10 điều kỳ diệu người nước ngoài chưa biết về Bulgaria


“Bulgaria? Tại sao lại thăm Bulgaria? Bulgaria là một đất nước xinh đẹp, với những dãy núi hùng vĩ, những bãi biển cát trắng, những ngôi làng đẹp như tranh vẽ, thực phẩm tốt và người dân hiếu khách. Và giá cả vô cùng phải chăng. Nếu bạn không biết bất cứ điều gì về Bulgaria, đây là 10 lý do tại sao bạn nên đến thăm”. Bài viết của nhà văn và nhà báo gốc Do Thái Ellis Shuman 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria trên báo “Huffington Post” đã bắt đầu với tiêu đề như vậy

1. Hoa hồng

Hoa hồng Bulgaria không chỉ đẹp tuyệt vời, mà phần lớn chúng được dùng để xuất khẩu. Từ cánh hoa họ sản xuất ra 85% sản lượng dầu hoa hồng trên thế giới, thành phần chính trong sản xuất nước hoa. Hãy tới thăm Bulgaria vào tháng Năm đến tháng Bảy để xem mùa thu hoạch hoa đầy màu sắc.

2014-07-01-1roses.JPG

2. Sữa chua –

Sữa chua Bulgaria ngon nhất trên thế giới, bởi vì chỉ có ở đây mới có môi trường tự nhiên tạo các vi khuẩn dùng để làm sữa chua  – Lactobacillus bulgaricus. Ellis Shuman khuyên người nước ngoài hãy thử loại sữa chua cừu lên men đặc trên núi cao, rưới mật ong hoặc mứt trái cây lên trên.

2014-07-01-2yogurt.JPG

3. Gật lắc đầu –

Khi bạn đặt câu hỏi cho người Bulgaria, bạn có thể bị nhầm lẫn vì câu trả lời của họ. Ở nước này hất đầu lên và gật xuống một lần có nghĩa là phủ định, trong khi thực ra quay đầu vòng theo chiều ngang mới có nghĩa là “không”. Để làm cho bạn còn bối rối hơn nữa khi người dân địa phương nói chuyện với người nước ngoài, họ đảo lộn ý nghĩa của những cái gật lắc đầu. Thường những người lớn tuổi làm điều đó, duy trì truyền thống lắc gật đầu từ thời Ottoman.

2014-07-01-3nod.JPG

4. Salát Shoppe

Được coi là món ăn dân tộc của đất nước Bulgaria, món salat đơn giản này bao gồm cà chua vườn thái hạt lựu, dưa chuột, hành tây, ớt quả để sống hoặc nướng, rắc pho mai trắng. Món ăn thường được trang trí với rau mùi tây và dressing nhẹ với dầu hướng dương và rượu giấm đỏ. Shopska salat trở nên phổ biến trong thời kỳ cộng sản khi được quảng bá bởi Balkantourist, cơ quan du lịch quốc gia.

2014-07-01-4shopska.jpg

5. Chữ Cyrillic

Bulgaria đọc và viết bằng cách sử dụng bảng chữ cái Kiril (Cyrillic), do đất nước này thực sự là quê hương của bảng chữ cái này và chấp nhận nó trước Nga rất lâu. Công lao là của hai vị thánh Cyril và Methodius, sinh ở thế kỷ 9. Hai anh em là những nhà truyền giáo Ki tô, họ sử dụng bảng chữ cái của mình với nỗ lực cải thiện tình trạng biết chữ của người dân ngoại đạo Slavic tại Đế chế Bulgaria đầu tiên. Hai anh em là những vị thánh nổi tiếng nhất trong nhà thờ Chính thống Bulgaria.

2014-07-01-5cyrillic.JPG

6. Người Do Thái Bulgaria –

Trong Thế chiến thứ hai Bulgaria đứng ở phe Đức Quốc xã,  mặc dù vậy họ đã cứu thành công toàn bộ người dân Do Thái của mình, hơn 40.000 người, thoát khỏi nỗi kinh hoàng diệt chủng. Giáo Hội Chính Thống Bulgaria, các chính trị gia và người dân thường đã hỗ trợ những người Do Thái và không để họ bị trục xuất. Nhưng thật không may là hơn 11.000 người Do Thái ở Macedonia, một khu vực thuộc quyền quản lý của Bulgaria trong chiến tranh đã không được như vậy và đã bị trục xuất đưa đến các trại tập trung.

2014-07-01-6BulgarianJews.JPG

7. Vàng –

Các kho báu vàng lâu đời nhất trên thế giới được tìm thấy trong một ngôi mộ phía tây của Varna, gần bờ Biển Đen. Chúng được tìm thấy một cách tình cờ vào năm 1972 bởi một nhóm công nhân đào hố bằng máy kéo. Các kho vàng được giấu trong 300 ngôi mộ có niên đại 4.560-4.450 năm trước công nguyên. Tại nơi đó đã tìm thấy hơn 3000 hiện vật vàng, chứng tỏ rằng người dân địa phương đã có quan hệ thương mại với các vùng đất xa xôi và họ tin vào cuộc sống sau khi chết. Một số kho vàng Bulgaria đã được trưng bày tại nhiều nơi trên thế giới.

2014-07-01-7gold.jpg

8. Rượu Rakia

Đồ uống có cồn này có thể được coi là quốc tửu của Bulgaria.  Nó được làm từ trái cây lên men và tạo thành khoảng từ giữa 40% độ cồn (khi sản xuất tại nhà máy) đến 80% hoặc nhiều hơn (khi tự nấu ở nhà). Rượu có thể được cất từ quả lê, mận, nho, đào, mơ hay thậm chí là hỗn hợp trái cây. Thông thường rakia được phục vụ vào lúc bắt đầu bữa ăn cùng với món salad Shopska. Khi uống rượu người Bulgaria nâng ly, chạm cốc và nói: “Nazdrave” (Chúc sức khỏe!). Hãy chắc chắn nhìn thẳng vào mắt nhau khi làm điều này!

2014-07-01-8rakia.JPG

9. Kèn túi –

Người Bulgaria tự hào về nhạc cụ kèn túi (gaida) của họ, một loại túi thường được làm từ da cừu hoặc da dê, gắn với một ống gồm ba phần, một ống ngắn hơn, và một ống để thổi. Kèn túi Bulgaria được gọi là gaida kaba, thường lớn hơn và có âm thanh trầm thấp hơn gaida của các nước đông nam Âu khác. Vào tháng 5 năm 2012, một dàn 333 người chơi kèn túi Bulgarian đã thổi 9 phút bản nhạc kết hợp các bài hát dân gian Bulgaria và thiết lập kỷ lục thế giới về hiệu suất kèn công nhận bởi sách kỷ lục Guinness.

2014-07-01-9gaida.JPG

10. Martenitsa

Nếu bạn tình cờ được ở Bulgaria vào ngày 1 tháng 3, hãy tham dự lễ kỷ niệm Baba Marta (Bà già tháng Ba). Ngày lễ này chào đón mùa xuân sắp tới, người Bulgaria trao cho nhau những túm sợi tết và vòng đeo tay nhỏ làm bằng len màu trắng và đỏ gọi là martenitsa. Martenitsa được gắn lên quần áo hoặc đeo quanh cổ tay cho đến khi người đó nhìn thấy một con cò hay hoa nở trên cây, báo hiệu mùa xuân đến.

2014-07-01-10martenitsa.JPG

Nếu bấy nhiêu đó chưa phải là những lý do tuyệt vời đủ để bạn ghé thăm Bulgaria, hãy đi trượt tuyết trên sườn núi trong mùa đông hay thư giãn trên bãi biển trong mùa hè.

10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

“България? Защо да посетите България? България е красива страна, с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, добра храна и гостоприемни хора. И е невероятно достъпна. Ако не знаете нищо за България, тук са десет причини, поради които трябва да я посетите”. Така започва материалът със заглавие 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria на родения в Айова писател и журналист от еврейски произход Елис Шуман, поместен в “Huffington Post” и посветен изцяло на родината ти. Както вече сме ви разказвали Елис Шуман и съпругата му – Джоди, живеят в София от 2009 до 2010 г. По това време те активно поддържат блога си, където описват с подробности пътуванията си из страната.

1. Розите

Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, основна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветната реколта.

2. Киселото мляко

Българското кисело мляко е най-вкусното в света, защото само тук вирее в естествена среда бактерията, която служи за заквасването му – Lactobacillus bulgaricus. Елис Шуман препоръчва на чужденците да опитат квасено високо в планините овче кисело мляко, гарнирано с мед или сладко от плодове.

3. Кимането

Когато зададете въпрос на българин, може да останете объркани от неговия отговор. В страната еднократното кимване с глава нагоре и надолу означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално всъщност означава “не”. За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те обръщат значенията на тези кимвания. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, датираща от османско време.

4. Шопската салата

Смятана за национално ястие, тази лесна салата се състои от нарязани на кубчета градински домати, краставици, лук и сурови или печени чушки, поръсени с българско бяло саламурено сирене. Ястието често се украсява с магданоз и овкусява с лек дресинг от олио и червен винен оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от “Балкантурист”, държавната туристическа агенция.

5. Кирилицата

Българите пишат и четат на кирилица, като страната е родина на тази азбука и я е приела много преди Русия. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които използвали своята азбука в усилията за подобряване на грамотността сред славянските езичници в Първата българска империя. Двамата братя са най-тачените светци в Българската православна църква.

6. Българските евреи

България застава на страната на нацистите през Втората световна война, но въпреки това успява да спаси цялата си еврейско население, над 40 000 души, от ужаса на Холокоста. Българската православна църква, политиците и обикновените граждани са подкрепили евреите и не са допуснали те да бъдат депортирани. За съжаление обаче, същото не може да се каже за 11 000 хиляди евреи от Македония – област, управлявана от България по време на войната.

7. Златото

Най-старото златно съкровище в света е било открито в гробница западно от Варна, недалеч от брега на Черно море. Намерено случайно през 1972 година от група работници с трактор копаещи ров, златното съкровище било скрито в 300 гроба, датирани от 4560-4450 година пр. Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са имали търговски отношения с далечни и близки народи, а и са вярвали много в живота след смъртта. Някои от българските златни съкровища са пътували за музейни експозиции до най-различни точки на света.

8. Ракията

Тази алкохолна напитка може да се счита за национално питие на страната. Прави се от ферментирали плодове и представлява някъде между 40% алкохолно съдържание (когато е произведена в завод) до 80% или повече (при домашната). Ракията може да бъде направена от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии или дори от микс от плодове. Обикновено ракия се сервира в началото на храненето заедно с шопска салата. Когато пият ракия българите вдигат тост, чуквайки чашите си и казват “Наздраве”. Уверете се, че осъществявате пряк контакт с очите, когато правите това!

9. Гайдите

Българите се гордеят със своята гайда – торба, която се прави от кожа на коза или овца, свързана с тръба от три части, по-къса тръба и тръба за надуване. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма и с по-нисък звук от тази на други страни в Югоизточна Европа. През май 2012 година 333 български гайдари свириха 9-минутна смесица от български народни песни и поставиха световен рекорд за изпълнение на гайда, признат от Книгата на рекордите Гинес.

10. Мартениците

Ако ви се случи да бъде в България на 1 март, присъедините се към честванията за Баба Марта. На този празник, посрещащ пролетта, българите си разменят малки пискюли и гривни от бели и червени конци, които наричат мартеници. Мартениците се носят около китката или прикрепени върху дрехите, докато човек види щъркел или цъфнало дръвче – предвестниците на пристигането на пролетта.

Ако това не са достатъчно удивителни причини да посетите България, елате да покарате ски по пистите през зимата или да се отпуснете на плажа през лятото.

10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria

Bulgaria? Why visit Bulgaria? Bulgaria is a beautiful country, with majestic mountains, sandy beaches, picturesque villages, good food, and hospitable people. And, it’s incredibly affordable.

If you don’t know anything about Bulgaria, here are ten reasons you should visit.

1. RosesBulgarian roses are not only stunningly beautiful, but a major export item as well. The petals reportedly produce as much as 85% of the world’s rose oil, an essential ingredient in the production of perfumes. Gathering the roses is very labor intensive. Visit the country in May and June to see the colorful harvest.

2014-07-01-1roses.JPG

2. Yogurt – The yogurt in Bulgaria is reportedly the best in the world, with a unique taste because the bacteria used to make it, Lactobacillus bulgaricus, is only found naturally in Bulgarian air. Try the thick sheep yogurt made in the mountains with honey or fruit jam dripped on top.

2014-07-01-2yogurt.JPG

3. Nod – When asking a Bulgarian a question, you might be confused with his reply. In the country, nodding one’s head up and down indicates a negative response, while shaking your head horizontally actually means ‘no’. To confuse things even further, when locals speak with foreigners, they often accommodate them by reversing the motions. It is primarily the older generation that continues the nodding tradition, which dates back to Ottoman days.

2014-07-01-3nod.JPG

4. Shopska – Considered the country’s national dish, this simple salad is composed of diced garden tomatoes, cucumbers, onions, raw or roasted peppers, and topped with a sprinkling of Bulgarian white brine cheese. The dish is often decorated with parsley and a light dressing of sunflower oil and red wine vinegar. Shopska became popular during the communist era when it was promoted by Balkantourist, the state tourism agency.

2014-07-01-4shopska.jpg

5. Cyrillic – Bulgarians read and write using the Cyrillic alphabet, and the country actually is the origin of the alphabet, having adopted its use before Russia. Credit can be given to Saints Cyril and Methodius, born in the 9th century. The two brothers were Christian missionaries who used their alphabet in efforts to improve literacy among the Slavic pagans in the First Bulgarian Empire. The two brothers are the most celebrated saints in the Bulgarian Orthodox church.

2014-07-01-5cyrillic.JPG

6. Bulgarian Jews – Bulgaria sided with the Nazis in World War Two, yet its entire Jewish population, constituting over 40,000 citizens, was spared the horrors of the Holocaust. The Bulgarian Orthodox church, politicians and ordinary citizens took a stand against possible deportation. Unfortunately, the same cannot be said for over 11,000 Jews deported to the concentration camps from Macedonia, an area under Bulgaria’s control during the war.

2014-07-01-6BulgarianJews.JPG

7. Gold – The oldest gold treasure in the world was discovered at a burial site west of Varna, not far from the Black Sea. Unearthed in 1972 by a tractor crew digging a ditch, the site proved to be a vast necropolis with nearly 300 graves dated to 4560-4450 BC. Some three thousand gold artifacts were found, proving that the settlement had trade relations with distant lands and that the community had a strong belief in the afterlife. Some of Bulgaria’s gold has been on exhibition tours around the world.

2014-07-01-7gold.jpg

8. Rakia – This alcoholic beverage can be considered the country’s national drink. Made from fermented fruit, rakia constitutes anywhere between 40% alcoholic content (when produced by a distillery) to 80% or more (when homemade). The drink can be made from pears, plums, grapes, peaches, apricots, or even from mixed fruits. Typically rakia is served at the start of a meal along with shopska. When drinking rakia, Bulgarians toast each other by clinking their glasses and saying ‘Nazdrave‘ (To your health!). Make sure to make direct eye contact when doing this!

2014-07-01-8rakia.JPG

9. Bagpipes – Bulgarians take pride in their gaida, a bag typically made of sheep or goat hide connected to a three-section pipe, a shorter pipe, and a blowpipe. The Bulgarian bagpipe is called the kaba gaida, which is larger and with a lower pitch than the gaidas of other southeastern European countries. In May 2012, 333 Bulgarian bagpipe players played a 9-minute medley of folk songs, setting a world record in bagpipe performance recognized by the Guinness Book of Records.

2014-07-01-9gaida.JPG

10. Martenitsa – If you happen to be in Bulgaria on March 1st, join in the celebrations of Baba Marta (Grandmother March). On this holiday welcoming the upcoming spring, Bulgarians exchange small tassels and bracelets of white and red yarn called martenitsa. These adornments are pinned to clothing or worn around the wrist until the person sees a stork or blooms on tree, both harbingers of spring’s arrival.

2014-07-01-10martenitsa.JPG

If these are not amazing enough reasons to visit Bulgaria, come to ski the slopes in winter or to relax on the sandy beaches in summer.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Hồ Như Liên
    May 06, 2015 @ 10:10:25

    Đã biết những điều nói trong bài này thì lại càng muốn ghé thăm

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: