Ngày lễ Krustovden dưới các vì sao ở Krustova Gora


 

Служба под звездите в Кръстова гора

В деня, когато християните отбелязват един от най-големите си празници – Кръстовден, едно място събира хиляди вярващи от цялата страна. Изключително красивата местност Кръстова гора се огрява от светлината на свещите на множеството, което всяка година се отправя нататък, за да прекара нощта срещу 14-ти септември под небето на святото кътче, за което се вярва, че пази частица от Христовия кръст.

Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно – в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден). Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Православният поклонически комплекс днес има две църкви и 15 параклиса, които са разположени от двете страни на пътеката към кръста.

Поклонници тръгват към Кръстова гора

Кръстова гора е единственото място в България, където можете да присъствате на служба под звездите. Почувствайте магията на осеяната с вярващи поляна, хилядите запалени свещи в мрака и звездите над вас и останете да преспите под открито небе. Казват, че ако сте силно вярващи, може да видите светещия кръст, който, се появява понякога нощем над храма.

В Кръстова гора службата е под звездите

За местността около Кръстов връх в Родопите казват, че е едно от местата в България, което има най-силна енергия. За стотиците истории на хора, които са се излекували от болестите си и са намерили решение на проблемите си с молитва, е достатъчно да разпитате свещениците и хората, които ще срещнете. Не е задължително да отивате с конкретна молба, можете просто да запалите свещичка и да потърсите спокойствие. Всяка седмица в петък срещу събота от полунощ до към 2:30 часа има нощна служба на открито. Поляната пред новия храм се изпълва с богомолци със запалени свещи, а след края на бдението много от хората остават да спят направо на тревата.

В Кръстова гора службата е под звездите

Местността е била култово място още от времето на траките, а през Средновековието тук е построен манастир, който по-късно е разрушен от османските турци. Смята се, че в манастира се е пазело парче от Христовия кръст, което няколко монаси са успели да спасят при унищожаването на обителта. И до днес не се знае къде точно около Кръстов връх е скрита светинята. Но от десетилетия се носи поверието, че всяко камъче в района има някъде издълбано кръстче.

В Кръстова гора службата е под звездите

Старите хора разказват, че през 30-те години на ХХ век на Кръстова гора дошъл Йорданчо от района на Гоце Делчев, който бил много набожен човек и усетил, че мястото е свято. Започнал да изпраща болни хора да преспиват в подножието на върха, казват, че тук се излекувала от болестта си и сестрата на цар Борис III, княгиня Евдокия. В знак на благодарност царят дарил 66-килограмов (числото е два пъти колкото Христовата възраст) метален кръст, който да бъде бетониран на хълма. Една от жените, които присъствали на поставянето на кръста, носела два гълъба със себе си. Единият литнал и посочил къде да бъде кръстът, а другият хвръкнал към скалата зад поляната, където хората разровили камъните и отдолу бликнала вода. Днес това е аязмото Гълъбичката. Другото аязмо се нарича Очното и до него се слиза по много стръмна и хлъзгава пътека, по която не всеки се осмелява да се спусне. А съдбата на Йорданчо е тъжна – след 1945 г. е затворен в лагера в Ловеч, където и умира.

В Кръстова гора службата е под звездите

Металният кръст от цар Борис III е откраднат през 1994 г., като седем месеца по-късно е открит прерязан на две, захвърлен край реката. Според мълвата, на игумена на манастира била подхвърлена бележка, в която се казва, че трима души са откраднали кръста, от които двама вече мъртви, а третият моли за прошка и връща светинята. Кръстът е заварен и е сложен в новия храм, а на негово място на хълма е поставен нов, 99-килограмов. Намятаните върху кръстовете дрехи и кърпи се слагат, за да се „заредят“ с енергия от Кръстова гора.

В Кръстова гора службата е под звездите

Храмовете в манастирския комплекс Света Троица – Кръстова гора са няколко. Най-големият е църквата „Покров на Пресвета Богородица“, която е осветена през 1995 г. Преди нея е използван параклисът „Света Троица“, построен през 1956 г. върху основите на разрушения по османско време манастир. От църквата към металния кръст има пътека, покрай която са издигнати параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли и на Св. Иван Рилски.

В Кръстова гора службата е под звездите

Празникът на храма е на 14 септември – Кръстовден. В нощта на 13 срещу 14 септември се събират най-много хора на среднощната молитва.

В Кръстова гора службата е под звездите

Полезна информация: До Кръстова гора можете да стигнете с автомобил през Пловдив и Асеновград – по пътя за Смолян се отбива за Лъки и после към село Борово (което се намира на 5 км от Кръстова гора). В най-горната си част пътят е тесен, с много завои и пропасти от едната страна, така че карайте внимателно. Можете да дойдете и с автобус – първо от Пловдив до Лъки, а от Лъки всеки ден без събота тръгва автобус за Борово в 17:30 часа. От Борово ще стигнете пеша за по-малко от час. Другият вариант е да оставите колата в с. Мостово (има табели), откъдето за по-малко от 2 часа пеша през красива горска пътека ще стигнете до манастира.

Имайте предвид, че на над 1500 м височина нощите са студени дори и през лятото. Ако ще спите под звездите, вземете си дебел спален чувал и зимно яке. Можете да преспите и в манастира или в къщи за гости в с. Борово.

peika.bg

В Кръстова гора службата е под звездите

Кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

Природата около християнския комплекс е много красива и районът привлича природолюбители и хора, търсещи спокойно място за почивка и отмора.

***

В народните вярвания, Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло, на този ден се плетат и кошниците за гроздобер, затова на места наричат деня и Гроздоберник.

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка)- обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича “Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли”, цялото домочадие повтаря словата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: