Từ bỏ quốc tịch vì bị hải quan tịch thu 37.000 euro


Alexander Hadjiiski 47 tuổi và người vợ Nhật Bản của mình Hiroko Murase-Hadjiiska đến Terminal 2 của sân bay Sofia ngày 07/12/2012

Alexander Hadjiiski, 47 tuổi quyết định từ bỏ quốc tịch Bulgaria và đã nộp giấy tờ lên đại sứ quán Bulgaria ở Qatar, nơi anh sinh sống.

Người đàn ông đi đến quyết định này sau khi hải quan ở sân bay Sofia tịch thu 37.000 euro của Hadjiiski và vợ anh Hiroko 10 tháng trước.

Theo ý kiến của gia đình họ, không có lý do gì để trừng phạt họ. Vì hành lang “đỏ” của ga số 2, nơi hành khách đến để khai báo số tiền mang theo, thì tối om và chẳng có nhân viên hải quan nào, còn chăng cả dây chắn và biển báo, nên gia đình họ, vừa đến từ Doha, đi sang phần hải quan ở hành lang “xanh” tức là “không có gì để khai báo”. Hadjiiski nói với hải quan rằng họ có tiền để kê khai, nhưng hải quan đã tịch thu tiền, nói rằng họ vào hành lang trái phép.

Kiểm tra của Bộ Tài chính đã chỉ ra hành vi sai phạm của hải quan. Nhưng tiền thì không đượctrả lại cho Hadjiiski.

Nhân viên hải quan nói rằng, Không ai có quyền đi vào vùng xanh khi có gì đó cần phải kê khai.

Trên thực tế, theo các thanh tra viên đã có nhiều trường hợp gây tranh cãi tương tự như vậy.

Còn Alex, người không còn muốn là công dân Bulgaria thì nói “Tôi rất đau lòng về những gì đang xảy ra tại Bulgaria. Một dân tộc tốt bụng nhất đã trở thành những người khốn cùng nhất, bị đè bẹp bởi sự sỉ nhục và sợ hãi. Tôi yêu đất nước tôi, nhưng người ta cần phải sống có nhân phẩm”.

Theo 24chasa.bg

 

Българин се отказва от гражданство – митничари му отнели 37 000 евро

47-годишният Александър Хаджийски се отказва от българско гражданство. Вчера той е внесъл документи в посолството ни в Катар, където живее.

До това крайно решение мъжът стигнал, след като митничари на летище София конфискували 37 000 евро от Хаджийски и съпругата му Хироко преди 10 месеца.

Според семейството нямали основание да ги санкционират. Заради неработещ “червен” коридор на терминал 2, където пристигащите декларират пари, семейството, идващо от Доха, отишло при митничари в “зеления” коридор “нищо за деклариране”.

Хаджийски им казал, че имат пари за деклариране, но им ги конфискували с аргумента, че незаконно са стъпили в този коридор. Проверка от Министерството на финансите установила нарушения на митническите служители.

Парите обаче не са върнати на Хаджийски.

Никой няма право, когато има нещо за деклариране, да е в зелената зона, коментираха от митниците.

47-годишният Александър Хаджийски и японската му съпруга Хироко Мурасе-Хаджийска пристигат на Терминал 2 на летище София на 7 декември 2012 г. Разигралите се през следващите часове събития ще доведат до крайното решение на Хаджийски, който има и новозеландско гражданство, да подаде заявление за отказ от българското..

Алекс и Хироко кацат в София около 15 ч в студения декемврийски ден с полет от Доха, Катар, където живеят и работят. Пристигането им в България е свързано с важен акт за Хироко. На следващия ден в родния град на Александър – Пазарджик, тя ще приеме православната християнска вяра.

Настроението им е приповдигнато, нетърпеливи са да стигнат до града край Марица. Въпреки че преди почти 20 г. е напуснал България, строителният инженер Хаджийски е
добре запознат със законовите изисквания, че трябва да декларират парите, които носят, ако надхвърлят 10 000 евро.

В случая Алекс и Хироко имат у себе си по 18 500 евро – общо 37 000 евро. Поради това се насочили към т.нар. червен коридор в зоната за митнически контрол, за да декларират парите. За тяхна изненада той е тъмен и никъде не се виждат митничари. Едната му пътека е затворена с преградна лента, а другата с информационно табло. Никъде няма и данъчни декларации.

Двамата решили, че коридорът не обслужва пътници и се насочват към съседния – зеления коридор, нищо за деклариране. Той е осветен, няма бариери, виждат се трима митничари – двама мъже и жена, и по него преминават пътници. “В момента, в който стъпих на зелената пътека, пред мен се изправи митничар. Поздравих усмихнат”, разказва Александър.

На въпроса на старши митническия инспектор Владимир Трендафилов “Носиш ли пари, бе?” Хаджийски отговаря: “Да.” Обяснява, че двамата със съпругата му носят общо 37 000 евро, които трябва да декларират, но никаде не са видели и никой не им е предоставил декларации.

Посочили и преградения червен коридор в потвърждение, че няма къде и как да декларират. В отговор митничарят им заявил, че са нарушили закона, след като са стъпили на зеления коридор, без да декларират голямата сума пари, която носят, и ги задържа.

Като разбира от съпруга си какво се случва, Хироко получава хипертонична криза. Това налага да бъде извикан медицински екип, който оказва лекарска помощ на японката.
Междувременно Хаджийски звъни на адвоката си Костадин Узунов в Пазарджик, който тръгва към София и след час е на летището.

“Когато пристигнах, за Хироко се грижеше медицински екип. Александър беше разстроен и обмисляше дали да не си скъса веднага българския паспорт. Митничарите се бяха обадили в полицията, бе пристигнал дознател да установи дали трябва да се образува наказателно преследване срещу Алекс”, спомня си юристът.

В крайна сметка полицейският служител възприема тезата на адвоката, че парите са били носени от двамата съпрузи, които не са имали намерение да ги укриват и сами са казали на митничарите за тях. Дознателят отказва да образува наказателно производство, защото преценява, че става дума за административно нарушение.

След 7-часово задържане Александър и Хироко Хаджийски са освободени. Съставени са им актове за митническо нарушение, на базата на които с наказателно постановление парите им се конфискуват в полза на държавата и са глобени с по 1000 лв. На другия ден Хироко е кръстена в православната вяра в Пазарджик.

Дни по-късно семейството се връща в Катар. “Преди почти 20 г. напуснах България заради законовите нередности, корупцията, омразата и мошеничеството между хората и държавната система. Виждам, че нищо не се е променило, че нещата не са се подобрили за толкова години преход.

Не съм допускал и не мога да приема, че страна в ЕС, толерира брутални законови нередностти да се случват на митницата на летище София – входната врата на държавата”, заявява Хаджийски. Категоричен е, че действията на митничарите на родната аерогара са в разрез със закона. Заради работата си като инженер по високо строителство Алекс живее години наред в Нова Зеландия, Австралия, Дубай. В момента е в Катар.

“Навсякъде по света митническите декларации се предоставят на пристигащите предварително. Дори има авиокомпании, които ги предлагат още в самолета. Най-често това се прави на граничния контрол, за да имаш време да се запознаеш с тях и да ги попълниш.

Декларациите са поставени на видно място, а не скрити в служебните помещения, както е у нас. Явно митничарите на летище София априори смятат всеки пътник за престъпник.
България е подписала редица международни митнически конвенции и трябва да ги спазва, като спре действащата порочна практика”, възмущава се Хаджийски.

Констатациите му се потвърждават и от проверка на инспектората на Министерството на финансите, на чието подчинение са митниците. По повод случилото се с Хаджийски адвокатът им подава жалба до инспектората на министерството срещу действията на митничарите на летище София.

На 16.I.2013 г. инспектори извършват проверка по време на смяната на същите митничари, които са санкционирали българина и съпругата му месец и половина по-рано.
Хората от инспектората са цивилно облечени и имитират, че току-що са пристигнали. Насочват се към червения коридор за деклариране и установяват, че той отново е преграден с информационно табло и няма митничар. Никъде няма и декларации за деклариране на парични средства.

За сметка на това старши митническият инспектор Трендафилов и колежката му Хаджиянкова са на зеления коридор, без да имат каквато и да е видимост към червения.

Проверката установила, че Трендафилов трябва да е на червения коридор. Хаджиянкова признала, че бланките за деклариране на пари от пристигащи пътници са в папка в служебното помещение, а не на видно място пред коридорите за преминаване през митническата зона, каквото е изискването.

Инспекторите виждат с очите си и ситуация, близка до тази с Алекс и Хироко. Пътник от пристигнал самолет се насочил към червения коридор. Вижда преградилото го информационно табло, но въпреки това се опитва да намери митнически служител. След като не вижда такъв, се насочва към зеления коридор, където опитва да осъществи контакт с инспектор Хаджиянкова. Тя обаче в този момент разговаря с друг и човекът необезпокояван си тръгва.

Инспекторите установяват и друго. На 7 декември 2012 г. в митническата зона няма камери за видеонаблюдение или поне такова е полученото официално становище. Това е, при положение че са минали няколко месеца от терористичния акт на летище Сарафово и мерките за сигурност трябва да са сериозни.

Адвокат Костадин Узунов

Проверката на видеонаблюдението е по молба на адвокат Узунов, който иска записите от камерите, за да се удостовери, че твърденията на семейство Хаджийски за случилото се с тях са истина. Към 16 януари 2013 г. камери вече са монтирани и те потвърждават нарушенията на митническите служители по време на проверката от инспектората.

Заключенията от тази проверка са подписани от Диана Иванова, ръководител на инспектората на МФ, и изпратени в официален документ до адвокат Узунов.
Междувременно след случилото им се на аерогара София Александър и Хироко Хаджийски завеждат дела в Софийския районен съд срещу наказателните постановления, с които парите им са отнети и са глобени с по 1000 лв.

Делото на Хироко е отложено, а на Алекс все още не е насрочено, въпреки че са минали близо 10 месеца. Това също е причина Александър да не промени намерението си да се откаже от българското си гражданство. Вчера той е внесъл документите си за това, адресирани до министъра на правосъдието, в българското посолство в Катар.

“Много ми е болно от това, което се случва в България. Най-добрият народ е превърнат в най-мизерстващ, смазан от унижения и страх. Обичам родината си, но човек трябва да живее с достойнство”, заявява българинът, който не иска вече да е гражданин на родината си.

От митницата коментираха, че никой няма право, когато има нещо за деклариране, да стои в зоната на зеления коридор. В практиката на инспекторите им имало много подобни спорни случаи.

Не мястото, а органът е определящ за известяване на административния акт деклариране на внос, казват специалисти по административно право.

24chasa.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: