Nghề nuôi ốc sên hái ra tiền ở Bulgaria


Ốc sên mang lại thu nhập 20.000 euro mỗi năm trên một héc-ta

Đầu tư 10 000 leva, thu về 20 000 euro – công thức này đang gây hy vọng cho hàng chục hộ nông dân bắt đầu quyết định phát triển nuôi ốc sên, tờ “Telegraph” đưa tin.

Cuối tháng Tư và đầu tháng Năm là thời gian lý tưởng để xây dựng trang trại như vậy, các chuyên gia cho biết. Nghề kinh doanh nay đang trên đà phát triển nhanh chóng trong nước, đặc biệt kể từ khi phát hiện ra rằng loại động vật thân mềm này của Bulgaria chứa rất nhiều vi khuẩn axit lactic với tính chất chữa bệnh đặc biệt, tiến sĩ Valerie Velkov, giám đốc Cục “Sức khỏe động vật” trong Ban an toàn thực phẩm khu vực Vidin giải thích.

Giá mua ốc sên tại thị trường nước ngoài là 3-4 euro/kg. Việc sản xuất thường bắt đầu với 1 dekar (1 mẫu Anh), trong năm đầu tiên có thể kiếm được 4-5 tấn.

Theo quy định, ngày 25 tháng 4 tất cả các trang trại nuôi ốc sên phải kê khai số lượng hiện có, ngày 01 tháng 5 thông báo điểm tổ chức thu mua ốc sên. Việc thu thập và mua ốc sên kéo dài từ 10/5 đến 30/6. Giá mua tại các điểm từ 40 đến 60 xu mỗi kg.

Đầu tư ban đầu để xây dựng một trang trại ra khoảng từ 10 đến 15 nghìn leva cho 1 ha. Nó bao gồm các chi phí cho ốc con, thức ăn bổ sung và đường ống nước. Phần tốn kém nhất là những tấm ván gỗ được đặt để ốc sên có thể bám vào ban đêm hoặc nấp tránh mặt trời thiêu đốt.

Trong vòng sáu tháng ốc sên đòi hỏi phải được chăm chút từng phút – cho ăn, tưới nước, sau đó thu hoạch, bảo quản và tìm kiếm thị trường tiêu thụ. Khách hàng tiêu dùng ốc ssen lớn nhất là Tây Ban Nha, Pháp, Ý, Bỉ. Tại Bulgaria giá mỗi suất 300 gram ốc sên ở ven biển khoảng 4-5 leva.

Theo Dnes+

Nghề nuôi ốc sên thành “thời thượng” ở Bulgaria

Trên mảnh đất vắng lặng không có người ở, hơn 1 triệu con ốc sên “ẩn mình” dưới những tấm ván gỗ tránh ánh nắng mặt trời đang lặng lẽ phát triển và chờ ngày tiến ra thị trường trong trang trại của anh Krasimir Kostov ở Bulgaria.

Dù ngành nông nghiệp ở Bulgaria và châu Âu đã suy giảm trong 20 năm qua nhưng nghề nuôi ốc sên –  cung cấp một món ăn khoái khẩu đặc biệt phổ biến ở Pháp và Italy, đã trở thành một nghề phát triển năng động tại đất nước nghèo nhất Liên minh châu Âu (EU) này. 

Tháng 9 là mùa thu hoạch ốc sên và nguồn cung thường không theo kịp sức cầu của thị trường. Bulgaria đã chớp lấy cơ hội này để củng cố vị trí là một nước xuất khẩu những mặt hàng “xa xỉ ” mà ít được tiêu thụ trên thị trường trong nước. Năm nay, khoảng 800 – 900 tấn ốc sên và sản phẩm từ ốc sên (gấp 6 lần năm 2008) sẽ được Bulgaria xuất khẩu để đáp ứng nhu cầu của những thực khách “cuồng” ốc sên, phần lớn là ở Pháp. 

Trang trại ốc sên của anh Kostov chủ yếu cung cấp ốc sên con làm giống cho các trang trại khác. Anh Kostov cho biết, thị trường dành cho ốc sên rất lớn. Anh nói: “Năm nay chúng tôi có ít đơn đặt hàng nhưng cũng không đáp ứng hết vì các lò ấp không đủ lớn”. Anh sẽ giữ lại chừng 60.000 con ốc sên thuộc giống Helix ở Địa Trung Hải (một trong ba loại ốc sên có thể ăn được) để làm giống. Mỗi con sẽ đẻ khoảng 150 trứng. Số ốc sên còn lại, khoảng 470.000 con tương đương 10 tấn, sẽ được xuất khẩu.

Theo Hiệp hội nuôi ốc sên quốc gia, nhu cầu về ốc sên lớn đến nỗi năm tới sẽ có thêm 300 trang trại mới mọc lên ở Bulgaria, trong khi con số hiện tại chỉ là 50. Bà Simona Mollova, tư vấn viên của hiệp hội, cho biết: “Chúng tôi nhận được đơn đặt hàng từ Pháp, Đức, Áo, Hà Lan trong năm nay. Chúng tôi có rất nhiều khách hàng nhưng tại thời điểm này, chúng tôi không thể đáp ứng hết nhu cầu”.

Bà Mollova cho biết thêm, các đơn đặt hàng có thể lên tới 1 tỷ con ốc sên con trong năm 2009. Theo ông Pierre Commerce, Tổng Thư ký Hiệp hội các công ty chế biến thực phẩm Pháp (ADEPALE), thị trường ốc sên là một thị trường truyền thống và ổn định, không có biến động lớn bởi vì bất kỳ ai muốn làm một món ăn ngon miệng cho lễ Giáng Sinh cũng muốn thử ốc sên. 

Pháp và Italy là hai nước tiêu thụ ốc sên lớn nhất châu Âu với 25.000 – 36.000 tấn ốc sên hàng năm. Một lọ ốc sên với nước sốt khoảng 0,4kg có giá là 50 euro, còn những suất ốc sên chất lượng cao có giá từ 55 – 235 euro. Ngược lại, một kg ốc sên sống nhập từ Bulgaria chỉ từ 2,5 – 4 euro. 

Khi loài ốc sên Helix giảm dần ở Tây Âu thì thị trường ốc sên chủ yếu dựa vào nguồn nhập khẩu từ các nước Đông Âu. Năm 2006, loài ốc sên này được nằm trong danh sách bảo tồn động thực vật của EU và mọi người không được tự do bắt ốc sên trong tự nhiên. 

Ba Lan và Hungary từng dẫn đầu về “săn” ốc sên nhưng kinh tế phát triển từ khi gia nhập EU năm 2004 khiến nhiều người không còn làm công việc mệt nhọc này nữa. Do đó, sản lượng ốc sên Pháp nhập từ hai nước này năm 2008 bị thiếu hụt. Và những nước như Bulgaria đã tranh thủ cơ hội này để lấp đầy mức cầu đó. 

Những người nông dân từng chăn nuôi lợn, bò và gia cầm nay đang tìm hướng đi mới sau khi bị phá sản do suy thoái kinh tế. Anh Kostov cho biết: “Giờ thì ai ai cũng là nông dân nuôi ốc sên. Cách đây 2 năm, mọi người cười phá lên khi biết chúng tôi đang nuôi ốc sên. Nhưng năm ngoái thì người ta lại sôi sục với ốc sên, họ gọi điện từ khắp mọi nơi để hỏi thông tin”. 

Theo Kostov, mỗi người có thể dễ dàng chăm nom một nông trại rộng khoảng 0,1ha với 3 – 5 nhân công chủ yếu làm công việc đảm bảo độ ẩm vào chiều tối khi cho ốc sên ăn. Tuy nhiên, đến lúc thu hoạch thì cần cả phụ nữ và trẻ em làm việc từ sáng đến tối. Kostov dự định tăng gấp đôi quy mô sản xuất từ mùa xuân tới và tăng diện tích nuôi ốc sên lên 1,5ha từ 0,4ha như hiện nay.

Năm nay, ngoài loại ốc sên truyền thống chuyên ăn cỏ ba lá trắng và cỏ khô, Bulgaria cũng đang bắt đầu xuất khẩu nhiều loại ốc sên mới như loại ốc sên ăn cà rốt. Những con ốc này trông rất lạ vì nó màu vàng da cam nhưng chúng có giá tới 80 euro/kg. 

Ở Pháp, ốc sên từ Bulgaria được ưa chuộng vì chất lượng tốt. Công ty chế biến ốc sên Romanzini đã dùng loại ốc sên của Bulgaria từ năm 1991 và nhập khẩu 50 tấn mỗi năm. Ông Olivier Romanzini nhận xét: “Sản phẩm của Bulgaria thuộc loại chất lượng tốt”, không kém gì ốc sên của Pháp./.

Vietnam+

Охлюви носят по 20 000 евро за година от декар

Влагаш 10 000 лева, печелиш 20 000 евро – на тази формула се надяват десетки начинаещи фермери, решили да отглеждат охлюви, предаде “Телеграф”.

Краят на април и началото на май е идеалният период за изграждане на такова стопанство, твърдят експертите. Бизнесът набира скорост у нас, особено след като се оказа, че много от българските мекотели съдържат млечно-кисела бактерия с изключително лековити качества, обясни д-р Валери Велков, началник-отдел “Здравеопазване на животните” в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. 

Изкупните цени на нашите мекотели на чуждия пазар еса по 3-4 евро за килограм. Производството обикновено започва с 1 декар, от който през първата година може да се изкарат 4-5 тона. Според разпоредбите до 25 април всички, които отглеждат охлюви във ферми, трябва да декларират наличните количества в сътоветната РИОСВ€ До 1 май се подават уведомления за организирани пунктове за изкупуване на охлюви. Самото събиране и изкупуване продължава от 10 май до 30 юни. Тогав много хора хукват по поляните и пълнят цели чували с надеждата да изкарат някой лев от гадинките. Изкупната цена в пунктовете е между 40 и 60 ст за килограм. 

Началната инвестиция за изграждане на едно стопанство излиза между 10 и 15 хиляди лева за декар. Тя включва разходите за малките охлювчета, фураж, добавки и водна инсталация. Най-скъпат част от инвестиията е дървения материал, кото се поставя, за да може мекотелите да се прикриват през нощта или от от жаркото слънце. 

В продължение на 6 месеца охлювите изискват ежеминутно внимание – наглеждане, хранене, напояване, после обиране, съхранение и търсене на пазар. Най-големите потребители на охлюви са Испания, Франция, Италия, Белгия. В България цената на порция от 300 грама по морето е около 4-5 лева. 

Днес+

ohluvi

Охлювъдните ферми носят бързи пари

Стартирането на животновъден бизнес неизменно е свързано с големи инвестиции, което в днешното кризисно време вече не е по джоба на всекиго. А и каквото и да си говорим, традиционното животновъдство си остава трудоемък бизнес с бавна възвращаемост. Затова все повече българи се ориентират към хеликултурата – култивираното отглеждане на охлюви.

Освен като признат кулинарен деликатес охлювите все повече се търсят и като ценен лекарствен продукт и като суровина за козметичната индустрия. Тласък на интереса към охлювъдството в България като перспективен бизнес стана съвместното откритие на Националния охлювъден клъстер и Българската академия на науките, че
БЪЛГАРСКИТЕ ОХЛЮВИ СЪДЪРЖАТ МЛЕЧНОКИСЕЛА БАКТЕРИЯ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКОВИТИ КАЧЕСТВА
Япония веднага прояви интерес и заяви, че е готова да даде на Националния охлювъден клъстер безвъзмездна субсидия от 2 млн. евро, ако организацията осигури 100 т продукция. Голям е интересът и от страна на Франция, Испания и Италия. От НОК вече водят преговори и с Австрия.
ОХЛЮВЪДСТВОТО НЕ САМО Е ДОХОДОНОСЕН, НО Е И БЪРЗООБОРОТЕН БИЗНЕС
защото при него с една сравнително неголяма инвестиция само за един сезон – от март до септември, можете да изкарате добри пари – специалистите твърдят, че от 1 дка с охлюви получавате минимум 20 хил. евро.
ПРАВИЛНИЯТ ОХЛЮВЪДЕН ЦИКЪЛ
започва през есента, когато се прави дълбоката оран. През зимата земята се оставя да почине до пролетта. След пролетна оран се засява бяла детелина. После се опъват се заграждения от зебло, поставят се дървените скари и слаботокова електропастирна лента. Изгражда се конструкция от дървени колове и поликарбонатна тел. Покрива се със земеделска мрежа, която предпазва охлювите от най-големите им врагове – птиците, както и от преки слънчеви лъчи. Така се създава комфортен микроклимат за охлювите.
Изчаква се фермата да влезе в ритъм с израстването на детелината и в първия възможен момент, който може да бъде в края на април или в началото на май, малките охлювчета се въвеждат в лехите. Тогава започва т.нар.
УГОИТЕЛЕН ПЕРИОД
Той продължава от май до средата на август (в по-топлите райони – в началото на август), когато започват да се събират охлювите от първата продукция. Обикновено събирането е на 3 пъти, като охлювъдният цикъл трябва да свърши до края на септември. Когато охлювите са отгледани и събрани, стигаме до един много важен момент от всеки бизнес – пазара. В търсене на отговор на този важен проблем и поради големия интерес към отглеждането на охлюви, който проявяват много наши читатели, разговаряме с главния консултант на Националния охлювъден клъстер Симона Моллова. От нея разбираме нещо много важно за бъдещите охлювъди, а именно:
НАЦИОНАЛНИЯТ ОХЛЮВЪДЕН КЛЪСТЕР ИЗКУПУВА ЦЯЛАТА ПРОДУКЦИЯ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ!
Интересуваме се дали те имат и други преференции. Симона Моллова обяснява, че ако сте член на НОК, целият договор, който включва ноу хау, цялата проектна документация, технологията, малките охлювчета, обучения, както и посещенията по фермите от техни специалисти, са на стойността на малките охлювчета, които фермерът купува от НОК. Ако не сте член на НОК, всичко това трябва да го платите. А за да станете член на НОК, трябва да платите 200 лв. еднократен членски внос, и после всяка година – по 1000 лв. Но Симона Моллова обяснява, че имат случаи, когато в Националния охлювъден клъстер идват двама или трима души, които имат общо 5 дка и всеки от тях иска да направи охлювъдна ферма от по 1,5 дка. Единият от тях става член на НОК, а преференциите ползват и останалите двама охлювъди.
Важно е и какви други изисквания имат от НОК към охлювъдите, които стартират своя бизнес.
ПЪРВАТА ГОДИНА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ФЕРМИТЕ ДА СА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДКА
и Симона Моллова веднага обяснява защо. Макар че е нетрудоемко, охлювъдството е интелигентен бизнес. На прохождащия охлювъд му трябва време да се научи на всичките му тънкости – как да храни правилно охлюва, да разбира кога му е топло, кога – летаргично. Когато площта е много голяма
ФЕРМАТА СЕ ГУБИ ОТ ПОГЛЕД
и се пропускат такива важни моменти като точен час на хранене или поливане, а това е свързано със загуби. А за да не правят грешки новаците, през цялата година специалисти на НОК през 15 дни посещават фермите. Така се проследява целият производствен цикъл – от зареждането на фермата с малките охлювчета – до крайното събиране на продукцията.
Ако вече твърдо сте решили да подхващате този бизнес, ето какво още трябва да знаете:
ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ Е ДА ИМАТЕ ХУБАВА ЗЕМЯ
От значение е и къде се намира тя. Експертите съветват тя да е във или близо до населеното място, за да не се правят излишни разходи за прокарването на ток, на вода, за осигуряване на пазачи. А ако някой все пак е решил да прави 2 дка насред полето, първо трябва да се свърже консултантите на НОК и те ще му обяснят всички подробности.
ИНВЕСТИЦИЯТА НА ОХЛЮВЪДНАТА ФЕРМА Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 15 000 ЛЕВА
като най-тежкото в нея е дървеният материал, продължава обяснението Симона Моллова. Освен параметрите на дървото то не трябва да е много смолисто, защото като има смола, охлювите няма как да се движат по него. При добро съхранение ще можете да ползвате дървения материал минимум 10 г. За всички, които вече се тюхкат, че са пропуснали есента, Симона Моллова успокоява:
МОЖЕТЕ ДА СТАРТИРАТЕ ОХЛЮВЪДСТВОТО И ПРЕЗ ПРОЛЕТТА
но само ако мястото е обработвано предходни години и няма в него няма овошки и камъни. А по отношение на това колко малки охлювчета ще ви трябват след 4-годишни експерименти специалистите от клъстера са установили, че за ферма от 1 дка перфектно се отглеждат 250 хил. охлювчета. И точно толкова се пускат – ни повече, ни по-малко. Защо? Защото ако броят им е по-малък – мигрират, а ако е по-голям – измират. Трябва да знаете, че в инвестицията от 15 000 лв. не влиза стойността на фуража, а само създаването на фермата и малките охлювчета. За отглеждането на 1 кг охлюви отива 1,2-1,3 кг фураж, като членовете на НОК задължително хранят охлювите си със специална смеска, произведена от фуражния завод в Чирпан. При правилно гледане от 1 дка първата година се изкарват по 4-5 т охлюви. Изкупната им цена е 4 евро за килограм.

bgfermer.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: