Tổng thống Pháp trao tặng huân chương Bắc Đẩu Bội Tinh cho bà Irina Bokova


Tổng thống Cộng hòa Pháp François Hollande hôm 17/7 tại Cung điện Elysee đã trao tặng Huân chương Bác Đẩu Bội Tinh cho bà Irina Bokova, Tổng Giám đốc UNESCO, Ủy ban Quốc gia UNESCO của Bulgaria thông báo.

Giải thưởng được trao cho bà đặc biệt vì công lao to lớn trong cuộc chiến chống nạn mù chữ và sự cuồng tín, cũng như những nỗ lực của bà để nâng cao năng lực cho phụ nữ và trẻ em gái thông qua giáo dục, về việc bảo tồn các di sản văn hóa, đặc biệt là ở các quốc gia trong vùng xung đột như Syria, Iraq và Mali.

Trong bài phát biểu của mình, Francois Hollande nhấn mạnh những công lao của Irina Bokova như là đại sứ Bulgaria tại Pháp và với tư cách là Tổng Giám đốc UNESCO đã góp phần làm sâu sắc thêm mối quan hệ tuyệt vời giữa Bulgariavà Pháp.

“Tổ chức của Liên Hợp Quốc về Giáo dục, Khoa học và Văn hóa và nước Pháp chia sẻ cùng như nhau những giá trị toàn cầu như tôn trọng nhân quyền, nhân phẩm con người, lòng khoan dung, tôn trọng sự đa dạng văn hóa, giáo dục cho hòa bình và phát triển bền vững. Lý thuyết của Bà về thiết lập nền nhân bản mới trong thế kỷ 21 có hiệu lực ngay từ ngày đầu tiên trong nhiệm kỳ của Bà. Bà đã ở Haiti ngay sau trận động đất kinh hoàng, ở Pakistan sau trận lũ lụt hủy diệt, cùng với tôi ở Mali sau khi các bản thảo quý giá của di sản Hồi giáo bị đốt, ở trong các trại tị nạn tại Jordan và hai lần ở Baghdad vì việc bảo tồn các di sản văn hóa. Bà là một tấm gương cho tất cả phụ nữ trên thế giới, những người có can đảm dám chịu trách nhiệm “, Tổng thống Hollande phát biểu.

Bà Irina Bokova đã cảm ơn Tổng thống Pháp, và qua ông tới nước Pháp về vinh dự cao quý trao cho bà. Trong bài phát biểu của mình, bà nói rằng: “Đối với tôi đó là một vinh dự tuyệt vời để nhận được giải thưởng này, với tư cách là người Bulgaria và là Tổng Giám đốc UNESCO. Trong năm nay khi chúng ta kỷ niệm 70 năm ngày thành lập UNESCO, cuộc chiến chống nạn mù chữ, cuồng tín, để gìn giữ di sản và đa dạng văn hóa, vì hòa bình và phát triển bền vững là trách nhiệm chung của chúng ta “, trong thông điệp của Ủy ban Quốc gia  UNESCO Bulgảia nói.

Theo presa.bg

Оланд връчи на Ирина Бокова званието Командор на Ордена на почетния легион

Президентът на Френската република Франсоа Оланд връчи днес в Елисейския дворец отличието Командор на Ордена на почетния легион на Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, съобщи Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Отличието й се присъжда по изключение за големите й заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, както и за усилията й за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт – Сирия, Ирак и Мали.

В словото си Франсоа Оланд подчерта заслугите на Ирина Бокова като посланик на България във Франция за задълбочаване на отличните френско-български отношения и като Генерален директор на ЮНЕСКО.

“Организацията на ООН за образование, наука и култура и Франция споделят едни и същи универсални ценности, като зачитане на правата на човека, човешкото достойнство, толерантност, уважение към културното многообразие, образование за мир и устойчиво развитие. Доктрината Ви за установяването на нов хуманизъм на 21 век е в действие още от първия ден на Вашия мандат. Вие бяхте в Хаити след катастрофалното земетресение, в Пакистан след унищожителните наводнения, заедно с мен в Мали след изгарянето на ценни ръкописи на ислямското наследство, в бежанските лагери в Йордания и на два пъти в Багдад заради опазването и съхранението на културното наследство. Вие сте пример за всички жени по света, които имат смелостта да поемат отговорност”, заяви президентът Оланд.

Ирина Бокова благодари на френския президент, а чрез него и на Франция, за оказаната й висока чест. В своето изказване тя заяви: “За мен е голяма чест да получа това отличие, като българка и като Генерален директор на ЮНЕСКО. В годината, когато отбелязваме 70-та годишнина от създаването на ЮНЕСКО борбата срещу неграмотността, фанатизма, за опазване на културното наследство и многообразие, за мир и устойчиво развитие е наш общ ангажимент”, се казва в съобщението на Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

presa.bg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: