Mùi hạt dẻ rang thơm lừng Brezhani


Một người khách Italia chiêu đãi hạt dẻ rang cho hàng trăm du khách trong Lễ hội Hạt dẻ tại làng Brezhani, vùng Simitli, Bulgaria.

” Bonnet castagna, bonnet castagna,  bonnet castagna”, anh Mauro người Italia rao vang khắp quảng trường trong làng Brezhani. Con trai anh Marcello 8 tuổi dịch rõ to sang tiếng Bulgari – “Hạt dẻ ngon, hạt dẻ ngon, hạt dẻ ngon đây”.

Với dân địa phương thì không cần phải dịch, nhưng đó là cho du khách đến dự Lễ hội Hạt dẻ Brezhanski, được tổ chức hôm qua trong năm thứ tư liên tiếp. Hàng chục người hướng về bếp nướng thơm lừng, trên đó nướng theo công thức của Italia những hạt dẻ Brezhanski nổi tiếng. Chúng là những biểu tượng của ngôi làng một thời vẫn khai thác mỏ. Nhờ loại hạt dẻ này mà ngôi làng trở nên nổi tiếng không chỉ trong nước mà còn ở cả nước ngoài.

Không có hạt dẻ ở đâu ngon và tốt hơn trong toàn Bulgaria, những người dân địa phương thề như vậy. Vì thế, họ vinh danh hạt dẻ với một lễ hội đặc biệt, bắt đầu từ năm 2010. Bằng cách này họ bày tỏ lòng biết ơn tổ tiên đã trồng những cây hạt dẻ . Vì vậy, họ cần phải giữ gìn và phát triển chúng, bởi vì đây có thể là một sinh kế cho nhiều người trong số họ.

“Lễ hội sẽ luôn được tổ chức, không chỉ vì các bạn, mà người dân của cả vùng muốn vậy, chúng tôi có khách từ Blagoevgrad , từ khắp nơi trên khu vực Pirin , cũng như từ làng Gorno Sahrane , thị trấn Pavel Banya”, Thị trưởng Simitli ông Apostol Apostolov nói với hàng trăm du khách.

Lễ hội thì không thể thiếu âm nhạc. Đầu tiên bước lên sân khấu là dàn nhạc với clarinet và trống đến từ Razlog. Bắt đầu đến bữa tiệc đồ ăn bày đầy bàn. Tất nhiên là không thiếu rượu vang trắng và đỏ tự nấu. Các nhà tổ chức thuộc Hiệp hội ” Con người và truyền thống ” và hội đồng TP Simitli khai mạc triển lãm ẩm thực trước tiên. Những người tham dự phấn khởi và vui cười. Còn trong không gian tràn ngập hương thơm tuyệt vời của hạt dẻ rang.

Аромат на печени кестени превзе Брежани

Италианец почерпи стотици с печени кестени за празника в симитлийското село

“Боне кастаня, боне кастаня, боне кастаня”, провиква се енергично италианецът Мауро на площада в симитлийското село Брежани. 8-годишният му син Марчело превежда на висок глас- “Хубави кестени, хубави кестени, хубави кестени”.

Местните хора нямат нужда от превод, но това не важи за гостите на Празника на брежанския кестен, който се проведе вчера за четвърта поредна година. Десетки се насочват към ароматната скара, на която по италианска рецепта се пекат прочутите брежански кестени. Те са емблемата на някогашното миньорско селище. Благодарение на тях то е известно не само в страната, но и в чужбина.

Няма по-вкусен и по-хубав в цяла България,

кълнат се тукашните жители. Затова те почитат кестена със специален празник, чието начало бе през 2010 година. По този начин дават дължимото на своите предци, които са засадили кестенови дървета. Затова трябва да ги съхранят и да развият, защото това може да е поминък за много от тях.

“Празникът ще го има, тъй като не само вие, но хората от цялата община го искат, имаме гости от Благоевград, самодейци от целия Пирински край, както и от село Горно Сахране, община Павел баня”, каза пред стотиците гости кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

“Нищо не ми дължите, кестените са безплатни. Щастливци сте, че ще хапнете от тях”, не спира да говори с клиентите Марчело, докато им подава пакетчетата. Баща му Мауро обяснява, че преди да стигнат до скарата, е необходимо да се продупчат, за да не подскачат върху огъня и да се пекат равномерно навсякъде. За целта е измайсторил дървено шило, с което малчуганът пробива кестените. Силата на огъня също е много важна. “Другото е изкуство и усет. Не съм ял по-вкусни кестени”, признава Мауро. Марчело също е категоричен, че е ял и в София, и в Италия, но тези в Брежани са най-добрите, най-качествените. Заради тях идват често в селото и двете сестри – 5-годишната Ана-Мария и 14-годишната Михаела. Причината е, чу тук им харесват не само спокойствието и природата, но и печените кестени, които приготвя баба им Марика. “Вкъщи мама и татко само ни ги варят. А ние ги обичаме печени. Идваме на всички празници – хем се веселим, хем си похапваме сладко”, разказва каката.
През 2010 г. в Брежани за няколко дни гостува Иван Звездев за да научи някои от традиционните рецепти на гозби, приготвени с кестени. “Не скрихме нищо от него, нека знае да готви и такива ястия. Тук всичко правим с кестени – баклава, супа, манджа, сини домати. Кестенът е основна храна. Много хора ги събират в гората, след това ги продават на търговци и се препитават. Безработните така изкарват по някой лев. Мината затвори и няма работа в селото”, реди 70-годишната Райна Гюрова. Тя е ръководител на Брежанските баби от самодейния състав за автентичен фолклор към местното читалище. Ходят на всякакви участия из цялата страна. И не спират да се хвалят, че най-вкусните ядливи кестени са в родното им село. “Станахме медийни звезди покрай нашите кестени – то не бе Иван Звездев, то не бе Гала, канят ни в много телевизии. Но мястото ни е тук, да готвим вкусни гозби с кестени за гостите си. Подредили сме десетки ястия на трапезата, да има за всички”, казва баба Райна.

Празник без музика не може. Първи на сцената се качва оркестър със зурни и тъпани, дошъл от Разлог. Започна и дегустацията на специалитети, с които бяха отрупани масите. Не мина, разбира се, без домашно бяло и червено вино. Организаторите от Сдружение “Хора и традиции” и община Симитли предвидливо откриха най-напред кулинарната изложба. Че гладна мечка хоро не играе. “Първо да се подсилим, че после цял ден ще вием народни хора на мегдана”, споделиха брежанци и техните гости. “Бъдещето на селото може да е в отглеждането на кестени. Да се направят нови насаждения, да се полагат грижи за старите дървета,

за да изкарват пари хората

Още римляните са знаели значението на тази култура. Засаждали я най-вече край Средиземно море, но дървета е имало чак до Кавказ. Преди картофът да се появи в Европа, неговата роля е играл кестенът”, споделя Васил Косов. Преди години имало много насаждения, но болест тръгнала по дърветата и ги съсипала. По време на АПК-то идвали с камиони, за да натоварят кестеновата реколта. Ходили да ги разменят за жито чак в Северна България. След 1980 година засадили 3000 декара в община Симитли. От дърво на 50-60 години се добиват всяка година по стотина килограма.

“Искаме селото най-сетне да се сдобие с герб. А в него централното място ще е на кестена. Друга гордост, друго нещо, което да е най-доброто и да е само тук, нямаме. Не е случайно, че търговците от Петрич слагат табела на своите кестени, на която пише “Брежански”, допълва гордо бай Васил. Не мина и без кукери, пристигнали от село Горно Сахране, община Павел баня. На някои от тях родовете им са от Брежани. Маскираните мъже и жени прогониха злите сили. На мегдана останаха доброто настроение и усмивките на присъстващите. Извиха се кръшни народни хора, които продължиха през целия ден. А във въздуха се усещаше прекрасният аромат на печени кестени.

Ще садят нова гора

Жителите на Брежани ще разчитат на доходи от продажбата на кестени. През пролетта на следващата година те ще засадят кестенова гора край селището. Плантацията с дърветата ще е на площ най-малко от 200 декара. “Преди няколко години закриха мината в селото ни и повечето мъже са без работа. Към кестените има все по-голям интерес и чужди бизнесмени са готови да ги изкупуват на високи цени”, разкри кметът на Брежани Благой Стефанов. За осъществяването на идеята ще помогнат от Национален парк “Пирин”, откъдето ще предоставят кестенови дръвчета. Ще им съдейства и Държавното горско стопанство в Симитли. “Ще търсим с община Симитли начини за кандидатстване по проекти на Европейски съюз, за да развием отглеждането на кестени”, каза още селският управник.

standartnews.com

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: