Khánh thành khu vực đi bộ mới tại cảng Varna


Từ sáng hôm nay khu vực mới trước Bến cảng được mở cửa cho du khách có thể thư giãn bên bờ biển trên diện tích 27 dca. Khoảng không gian thuộc bến I và II tại cảng “Varna phía Đông” đã được xã hội hóa và chuyển đổi thành khu vực đi bộ hấp dẫn miễn phí cho người dân địa phương và khách du lịch.

Việc thay đổi một phần chức năng của cảng được dự kiến ngay từ năm 2012 trong bản Kế hoạch xây dựng chung của Vẩn. Trong tháng mười một năm ngoái các ủy viên hội đồng thành phố Varna nhất trí thông qua đề nghị của thị trưởng Ivan Portnih để thành phố có quyền tự do quản lý 27 mẫu đất của nhà nước từ Cảng ” Varna Đông”.

Bảy tháng sau đó dự án được thực hiện. Không gian được cải tạo và tạo cảnh quan. Trên diện tích lớn đặt các băng ghế, lẵng hoa tươi nhiều tầng, các cây cọ trong chậu , fotopana lịch sử, các mỏ neo trang trí và thùng rác. Từ đó mở hướng nhìn ra cảnh biển công nghiệp hấp dẫn về phía bến cẳng cũng như phía thành phố.

” Tôi thấy hạnh phúc rằng cùng với Cảng – Varna chúng ta đã thành công để biến khu vực này thành một khu vực đón chào để nghỉ ngơi và thư giãn – với nhiều ghế dài và hoa, mà tôi chắc chắn sẽ là một nơi yêu thích cho người dân Vẩn, cũng như cả du khách của thành phố đến với biển. Biển Varna xinh đẹp! “, thị trưởng Ivan Portnih viết trên Facebook.

varna.topnovini.bg

Отвориха новата пешеходна зона край Морска гара-Варна (снимки)

От 8 часа тази сутрин обновената зона преди Морската гара е отворена за посетители, които могат да релаксират край морето на площ от 27 дка. Пространството, което е прилежаща зона на І и ІІ кейово място на Пристанище “Варна-Изток”, бе социализирано и превърнато в атракционна пешеходна зона, до която свободен достъп имат варненци и гостите на града.

Промяната в част от функционалното предназначение на пристанището е предвидена още в приетия през 2012 година Общ устройствен план на Варна и Правилата и нормативите за прилагането му. През ноември миналата година общинските съветници в морската столица приеха с пълно единодушие предложението на кмета Иван Портних общината да поеме безвъзмездно право на управление на 27 дка държавен терен от Пристанище “Варна-Изток”.

Седем месеца по-късно проектът е реализиран. Пространството е реновирано и облагородено. Върху огромната площ са разположени пейки, свежи каскадни цветарници, палмови дръвчета в саксии, исторически фотопана, декоративни котви и кошчета за боклук. От там се разкрива пленителен индустриален морски пейзаж към пристана, както и към града.

“Щастлив съм, че заедно с Пристанище – Варна, успяхме да превърнем района в една приветлива зона за отмора и релакс – с много пейки и цветя, която, сигурен съм, ще е любимо място на варненци, но и на гостите на града, които пристигат по море. Красива морска Варна!”, написа във фейсбук кметът на града Иван Портних.

varna.topnovini.bg

Снимки: Facebook/Иван Портних

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: