Tu viện Shipka – ngôi đền thờ tráng lệ


Nhà thờ – đài tưởng niệm “Rozhdestvo Christovo”, hay còn gọi là Tu viện Shipka là nhà thờ Chính thống giáo được xây dựng trên thị trấn Shipka. Tu viện được xây dựng theo phong cách của các nhà thờ Nga thế kỷ 17.

Cũng như các địa điểm khác trong khu Shipka, ngôi đền được dành để tưởng niệm những người lính Nga và lính tình nguyện Bulgaria đã hi sinh trong cuộc chiến tranh Nga-Thổ (1877-1878).

Ngay trước đỉnh đèo Shipka, giữa khung cảnh thiên nhiên tươi đẹp là thị trấn nhỏ Shipka. Giữa trung tâm thị trấn có một ngôi đền tráng lệ được thiết kế bởi kiến ​​trúc sư người Nga Anatoly Tomishko. Đền có 17 chiếc chuông, được trang điểm với những đồ trang trí đẹp. Chiếc lớn nhất nặng 12 tấn.

Những chiếc chuông này được đúc từ vỏ đạn thu thập được quanh khu vực các cuộc chiến đấu trong chiến tranh Nga-Thổ Nhĩ Kỳ từ tháng 9/1877 đến tháng 1/1878.

Ngôi đền được xây dựng trong 17 năm, dành để tưởng nhớ tinh thần quả cảm và anh dũng hi sinh của 18.491 binh sĩ Nga và tình nguyện viên Bulgaria. Trong hơn 5 tháng trời, họ đã chiến đấu bảo vệ đèo Shipka, ngăn chặn đường tiến quân của quân Thổ. Trận chiến bảo vệ đèo Shipka là một trong những trận đánh quan trọng nhất trong chiến tranh Nga-Thổ 1877-1878. Theo các nhà sử học quân sự, trận đánh phòng thủ thành công trên đèo Shipka có giá trị chủ yếu quyết định cục diện chiến tranh và làm thay đổi bản đồ châu Âu.

Sau khi kết thúc chiến tranh Nga-Thổ, năm 1879 Mẹ của Tướng Skobelev là bà bá tước Olga Skobeleva, cùng bá tước Ignatiev và vợ đã kêu gọi nhân dân Nga quyên góp quỹ để xây dựng một đài tưởng niệm cho những người đã hi sinh trong trận chiến Shipka huyền thoại. Hoàng đế Alexander II tặng 1.000 rúp, tranh tượng thánh và áo giáp. Ông ban hành sắc lệnh bắt đầu chiến dịch gây quỹ và quyết định thành lập “Ủy ban xây dựng nhà thờ tại chân núi phía nam Bulgaria để  đời đời tưởng nhớ những người lính đã ngã xuống trong cuộc chiến tranh 1877-1878”.

Năm 1881 ban hành quyết định ngôi đền thờ được gọi là “Rozhdestvo Christovo – Giáng sinh”. Trong quỹ của Ủy ban đã thu thập được hơn 300.000 rúp. Đã tiến hành cuộc thi và phê duyệt dự án. Và trong năm 1885 đã bắt đầu xây dựng. Tuy nhiên sau đó việc xây dựng phải dừng lại trong 10 năm vì quan hệ ngoại giao giữa Bulgaria và Nga bị xấu đi sau cuộc đảo chính ngày 9/8/1886 và do việc phế truất Hoàng tử Alexander Batenberg. Đền thờ được hoàn thành vào năm 1902. Cho đến 1934, đền là sở hữu của nhà nước Nga và sau đó được tặng lại cho người Bulgaria.

Năm 2004, theo quyết định của Hội đồng Bộ trưởng, đền thờ được chuyển giao quyền sở hữu cho Giáo Hội Chính Thống Bulgaria.

Có 83 bức tranh thánh trong đền thờ được vẽ bởi các tu sĩ từ tu viện Nga “St Panteleimon” trên núi Athos. Trong lễ khánh thành các tu sĩ ở núi Athos đã tặng thêm 15 tranh thánh nữa. Các bức tranh tường được làm trong hai giai đoạn và hoàn thành vào năm 1959.

Ở phía bắc và phía nam ngôi đền miêu tả các nhân vật lịch sử và các vị thánh đã được Giáo Hội phong thánh. Trong số họ có cả hai anh em Cyril và Methodius. Bên dưới đền thờ xây dựng một hầm mộ, và ở hai phòng trưng bày phía bên cạnh đặt 17 quan tài với xương của những người đã chết trong cuộc chiến gần Shipka.

Храм-паметникът „Рождество Христово“- Шипка

Храм-паметникът „Рождество Христово“, известен още като Шипченски манастир, е православна църква, изградена над град Шипка. Манастирът е изграден в стила на руските църкви от 17 век. Подобно на другите части от комплекса при паметника Шипка, храмът е посветен в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война (1877-1878).

Преди Шипченския проход, сред прекрасна природа, се намира малкият град Шипка.

В центъра на градчето е издигнат величествен храм – “Рождество Христово”. Той е проектиран от руския архитект Анатолий Томишко и има 17 камбани, украсени с красиви орнаменти. Най-голямата тежи 12 тона.

Камбаните са отлети от събраните в района гилзи по време на сраженията през Руско-турската война, започнали тук през септември 1877 и продължили до януари 1878 година.

Храмът е строен цели 17 години. Посветен е на подвига и паметта на 18 491 души. Повече от 5 месеца руските войници и българските опълченци се сражават и не позволяват на Сюлейман паша да премине в Северна България и да окаже помощ на обсадения в Плевен Осман Паша. Зимата била студена и настъпила рано. Премръзнали, гладни и изтощени, нашите деди и руските войници бранели прохода. Изчерпали боеприпасите, храната и оръжията, подложени на студа и вятъра, те отчаяно и с последни сили отстоявали позициите си. След приключването на Руско-турската война, през 1879 година майката на генерал Скобелев – графиня Олга Скобелева, граф Игнатиев и неговата съпруга, се обръщат с апел към руския народ за набиране на средства за построяването на храм-паметник на загиналите в Шипченската епопея. Император Александър II дарява 1000 рубли, икона и ризница. Той издава указ за начало на кампанията за набиране на средства и разрешeние за сформиране на ‘Комитет за построяване на православен храм в подножието на Балкана в Южна България за вечно поменуване на воините, паднали във войната 1877-1878 година’. Разногласия относно мястото къде да бъде построен храмът няма Проблемът обаче бил, че избраният терен се намирал тогава в пределите на Източна Румелия. Това изисквало да бъде издадено специално султанско ираде /указ/ за разрешаване на строежа. То е получено едва през 1883 година. През това време членовете на комитета не бездействали. През 1881 година било взето решение храмът да се казва ‘Рождество Христово”. В касата на комитета са събрани повече от 300 000 рубли. Проведен е конкурс и е одобрен проект. А през 1885 година започва и самият строеж. Малко по-късно обаче, строежът е спрян за цели 10 години, поради влошаване на дипломатическите отношения между България и Русия след преврата на 9 август 1886 година и отстраняването на княз Александър Батенберг. Храмът е завършен през 1902 година. До 1934 година той е владение на руската държава, която го дарява на българския народ. През 2004 година с решение на Министерския съвет , храмът е прехвърлен като собственост на Българската православна църква. Иконите върху главния иконостас на храма са 83. Изработени са от монаси от руския манастир “Свети Панталеймон” в Атон.

По време на освещаването светогорските монаси са дарили още 15 икони. Стенописите са правени на два етапа и са завършени през 1959 година. На южната и северната страна на храма са изобразени исторически личности и канонизирани от православната църква светии. Сред тях са и братята Кирил и Методий. Под църквата е изградена крипта, а в двете й странични галерии са поставени 17 саркофага с костите на загиналите в сраженията край Шипка.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: