Bức ảnh hai em bé khiến thế giới xúc động không phải ở Nepal mà là Việt Nam


Bức ảnh được chụp năm 2007 tại Cán Tỷ, Quản Bạ, Hà Giang

Bức ảnh “Dỗ em” của nhiếp ảnh gia Na Sơn chụp hai anh em người H’Mong tại Việt Nam trở thành một trong những bức ảnh được chia sẻ nhiều nhất trên mạng xã hội trong tâm điểm trận động đất ở Nepal vào tuần trước..

Bức ảnh chụp hai đứa trẻ đang ôm nhau, bé gái ôm chặt anh trai như đang muốn tìm kiếm nơi trú ẩn khỏi thế giới bên ngoài, cùng đôi mắt đầy sợ hãi của cậu bé, đã thật sự gây xúc động đối với bất kỳ ai xem qua.

Trong vòng chưa đầy một tuần, bức ảnh này đã nhanh chóng được chia sẻ trên Facebook và Twitter với chú thích “Bé gái 2 tuổi được anh trai 4 tuổi bảo vệ ở Nepal”. Không dừng lại ở đó, đã có rất nhiều nỗ lực để tìm kiếm hai đứa trẻ trong số nạn nhân của trận động đất ở Nepal, thậm chí có người còn kêu gọi quyên góp hỗ trợ hai em bé trong bức ảnh.

Thực tế, bức ảnh này được chụp gần một thập kỷ trước ở miền Bắc Việt Nam.

Tác giả thực sự của bức ảnh, nhiếp ảnh gia Na Sơn, nói với BBC “Tôi chụp bức ảnh này vào tháng 10/2007 tại Cán Tỷ, một ngôi làng xa xôi ở tỉnh Hà Giang. Khi tôi khi đi ngang qua ngôi làng thì nhìn thấy hai đứa trẻ H’Mong đang chơi trước nhà khi cha mẹ các em đã lên nương làm việc. Cô bé khoảng 2 tuổi đang khóc vì sợ hãi người lạ và cậu anh trai khoảng 3 tuổi, ôm em gái vào lòng và dỗ dành. Đó là một khoảnh khắc rất đẹp và dễ thương, nên tôi bấm máy ngay”.

Na Sơn cho biết anh đã đăng bức ảnh này trên blog cá nhân và rất ngạc nhiên khi ba năm trước, bức ảnh đã được chia sẻ giữa những người dùng Facebook Việt với chú thích “trẻ mồ côi bị bỏ rơi”. “Một số người thậm chí còn thêu dệt những câu chuyện phức tạp đằng sau bức ảnh, kiểu như người mẹ hai em bé đã qua đời và người cha đã bỏ rơi chúng”, Na Sơn nói.

Theo Na Sơn, sau đó bức ảnh cũng được đăng trên nhiều trang mạng xã hội với chú thích đây là trẻ em mồ côi ở Miến Điện, Thái Lan, thậm chí cả “nạn nhân của nội chiến Syria”. “Tôi đã nỗ lực để làm rõ câu chuyện và khẳng định bản quyền của bức ảnh nhưng xem ra mọi chuyện chẳng ăn thua”, nhiếp ảnh gia Na Sơn cho biết. “Đây có lẽ là bức ảnh của tôi được chia sẻ nhiều nhất, chỉ đáng tiếc nó lại kèm theo những câu chuyện lâm ly không đúng sự thật”.

(Theo BBC)

Снимката която разплака света, не е от Непал, а от Виетнам

Една от най-споделяните снимки в социалните медии след земетресението в Непал – на прегърнати братче и сестриче, се оказа фотография от Виетнам от 2007 г.

Отзвукът, който предизвика земетресението в Непал продължи с разтърсващите снимки на пораженията,. На фона на тези събития се появи снимката на две деца, за които беше съобщено, че са сред останалите без дом след земетресението.

Малкото момиченце, което е прегърнало братчето си и търси защита от него,а същото време и самото момченце е изплашено е снимката, която хиляди споделиха и коментираха. Снимката предизвика съчувствие и докосна хората, по начин, по който могат да направят само децата.

Заглавието, което беше дадено на фотото беше: “4-ри годишно момче пази малката си сестричка”. Имаше хиляди желаещи да помогнат на точно тези две деца. И тогава неочаквано за всички стана ясно, че снимката е направена преди почти 10 години и то не в Непал, а във Виетнам.

Виетнамският фотограф На Сон Хгуен, който е автор на придобилата известност снимка се е свързал с BBC и е разказал за недоразумението. По думите му снимката е направена през октомври 2007 година в отдалечено виетнамски селце в провинцията Ха Джианг.

“Преминавах през селцето, когато видях двете деца. Те стояха пред къщата си, а родители им бяха на нивата. Малкото момиченце, накъде към две годишно се разплака, когато ме видя, защото се уплаши от непознат човек. В този момент, за да я успокои брат й я прегърна. Използвах момента, който беше трогателен и снимах.” – разказал фотографът.

На Сон публикувал снимката в личния си блог и след три години с изненада установил, че фотосът е тиражиран със заглавието, че двете деца са изоставени сираци. За този случай На Сон си спомня, че хората веднага измислили цяла история, за това как майката на двете деца е починала, а баща им ги изоставил.

После измислили още истории – че снимката е от Сирия, че децата са от Мианмар. Това вероятно е една от най-споделяните снимки в социалните мрежи, но – за съжаление – в напълно грешен контекст, коментира виетнамският фотограф.

Фотографът На Сон Хгуен споделя, че е опитвал за защити авторските си права, но до този момент с не особено голям успех.

standartnews.com / offnews.bg

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Hồ Như Liên
    May 05, 2015 @ 15:18:40

    Ảnh dễ thương quá

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: