Ngày lễ Thu phân


Thu phân (Equinox) là một trong những bữa tiệc mặt trời lộng lẫy nhất, biểu tượng cho sự cân bằng và trí tuệ. Sự liên kết của ngày và đêm hiển thị sự cân bằng gắn kết và viên mãn tự nhiên. Thời gian này của chu kỳ mặt trời tương ứng với kỳ trăng tròn của âm lịch. Lễ thu phân còn là lễ hội thu hoạch mùa màng – đó là thời điểm để ăn mừng và tạ ơn, để sắp xếp lại và giảm nhịp độ. Đây là thời gian dồi dào các loại trái cây và thực phẩm ngũ cốc, ghi nhận đỉnh cao những nỗ lực của chúng ta trong suốt năm khi thu hoạch thành quả lao động, tôn vinh những món quà của Mẹ thiên nhiên và các nguồn năng lượng của trời đất nuôi dưỡng cây cối và đảm bảo cho mùa thu hoạch dồi dào. Vào cuối vụ thu hoạch, theo tục lệ Celtic cổ, người ta luôn tổ chức bữa tiệc mừng vụ mùa – để tôn vinh những món quà mùa thu ban tặng, đảm bảo sự phồn thịnh trong mùa đông.

Bạn có thể trang trí nhà bằng các lớp vỏ khô của bắp ngô nhiều màu sắc – đỏ, xanh dương hoặc vàng, cũng có thể trang trí bằng các trái bầu và những bó lúa mì. Chúng không chỉ chứa đựng những năng lượng đặc biệt được mang đến cho ngôi nhà, mà chúng còn là những biểu tượng thông qua đó chúng ta gắn kết với các nghi lễ của mùa thu hoạch, giúp chúng ta đạt được sự hài hòa với các mùa.

Lễ Thu phân được tổ chức với nghi lễ lửa – ở ngoài trời hoặc trong nhà. Bạn có thể đốt nhiều nến màu và đặt chúng trong giá nến làm bằng gỗ, đất sét, đá hoặc các vật liệu tự nhiên khác. Những màu sắc của mùa này có màu nâu, da cam, vàng và đỏ. Bạn có thể trang trí nhà với các phụ kiện họa tiết mùa thu.

Bây giờ là thời gian để nạp năng lượng từ các viên đá thu thập được từ sông và biển trong mùa hè, các vỏ sò hoặc tượng đất sét  và đồ thủ công tự làm. hãy đặt chúng ngoài trời vào đêm trước ngày thu phân để chúng hấp thụ năng lượng tự nhiên vào trong mình.

Theo truyền thống Bulgaria, ngày Thu phân được đánh dấu bằng lễ kỷ niệm Krustovden (Lễ Thánh giá). Trong ngày Krustovden mặt trời đạt đến là đỉnh điểm, từ đó dần dần bắt đầu chuyển sang mùa đông. Ngày và đêm “giao thoa” và đánh dấu sự khởi đầu của thời kỳ đen tối trong năm khi năng lượng được thu vào bên trong. Ở một số vùng của Bulgaria bắt đầu cày bừa và gieo hạt mùa thu. Hạt giống được phơi ra sáng để đem gieo. Khi đó cũng bắt đầu cả mùa hái nho và chuẩn bị làm rượu vang mùa thu, vì thế ngày này còn được gọi là Grozdobernik (hái nho).

Buổi tối trước ngày Krustovden, người ta mang về nhà lúa mì, đậu Hà Lan, bí ngô, khoai tây và nho. Ngày hôm sau chúng được nấu lên và bày biện trên bàn ăn như biểu tượng của vụ mùa bội thu. Ngày hôm đó không ai làm việc và phải ăn chay nghiêm ngặt.

Thánh giá thể hiện sự mô tả hình học của cây cối và con người, tượng trưng cho cuộc sống, sự hợp nhất của tinh thần và vật chất. Đó được coi là vũ khí chống lại tất cả các điều ác.

Đồ ăn truyền thống: moussaka chay, cơm rau, bí ngô nướng, bắp cải cuộn với hành tây, bánh ngô và bánh mì ngọt, rượu vang và rượu táo.

Празникът Есенно равноденствие    

Есенното равноденствие е един от най-пищните слънчеви празници, символизиращо равновесието и мъдростта. Изравняването на деня и нощта изобразява изцелителния баланс и природната плодоносна пълнота. По вид този момент от слънчевия цикъл отговаря на пълнолунието от лунните фази. Есенното равноденствие е и фестивал на жътвата – време за празнуване и за благодарност, време за пренареждане и за намаляване на темпото. Това е период на изобилие от плодове и зърнени храни. Той бележи кулминацията на усилията през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. Почитат се даровете на Майката Природа и енергиите на земята и небето, които подхранват растенията и осигуряват изобилна реколта. В края на жътвата по стар келтски обичай се дава Жътвена вечеря – в чест на получените есенни дарове, които ще осигурят благоденствието през зимата.

С нарастването на нощите мислите се обръщат навътре. Време за размишления върху уроците от изминалите месеци и приготовления за студения сезон, който ще дойде с нови поуки и мъдрост. Почитат се по-възрастните членове на фамилията, решават се и се планират парични въпроси. Подготвя се зимнината. Както си подредите нещата сега, така ще се реализират те през следващата година. Подходящо е за работа в група и в кръг – работа за планиране, мисловни дейности, хармонизиране и балансиране на изцелителните енергии по света.

Бихте могли да украсите дома си с изсушени класове от цветна царевица – червена, синя или жълта, също с кратуни и снопове жито. Те не само съдържат специфични есенни енергии, които се предават и на къщата, но са и символи, посредством които се свързваме с ритуалите на жътвата, помагат ни да постигнем хармония със сезона.

Есенното равноденствие се чества с огнени ритуали – на открито или в къщи. Можете да го отбележите, като запалите множество цветни свещи и ги поставите в свещници, изработени от дърво, глина, камък или други природни материали. Цветовете на сезона са кафяво, оранжево, жълто, златно и червено. Можете да декорирате дома си с аксесоари с есенни мотиви.

Сега е моментът да заредите със сила събраните през лятото речни и морски камъни, мидени черупки или ръчно изработени глинени фигурки и предмети. Оставете ги да престоят под открито небе в нощта преди самото равноденствие, за да поемат природната енергия в себе си.

В българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден. На Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зима. Денят и нощта „се кръстосват” и бележат началото на тъмния период на годината, когато енергията се прибира навътре. В някои български краища започват есенната сеитба и оран. Осветява се семето за посев. Тогава започва и гроздоберът и подготовката за направа на есенното вино, затова денят се нарича още Гроздоберник. Вечерта преди Кръстовден в къщата се донасят пшеница, грах, тиква, картофи и грозде. На следващия ден се варят и ритуално се поднасят на трапезата, като символ на плодородна реколта. Не се работи и се спазва строг пост.
Кръстът изобразява геометрично описание на световното дърво и на човека, символизира живот, единство на дух и материя. Смята се за защитно средство срещу всякакво зло.

Традиционна трапеза: Постна мусака, задушен ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз лук, царевични и содени питки, вино, сайдер.

Сезонни символи за празнуване: Можете сами да изберете такива от изобилието, което предлага есента. Ползвайте дърво, есенни листа, жито, ечемик, плодове, зърна, пера и всякакви други природни дарове. Излезте сред полето или планината и вземете всичко, което ви привлече погледът. После попитайте събраните неща как искат да бъдат комбинирани и оставете образите сами да изпълнят въображението ви.

malchanavoda.com

***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: