UNESCO công nhận nghề dệt thảm truyền thống Chiprovtsi của Bulgaria


Nỗ lực bảo tồn nghề dệt thảm Chiprovtsi ở Bulgaria

Đất nước Bulgaria không chỉ nổi tiếng với những cánh đồng trồng hoa hồng mà còn có những tấm thảm Chiprovtsi, ra đời ở thành phố cùng tên Chiprovtsi thuộc vùng Tây Bắc của nước này. Vẻ đẹp của loại thảm này chính là niềm tự hào của người Bulgaria. Tuy nhiên, nghề dệt thảm Chiprovtsi truyền thống hiện đang có nguy cơ mai một . Vì thế người dân địa phương đang tìm cách bảo tồn những kỹ thuật lâu đời của nghề để truyền lại cho các thế hệ mai sau.

Phương pháp dệt thảm truyền thống của Bulgaria đã được UNESCO công nhận vào năm 2014. Điều đó có nghĩa là các kỹ thuật liên quan đến nghề này bây giờ sẽ được bảo tồn cho các thế hệ tương lai. Sự công nhận của UNESCO sẽ khuyến khích người dân địa phương giữ gìn truyền thống dệt thảm thủ công  Chiprovtsi  sống mãi.


.

Чипровските килими влязоха в световния списък на нематериалното културно наследство

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета сесия, на 26 ноември единодушно вписа в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство предложената от България кандидатура „Традицията на производство на чипровски килими”, заедно с още 7 елемента от други държави.

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на Чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на март миналата година.

Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009), чрез вписването в Световната листа известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата килимарска продукция.

И до днес тъкачките в Чипровци тъкат на вертикален стан, тъкането на който се приема като древна форма на тъкачна техника. Младите хора в Чипровци се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

БГНЕС

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: