Các khu du lịch Hy Lạp tràn ngập người hưu trí Bulgaria


Dường như người hưu trí nghèo ở Bulgaria đã có thể cho phép mình  đi nghỉ ngơi ở một trong những bãi biển Hy Lạp nổi tiếng nhất vùng biển Aegean ở thị trấn Keramoti. Phóng viên của mục “Trên 55 ” đã đi theo một nhóm người về hưu từ Haskovo. Điều kiện mà người Hy Lạp đưa ra nói chung không thể so sánh với những gì chúng ta có được ở biển Đen quê hương.

Tôi không có ý định quảng cáo miễn phí cho nước láng giềng Hy Lạp, nhưng có những thứ mà từ lâu những người hưu Bulgaria đã biết được. Và họ không phải vô cớ mà thường trực ở bãi biển Hy Lạp suốt 5 năm qua.

Chúng ta sẽ bắt đầu với ghế tắm nắng và ô dù. Trên bãi biển ở Keramoti, thuộc sở hữu của thành phố, chúng được sử dụng miễn phí. Ngoài ra, cho hai người được dùng bốn ghế và nếu một chiếc ô chưa đủ, bạn có thể yêu cầu thêm chiếc thứ hai và sẽ được cung c.ấp ngay. Điều kiện duy nhất để nằm dài một cách an toàn trong bóng râm trên ghế thoải mái là gọi một ly sinh tố hoặc nước trái cây. Nước sinh tố được phục vụ với nước khoáng lạnh và nước đá tùy chọn. Giá là 3 euro . Cát và nước ở đây sạch đến nỗi mà mọi người thấy e ngại khi xả rác ngay cả chỉ là mẩu giấy nhỏ. Ê, trên bãi biển cũng không thiếu các cảnh theo phong cách xã hội đen với nhân vật chính là một ca sĩ nhạc dân gian xuất hiện hai hoặc ba lần trên TV và một đại gia với chiếc xích nặng hàng cân vàng trên cổ. Hai người này làm bồi bàn điên đầu với kiểu gọi phục vụ năm phút một lần. Họ chất đầy bàn như thể sẽ ăn buffet. Sau đó, họ bỏ đi, để lại tất cả rác lại phía sau, mặc dù thùng rác chỉ cách họ hai bước chân. Cặp vợ chồng già, giáo viên về hưu từ Haskovo không chịu được xấu hổ đã đứng dậy và dọn dẹp chỗ rác.

Những điều kiện tuyệt vời trong khách sạn “Bãi cát vàng” của Anna và Michalis , sự yên tĩnh của bãi biển, mùa giảm giá trong các cửa hàng , các món ăn Bulgaria trong quán ăn Hy Lạp với giá ưu đãi thu hút ngày càng nhiều những người về hưu. Và giá cho một tuần lễ nghỉ ngơi – 320 leva không đến nỗi là không thể đối với người cao tuổi.

Trên thực tế, mọi người khi đến thị trấn này, mà nhiều năm trước là của Bulgaria, sẽ ngạc nhiên khi thấy rằng ở đây ngôn ngữ Bulgaria lại chiếm ưu thế. Cả các tấm biển quảng cáo tại các quán ăn cũng bằng tiếng Bulgaria, còn bài hát được phát nhiều nhất là của ca sĩ Slavka Kaltcheva “Bông hồng trắng”.

Hôm trước trong một chương trình truyền hình có đưa tin rằng lượng  khách du lịch tại biển Đen của Bulgaria giảm 23 % . Và nếu phần lớn số khách này là người nghỉ hưu thì chỉ cần tìm họ ở Hy Lạp! Quốc gia , đang quằn quại bởi tình trạng thiếu tiền mặt và tương lai mở mịt.

Гръцки курорт се напълни с български пенсионери

Оказва се, че бедният български пенсионер може да си позволи да почива на един от най-реномираните гръцки плажове на Бяло море в градчето Керамоти. В това лично се увери репортерът на „Над 55”, койо тръгна по следите на една пенсионерска група от Хасково. Условията, които предлагат гърците, въобще не могат да се сравнят с това, което получаваме на родното Черноморие.

Нямам намерение да правя безплатна реклама на съседите, но има неща, които отдавна се знаят от българските пенсионери. И те неслучайно от 5 години са дежурни на този плаж. Ще започнем с шезлонгите и чадърите. На плажа в Керамоти, собственост на общината, те са безплатни. Освен това на двама души се полагат по четири шезлонга и ако един чадър не ви стига, можете да си поискате втори, който моментално ще ви бъде поставен. Единственото условие да се изпъвате спокойно на сянка върху удобните шезлонги е да си поръчате едно фрапе или сок. Фрапето ви се носи с леденостудена минерална вода и лед по желание. Цената – 3 евро. Пясъкът и водата са толкова чисти, че човек изпитва неудобство да хвърли дори и най-дребната хартийка. Е, на плажа не липсваха и мутренски сюжети с главни действащи лица показаната два-три пъти по една телевизия фолк певица и мутра с килограмов златен синджир на врата. Тези двамата направиха сервитьорите на луди калинки с поръчки на всеки пет минути. Отрупаха масичката си така, сякаш ще правят шведска маса. После си тръгнаха и оставиха всичките боклуци след себе си, макар че кошчето за боклук беше на две крачки от тях. Съпрузи, пенсионирани учители от Хасково, не можаха да изтърпят срама, станаха и почистиха отпадъците.

Чудесните условия в хотела на Анна и Михалис – „Златен пясък”, спокойствието на плажа, сезонните намаления в магазините, българските гозби в гръцките таверни на сносни цени привличат все повече и повече пенсионери. А и цената за едноседмична почивка – 320 лева, не е толкова невъзможна за възрастните хора.

Всъщност човек, който е попаднал в това градче, което преди много години е било българско, с изненада ще види, че тук отново преобладава българската реч. И рекламните надписи на таверните са на български, а най-въртяната песен е тази на Славка Калчева „Бяла роза”. Преди ден в едно телевизионно предаване съобщиха, че отливът на туристи от родното Черноморие е 23 процента. И ако повечето от тези туристи са пенсионери, просто ги търсете в Гърция! В страната, която се гърчи от паричен недоимък и неясно бъдеще.

blitz.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: