Người Bulgaria bất hạnh nhất châu Âu


Ai hạnh phúc nhất châu Âu?

Nhân ngày Thế giới Hạnh phúc (20-3) vừa qua, Cơ quan Thống kê EU đã thực hiện một cuộc khảo sát với câu hỏi: “Bạn thấy cuộc sống mình hạnh phúc không?”.

Câu trả lời sẽ từ 0 (không hạnh phúc chút nào) tới 10 điểm (hoàn toàn hạnh phúc). Theo đó, nước hạnh phúc nhất châu Âu là Phần Lan, kế đó là Thụy Sĩ và Thụy Điển. Trong khi đó, những nước người dân ít hài lòng nhất lần lượt là Bulgaria, Serbia và Đảo Síp. Mức điểm hài lòng của EU là 7 điểm. Những người trên 75 tuổi ở Bulgaria là những người bi quan nhất, với điểm bình quân chỉ 3,8. Trong khi những người nghỉ hưu ở Đan Mạch lạc quan nhất, với mức hài lòng đạt 8,6 điểm.

Khảo sát cho thấy điều khiến người ta cảm thấy hạnh phúc nhất không phải là tiền bạc rủng rỉnh, mà nhờ sức khỏe tốt. Theo đó, sức khỏe là yếu tố mang lại hạnh phúc nhất, kế tiếp mới là của cải, thứ ba là công việc ổn định.

saigondautu.com.vn

Българите – най-нещастните от живота си европейци

В класацията на „Евростат“ най-щастливи се оказват хората от скандинавските страни, на другия полюс са българите, сърбите и гърците.

По повод Международния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март, европейската статистическа служба „Евростат“ публикува равносметка за това колко са щастливи и доволни европейците, пишат в. „Соар“ и онлайн изданието „ЮрАктив“.
Резултатите, представени от „Евростат“ в навечерието на празника, показват, че хората в скандинавските страни са най-доволни от живота си.
Жителите на Дания, Швеция, Финландия са дали оценка 8 на задоволството си от живота при максимална оценка 10.
Осмица са дали и швейцарците. Следват ги Исландия и Норвегия с оценка 7,9 и Холандия и Австрия с оценка 7,8.
В дъното на класацията се оказват България, Сърбия, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия.
При минимална оценка 0, което означава „изобщо не съм доволен от живота“, българите са дали оценка 4,8, а сърбите – 4,9.
Останалите гореспоменати страни в дъното на списъка са оценили задоволството от живота си с оценка 6,2.
Изданията посочват, че данните са въз основа на изследване, осъществено през 2013 г. Анализът на данните показва, че чувството за задоволство от живота е по-голямо при младите от възрастовата група 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.

В изследването сред критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.

vesti.bg

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. Thuc Ngo
  Mar 29, 2015 @ 21:52:46

  Thống kê này cũng chỉ là tương đối thôi chị Liên à.Họ phỏng vấn những người qua lại trên phố chứ đâu có đưa anketa cho tất cả.Dân Bul không hạnh phúc với cuộc sống hiện tại vì họ còn có ước vọng,còn dân mình hạnh phúc vì họ bằng lòng với thực tại
  .

  Reply

 2. Hồ Như Liên
  Mar 25, 2015 @ 13:38:50

  Đọc bài này buồn quá. Nhưng rất tiếc đó là sự thật.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: