Kỷ niệm 110 năm khám phá ra men sữa chua


Lễ kỷ niệm lần thứ 110 phát hiện ra vi khuẩn “Lactobacillus bulgaricus ” của Tiến sĩ Stamen Grigorov đã được tổ chức tại thành phố Trưn, Bulgaria. Lễ kỷ niệm được tổ chức lần thứ năm liên tiếp.

Lễ hội sữa chua truyền thống năm nay được dành riêng để kỷ niệm 110 năm khám phá ra bí mật đồ ăn trường thọ của Bulgaria.

Tham gia trong buổi lễ kỷ niệm có hơn 30 nhà sản xuất sữa.

Trên các bàn đặt ở trung tâm thành phố bày các đồ sữa đông tự chế và các món tráng miệng, bánh nướng và pho mát.

Phái đoàn của Sứ quán Nhật Bản là một trong những khách mời chính thức tại bữa tiệc sữa chua ở Trun năm nay. Đại diện của Đất nước Mặt trời mọc được dẫn đầu bởi Bí thư thứ nhất Takeshi Ogino.

Khách Nhật thích thú thưởng thức món sữa chua địa phương nổi tiếng.

Năm 1905 , Tiến sĩ Stamen Gigov Grigorov, người được sinh ra ở làng Studen Izvor (Suối nguồn nước lạnh), vùng Trun, đã phát hiện ra vi khuẩn axit lactic hình que. Để vinh danh ông sau đó vi khuẩn này được đặt tên là “Lactobacillus bulgaricus Grigoroff”, mặc dù trong những thập kỷ gần đây, họ của nhà phát minh đã bị cắt khỏi tên chính thức của vi khuẩn.

Có một câu chuyện cổ về thời gian khi Thượng Đế tạo ra trái đất. Trong chuyện kể lại việc Thượng Đế đã phân phối như thế nào cho các nước khác nhau trên thế giới những ngọn núi tươi đẹp, đất đai bao la, những con sông hoang dã và bờ biển xanh trong. Khi đến lượt vùng đất Bulgaria ngày nay thì không còn gì để phân phát, và Thượng Đế đặt tại  nơi này một mảnh của thiên đường. Câu chuyện này hoàn toàn chính xác khi nói đến Trun. Tại nơi đây đã sinh ra Tiến sĩ Stamen Grigorov, người đúng 110 năm trước đã phát hiện ra bí mật của sữa chua. Và nếu Chúa trời đã ban ân sủng loại thực phẩm này cho những người sống ở vùng đất Bulgaria hàng thiên niên kỷ nay thì Tiến sĩ Stamen Grigorov là người đã tiết lộ phép mầu nhiệm của Chúa.

В Трън честваха 110 години от откриването на „Лактобацилус булгарикус“, японци уважиха празника

В Трън честваха 110 години от откриването на “Лактобацилус булгарикус“ от доктор Стамен Гигов Григоров, родом от трънското село Студен извор. Празникът се провежда за 5-ти пореден път.

Традиционният празник на киселото мляко в Трън тази година беше посветен на 110-годишнината от откриването на тайната на българската храна на дълголетието.

В празника се включиха над 30 производители на мляко. На маси в центъра на града бяха показани домашно заквасени млека и десерти, баници и сирена. В 11 ч. бе даден старт на кулинарно шоу, което е с конкурсен характер. След обявяването на победителите в различните етапи на вкусния конкурс, програмата продължи със забавни и разнообразни ролеви игри, образователна викторина и множество вкусни награди.

Делегация от японското посолство бе сред официалните гости на празника на киселото мляко в Трън днес. Представителите на Страната на изгряващото слънце бяха водени от първия секретар на институцията у нас Такеши Огино.

Гостите от Япония опитаха местните специалитети. Те си направиха снимки за спомен в пограничния край и отнесоха незабравими преживявания.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров, роден в трънското село Студен извор, е открил пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно „лактобацилус булгарикус Григоров“, макар през последните десетилетия фамилията на откривателя да е отпаднала от официалното наименование.

Има една стара приказка за времето, когато Бог създавал земята. В нея се разказва как Той раздал на различните страни по света красиви планини, щедри земи, буйни реки и лазурни брегове на морето. Когато дошъл редът на днешните български земи вече нямало нищо за раздаване и Бог сложил на това място късче от рая. Тая приказка с пълна сила се отнася за Трънския край, колкото и западнал да изглежда в днешно време. В този край се е родил и д-р Стамен Григоров, който точно преди 110 години открил тайната на киселото мляко. А ако Бог е дал благодатта на тази храна за хората живели по българските земи от хилядолетия, д-р Стамен Григоров разбулил Божията тайна.

Д-р Стамен Григоров в офицерска униформа като военен лекар.

Стамен Гигов Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.
Роден е в село Студен извор, Трънско през 1878 година. Завършва гимназия в София. Следва „Естествени науки“ в Монпелие.
Прави докторантура по медицина в Женевския университет. Дисертацията му е на тема „Принос към патогенезиса на апендицита“. Отличена е със специална награда на университета.
Работи в Женевския университет като асистент на проф. Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.
През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.
Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание „Revue Medicale de la Suisse Romande“ заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология в Париж. Ръководството на института възлага на руския учен Иля Мечников – бъдещ лауреат наНобелова награда за физиология или медицина, да потвърди докладваните данни. Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето.
На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевски университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име.
След завръщането си, започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание „La presse medicale“.
През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен брат му Христо. Въпреки усилията на Стамен брат му почива от раните си на 32 години.
През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холернаепидемия. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

В периода 1922 – 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов (Александровска болница, София). Работи във Велико Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна.
След 1935 г. в Италия продължава изследванията си върху туберкулозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.
Почива на 27 октомври 1945 г. в София. Днес родната къща на проф. Стамен Григоров е Музей на киселото мляко.

Честват се 110 години от откриването на млечната бактерия лактусбацилус булгарикус
Музеят на киселото мляко в село Студен извор Община Трън

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.
На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.
Българското кисело мляко е изключително ценено в Япония и по света, то научно доказано забавя стареенето на организма, това е най-добрият и лесно усвоим източник на калций, който е жизнено важен за изграждането и поддържането здравината на костите и зъбите, Млечнокиселите бактерии на Lactobacillus bulgaricus са с антираково действие, те възпрепятстват синтеза на канцерогенни вещества, ограничават мутациите и образуването на ракови клетки, Киселото мляко има пробиотично действие – то влияе изключително благоприятно и оздравително на стомаха и червата, от него в 1959г. Научно-изследователски институт за антиракови антибиотици в София изготвя високоефективната субстанция на първият пробиотик Нормофлор срещу язвена и гастритна болест и за нормализиране на стомашната флора след антибиотична интервенция, един от най-активните пробиотици произвеждани в света и до днес. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко помагат за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите, подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от развитие на остеопороза и кариеси на зъбите, има добро антитоксичнодействие, продукта е не само изключително вкусен, но е крайно полезен за деца и подрастващи, за мъже и жени работещи в стресова или замърсена среда и за взрастни хора. Той е неизменна, най-характерна част на националната ни кухня от векове.
Снимки: НЧ „Гюрга Пинджурова“ ; Бисер Боянов

4 Comments (+add yours?)

  1. Lhs Bulgaria
    Jul 10, 2015 @ 09:29:21

    Pham Khang :
    Chắc 110 năm là lúc đặt tên thôi chứ theo người Bul kể thì họ làm sữa chua lâu lắm rồi.

    Pham Thong :
    Đó là một sinh viên trong lúc làm thí nghiệm đã phát hiện ra con vi khuẩn này chứ có thể làm sữa chua theo kinh nghiệm truyền thống thì đã có từ lâu đời rồi.

    Pham Thong:
    Ông đã phát hiện ra vi khuẩn Lactobacinlus Bulgaricus lên men làm nên sữa chua. Tiếng bungari gọi là kicelo mliako.

    Reply

  2. Trinh X. Truong
    Jul 10, 2015 @ 00:12:59

    I have been in this small town near the border with Serbia, as long as I remember, trying to earn some coins from selling cloths to people there at the weekends several times, during the year after graduating from my university. It was a long distance from the town near Danube river at the border with Romania where I used to study as a foreign student.

    Reply

  3. Hồ Như Liên
    Jul 09, 2015 @ 13:59:22

    Tin thú vị

    Reply

  4. Thanh Hằng
    Jul 09, 2015 @ 13:29:21

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: