Hãy suy nghĩ trước khi ngoại tình ở Việt Nam


Báo chí Bulgaria đưa tin về Nghị định của Chính phủ VN liên quan tới vấn đề ngoại tình, có hiệu lực từ ngày 11/11/2013.

Vấn đề ngoại tình không phải chuyện từ hôm qua và hôm nay. Trên toàn thế giới có nhiều người vợ hoặc chồng không thể kiềm chế và đi chệch đường.

Vấn đề là mặc dù họ phá vỡ lời thề hôn nhân, nhưng họ không vi phạm pháp luật. Đã là như thế cho đến bây giờ …

Vấn đề ngoại tình ở Việt Nam dường như đã đạt đến đỉnh điểm. Với mong muốn ngăn chặn hoặc ít nhất là hạn chế ngoại tình trong nước, chính phủ đã thông qua một nghị định mới trong tháng 11 này. Theo đó, người vợ hoặc người chồng ngoại tình sẽ bị phạt từ 1 đến 3 triệu đồng Việt Nam (khoảng 45-145 đô la Mỹ).

Phương tiện truyền thông địa phương cho rằng biện pháp trừng phạt trong tương lai thậm chí có thể nặng hơn và người ngoại tình có khả năng phải ra tòa án hình sự nếu quan hệ ngoài hôn nhân của họ gây “hậu quả nghiêm trọng”. Theo nhà chức trách, đó là làm đổ vỡ hôn nhân, dẫn tới việc người chồng hoặc người vợ tự tử vì bị phản bội.

Ngoài ra, nghị định nói trên cũng quy định mức phạt đối với các vi phạm khác liên quan đến hôn nhân. Ví dụ, cuộc hôn nhân với công dân Việt Nam ở tuổi vị thành niên sẽ bị phạt. Những người kết hôn chỉ để có được quyền công dân sẽ bị nhà nước phạt 10-20 triệu đồng. Tất nhiên, nếu sự tư lợi bị vạch trần.

Những hạn chế mới có thể sẽ là một trong những cách mà nhà nước giữ gìn đạo đức dân tộc, BBC bình luận. Năm ngoái, Tổng bí thư Đảng CSVN Nguyễn Phú Trọng đã công bố một chiến dịch chống lại “cách sống tha hóa” của các quan chức chính phủ, đảng viên và các tầng lớp nhân dân.

Hiện tại các nhà chức trách đang cố gắng làm trong sạch hình tượng đạo đức của dân tộc. Theo các blogger, trong nước không phải là mode “tình yêu công sở”. “Các quan chức cấp cao và đại gia mua các hoa hậu và siêu mẫu, còn các quan chức cấp thấp hơn hài lòng với gái mại dâm. Một số thậm chí còn tuyển dụng họ thành thư ký”, BBC trích dẫn ý kiến của 1 người ​​trên Facebook.

Tại Việt Nam thậm chí còn có dạng “hành lý xách tay”. “Mỗi khi đi nước ngoài công cán, những người giàu có mang theo bồ nhí như “hành lý xách tay” – vẫn người đó viết – Đây thậm chí còn được coi như một kiểu giá trị văn hóa”. Một người khác trên Facebook bình luận: “Có bồ nhí là chuyện bình thường đối với người Việt Nam. Đó là một kiểu thành tích để người đàn ông khoe khoang với bạn bè”.

Мислете му, ако изневерявате във Виетнам

Проблемът с изневерите не е от вчера и днес. В цял свят има съпруги и съпрузи, които не могат да се въздържат и кривват от правия път.

Проблемът е, че макар да са нарушили брачната клетва, те не са прекрачили закона. Така беше поне досега…

Проблемът със съпружеските изневери във Виетнам очевидно е стигнал своята точка на кипене. В желанието си да пресече или поне ограничи прелюбодеянията в страната правителството прие нов указ през ноември.

Според него неверните съпрузи ще трябва да платят между един и три милиона виетнамски донги (или между 45 и 145 долара) заради прегрешението.

Местните медии допускат, че санкциите в бъдеще дори може да бъдат утежнени и прелюбодейците да бъдат подведени под съдебна отговорност, ако извънбрачната им връзка има „сериозни последици“.

За такива властите приемат разпад на семействата или, например, самоубийство на излъганата половинка, ако не успее да понесе измяната.

Нарочният указ определя глоби и за други съпружески провинения. Например, за встъпване в бран с непълнолетно лице – гражданин на Виетнам, се предвижда аналогична по размер глоба като за измяна. Онези, които се бракосъчетават само за да получат гражданство, ще внасят в хазната на азиатската държава 10-20 млн.донги, при условие, че бъде доказана корист в деянието. Глоба очаква и онези съпружески двойки, които се развеждат, за да избегнат държавните ограничения за брой деца в семейството.

Новите рестрикции вероятно са един от начините на държавата да запази морала на нацията, коментира BBC. Миналата година генералният секретар на компартията на Виетнам Нгуен Фу Чонг обяви кампания срещу “корупционния начин на живот” на правителствените чиновници, членове на партията и широките слоеве на населението.

Сега властите се опитват да очистят моралния облик на нацията. Според блогъри, в страната не са на мода “служебните романи”. “Високопоставените чиновници и супербогатите хора си купуват кралиците на красотата и супермодели, а чиновниците с по-нисък ранг се задоволяват с проститутки. Някои дори ги назначават на работа като секретарки”, цитира BBC мнение на един от ползвателите на Facebook.

Във Виетнам дори има израз “ръчен багаж”. “Всеки път, когато пътува в чужбина в командировка, богатите вземат със себе си любовниците, като “ръчен багаж – пише същият ползвател на мрежата. – Това се приема дори като своеобразна културна ценност”. Друг ползвател на Facebook коментира: “Наличието на любовница е нещо нормално за виетнамците. Това е вид трофей, с който мъжът се хвали пред приятели”.

от iNews.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: