Cái chết bí ẩn của Lyudmila Zhivkova


32 năm trước, Bulgaria bị rung chuyển bởi cái chết của Công nương đỏ. Bà qua đời ngày 21 tháng 7 năm 1981 và được chôn cất ngay sau hai ngày.

Khiêng linh cữu là các thành viên nổi tiếng nhất trong Bộ chính trị.

Thậm chí cho đến ngày nay vẫn còn nhiều nghi vấn khác nhau về cái chết của bà – bị giết, tự tử, can thiệp của KGB.

Преди 30 години България беше потресена от смъртта Червената принцеса. Тя умира на 21 юли 1981 г. Погребват я два дни по-късно, като ковчегът с тялото на мъртвата е носен от най-изтъкнатите членове на Политбюро.

И до днес за смъртта и са лансирани различни версии – убийство, самоубийство, намеса на КГБ.

Мистериозната смърт на Людмила Живкова се случила след скандал с баща й

Мистериозната смърт на Людмила Живкова се случила след скандал с баща й

Преди 30 години България беше потресена от смъртта Червената принцеса. Тя умира на 21 юли 1981 г. Погребват я два дни по-късно, като ковчегът с тялото на мъртвата е носен от най-изтъкнатите членове на Политбюро

За последните дни на щерката на Тато се е изговорило и изписало какво ли не. Според някои източници по онова време Людмила сякаш не била на себе си. Била без настроение и през повечето време мълчала или повтаряла, че всички са я предали.

През юли Живкова се водела в отпуска. Почивката карала на Боровец.

„През последните месеци от живота й тя бе изразходвала вече сетните си сили. Виждах това, пък и лекарите не криеха от мен истината за състоянието и. Тогава взех отпуск и прекарахме трийсетина дни заедно на Боровец. С нас имаше и лекар, който я наблюдаваше и провеждаше необходимото лечение. Но пред очите ми тя губеше сили с всеки изминал ден, отпадаше физически все повече и повече”, така пише в своите мемоари самият Тодор Живоков. Вътрешни хора докладват, че двамата всъщност са имали грандиозен скандал в онези дни. За какво точно са сe карали, не е ясно, но вероятно именно тази свада е довела до крайното влошаване на състоянието на първата дама.

Възможно е скандалът да е бил предизвикан от факта, че се готвели гонения за близки сътрудници на Людмила, предполага „Уикенд“. На 20 юли следобед Живкова ненадейно решила да се прибере в София. Баща й по това време не бил на Боровец. Нямало го там и съпругът й Иван Славков. „Приготви колата. След 10 минути заминаваме”, заръчала Людмила на бодигарда си Мурджев. Той изпълнил нареждането. В Бояна Живкова пристигнала към 15,00 ч. Там издала нова заповед – да й донесат лекарства от Правителствена болница.

Мурджев доставил илачите, Людмила ги взела и се оттеглила. Мурджев и шофьорът пък отишли в дежурната стая на резиденцията. Оттам бодигардът звъннал на медицинската сестра Ани Младенова и я извикал да дойде, защото поведението на Живкова му се струвало съмнително. Към 18,00 ч. телефонът в дежурната стая звъннал. В слушалката крещяла прислужница. Тя тъкмо била намерила безжизненото тяло в басейнчето на банята.

Смъртта на Людмила Живкова е една от най-тайнствените в политическата история на страната. Версиите за трагичния край на Татовата щерка са всевъзможни – убийство, самоубийство, естествена смърт, намеса на зли сили.

Какво ли си е мислил Тодор Живков, погребвайки дъщеря си?

chudesa.net (25 юни 2011)

***

***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: