Ilinden – Ngày lễ Thánh Elias, nhà tiên tri vĩ đại


Hôm nay 20/7, Giáo hội chính thống Bulgaria tổ chức kỷ niệm ngày lễ Thánh Elias, còn được gọi là Ilinden – một trong những ngày lễ dân gian được tôn kính nhất của Bulgaria. Không có nhà thờ nào trong nước lại không cử hành lễ phụng vụ long trọng.

Ngôn sứ Elias là một trong những vị thánh vĩ đại nhất thời Cựu Ước, đầy quyền lực và là nhà tiên tri của đức tin thực sự vào Thiên Chúa duy nhất. Tên Elias có nghĩa là sức mạnh của Chúa.

Ngôn sứ Elias được sinh ra ở thị trấn Tesviya tại Palestine vào khoảng 900 năm trước công nguyên. Khi ông được sinh ra, cha ông đã trông thấy viễn cảnh những người đàn ông uy nghi đón chào đứa bé, bọc dứa nhỏ trong tã lửa và cho bú lửa. Thấy bối rối, ông kể chuyện đó cho các linh mục ở Jerusalem, còn họ trấn tĩnh ông: “Đừng lo, con trai ông sẽ sống trong ánh sáng, và sẽ phán xét dân chúng Israel với gươm và lửa”. Điều này lý giải tên của ngôn sứ Elias, có nghĩa là Sức mạnh của Chúa.

Nhiều nhà thờ Chính thống trong cả nước, đặc biệt là ở vùng Tây Nam Bulgaria, mang tên ngôn sứ Elias. Các tín hữu tôn kính vị thánh là người bảo trợ của sấm chớp và bảo vệ mùa màng của nông dân khỏi hỏa hoạn. Thánh Elias mang mưa và hơi ẩm đến và bảo vệ cuộc sống. Vì sức mạnh mà Đức Thánh sở hữu, người Bulgaria gọi ông là Elias Sấm chớp ((Garmodolets, Garmolomnik, Gramovnik).

Theo lịch dân gian Bulgaria, Ilinden là lễ hội mùa hè được yêu thích nhất trong thời gian thu hoạch và gặt lúa. Vào ngày này, người lớn kể những câu chuyện cổ tích và hát những bài ca về Thánh tiên tri Elias, người đánh chiếc xe lửa với sáu con ngựa bay trên trời và cầu xin Thiên Chúa ban cho họ sức khỏe và hạnh phúc, thời tiết tốt và được mùa. Những người được chúc phúc nhiều nhất là những người mang tên Thánh, và những thợ trong các ngành nghề – thợ làm đồ da, làm yên ngựa, thợ làm bánh, bởi vì ngôn sứ Elias là Thánh bảo trợ của họ.

Theo truyền thống, vào ngày 20/7, các nhân viên cứu hỏa cũng kỷ niệm ngày Thánh Elias, người bảo trợ của lửa và sấm sét và người bảo vệ họ.

Trải qua nhiều thế hệ lưu truyền truyền thuyết cho rằng trong ngày Ilinden không nên đi ra biển hoặc sông. Theo tín ngưỡng, trong ngày này thần nước sẽ bắt lấy nạn nhân để tế lễ. Tin hay không tin vào mê tín dị đoan, thực tế là vào ngày 20/7 hàng năm bùng nổ số vụ chết đuối. Theo những người cứu hộ, trong ngày Ilinden ở ngoài biển luôn luôn có sóng lớn hoặc dòng chảy chết người và họ khuyên nên thật thận trọng.

Днес е Илинден

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници

Православната църква чества днес големия християнски празник, посветен на свети пророк Илия, познат още като Илинден. Името на пророк Илия означава Сила Господня.

Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: “Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.” Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на Пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

Днес е ИлинденВ народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен патрон – покровител.

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

По традиция на 20 юли пожарникарите също отбелязват деня на свети пророк Илия, покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник.

От поколения се разпространява легенда, че на Илинден човек не трябва да влиза в море или река. Според преданията на този ден водата взима жертви за курбан. Вярваме или не в поверия, е факт, че на 20 юли всяка година има бум на удавените. Според спасители на Илинден в морето винаги има вълнения или мъртво течение и препоръчват повишено внимание.

Източник: SNews.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: