все още не е ясно дали хладилникът с безплатна храна ще остане в морската столица и занапред.

Благотворителната кауза „Ако си дал…“ стартира в София по идея на готвача Стефан Чолаков и набира скорост във все повече градове в страната. По подобие на “висящото кафе”, целта на кампанията е заведения да раздават непродадената от деня храна на възрастни хора и социално слаби.

Moreto.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: