Tòa nhà Quốc hội Bulgaria: Dấu ấn lịch sử, văn hóa


Nằm tại Quảng trường Alexander Batenberg, nơi tự hào là một trong những kiến trúc ấn tượng ở Thủ đô Sofia, Tòa nhà Quốc hội Bulgaria mang ý nghĩa lịch sử to lớn và là một công trình kỷ niệm văn hóa.

Quốc hội Bulgaria được thành lập từ năm 1878 và trụ sở của nó được xây dựng từ năm 1884 đến năm 1886. Tòa nhà này do kiến trúc sư Konstantin Iovanovich thiết kế. Ông Iovanovich từng tu nghiệp tại Áo và Thụy Sỹ, đồng thời cũng là tác giả của tòa nhà trụ sở Quốc hội Serbia (1891-1892).

Булевард Цар Освободител - Площад Народно събрание; Стара София в снимки

Mặt ngoài của tòa nhà Quốc hội Bulgaria được thiết kế theo phong cách nghệ thuật thời kỳ cận Phục hưng, còn bên trong của tòa nhà này đã được xây dựng và tân trang lại nhiều lần, nhưng ý tưởng nguyên bản từ thiết kế ban đầu vẫn được giữ nguyên.

Tòa nhà này đến nay đã chứng kiến Quốc hội Bulgaria nhóm họp nhiều lần. Đồng hành cùng chiều dài đất nước, nó mang một ý nghĩa lịch sử to lớn và là một công trình kỷ niệm văn hóa.

София, Бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание

Kể từ năm 1991, Quốc hội Bulgaria xây dựng thêm một tòa nhà nữa, nằm liền kề bên cạnh trụ sở Quốc hội chính, ngay trên Quảng trường Alexander Batenberg. Đây cũng là một trong những công trình kiến trúc ấn tượng nhất ở Thủ đô Sofia. Đồng thời, đây cũng là Đài tưởng niệm Hoàng đế Osvoboditel. Quảng trường này được xây dựng để vinh danh Hoàng đế Nga Alexander Đệ Nhị, người đã dẫn đầu đạo quân Nga trong cuộc chiến tranh chống lại Đế chế Ottoman và giải phóng Bulgaria khỏi sự cai trị của Ottoman.

Vào Ngày Quốc tế Thiếu nhi 1.6, Quốc hội Bulgaria đã mở cửa cho các em nhỏ vào tham quan miễn phí. Các bạn trẻ sẽ được phép tham quan hai trong số những hội trường lớn của Nghị viện, thư viện và hành lang chính thức ở phía Nam.

Tại đây, các du khách nhí sẽ được tặng những chiếc bánh bọc sôcôla, chai nước hoa quả và phiên bản mới nhất của cuốn sách mang tên Our Parliament (Nghị viện của chúng ta). Đây là lần đầu tiên một sự kiện như thế này được tổ chức ở Bulgaria. Những vị khách đặc biệt của tòa nhà Quốc hội là những đứa trẻ đang sống trong các ngôi làng SOS trên khắp đất nước.

Còn thông thường, các cá nhân có thể tham dự những phiên họp toàn thể công khai của Quốc hội ở những hàng ghế được thiết kế đặc biệt dành cho khách tham quan. Chỉ cần điền đầy đủ thông tin cá nhân vào một bản yêu cầu được tham dự phiên họp toàn thể công khai và gửi lên Ban thư ký của Quốc hội. Trẻ em dưới 14 tuổi chỉ được phép tham dự các phiên họp toàn thể công khai của Quốc hội nếu cùng đi với một người lớn.
Trung tâm Báo chí và Ban Quan hệ công chúng (PR) của Quốc hội cũng thường xuyên tổ chức các chuyến tham quan Quốc hội Bulgaria, gặp gỡ các chuyên gia từ các Ủy ban trong Quốc hội, những người có thể thảo luận với khách về những vấn đề luật pháp thực tế và tiếp cận với thuyết minh qua các trang thiết bị nghe-nhìn trong Quốc hội Bulgaria.
Nếu bạn muốn có một chuyến tham quan Quốc hội Bulgaria và tham dự một phiên họp toàn thể công khai của Quốc hội, ban tổ chức chuyến thăm sẽ vui lòng đáp ứng yêu cầu của bạn. Ngày giờ được sắp xếp theo lịch của bạn và chương trình làm việc của Quốc hội. Tuy nhiên, các nhà tổ chức chuyến thăm Quốc hội Bulgaria luôn khuyên rằng nên viết đề nghị thăm Quốc hội ít nhất trước 7 ngày.

Hạnh Thi

Сграда на Народното събрание

Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след Освобождението. Намира се на площад „Народно събрание“ 2 в София.

Правителственото решение за построяване на сегашната сграда на Народното събрание е взето на 4 февруари 1884, като по това време министър-председател е Петко Каравелов.[1]

Проектът е изработен от архитекта Константин Йованович. Той е учил в Австрия и Швейцария и по-късно проектира и сградата на Скупщината в Белград (1891-1892). Основният камък е положен на 4 юни 1884, а сградата е тържествено осветена на 25 ноември същата година. През 1896-1899 година е построено двуетажно разширение от северната страна по проект на архитект Йордан Миланов. През 1925 година е добавено и последното триетажно северно разширение по проект на архитект Пенчо Койчев, което и днес гледа към площад „Александър Невски“.

Булевард Цар Освободител - Площад Народно събрание; Стара София в снимки

Сградата на парламента заема централно положение в композицията на площад „Народно събрание“. Стилът ѝ е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“, част и от националния герб на България. Сградата е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение. Тя е кандидат за символ на София.

София, Бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание

София, Бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание

Сградата на Народното събрание е построена само за няколко месеца през 1884г. (по време на правителството начело Петко Каравелов) по проект на австройския архитект от български произход Константин Йованович.

Малцина софиянци знаят, че първоначално Народното събрание се е намирало на друг адрес – в Градската градина, на мястото на сегашната столична галерия. А малко по-късно е било временно преместено на ул. Московска (сега “Къщата с часовника”). През 1884 столичната управа му предоставила парцел за строителство в тогавашните покрайнини на града.

Тук, в най-високата точка на столицата, се намирал древния некропол на антична Сердика. Според народното  поверие проклятие тегне върху сграда, издигната върху костите на мъртъвци.

Малко известен факт е, че най-ценното нещо в сградата са дървените банки на депутатите. те са изработени през 60те години на миналия век от варен бук по уникална технология. Сглобявани са на цели редове по доста сложен начин.

Най-въздействащо обаче е фоайето от северния вход с белите стълбища и двата реда колонади. Тук особено впечатлява ограмния кристален австрийски полилей , тежащ повече от тон. Той се сваля веднъж годишно за да бъде почистен.

По своето архитектурно решение уникален е и Клубът на народния представител – познат повече като депутатското кафене. Той има стъклен покрив. Запознати си спомнят, че навремето това помещение е използвано от Тодор Живков за конфиденциални срещи. За него специално била направена дървена врата, през която можело да се влезне от трибуната направо в кафенето.

Едно от най-ценните неща е библиотеката на Народното събрание. Само тук могат да се намерят всички стенографски дневници от заседанията на българския парламент  от неговото учредяване през 1879 година до сега.

Добре познатият на всички българи девиз “Съединениято прави силата” е бил махнат само веднъж през 1938г. и заменен с “В съединението е силата”. Промяната обаче не била възприета добре и старият надпис бил възстановен.

Източник : “Неизвестно за известните български  родове, улици и сгради” , автор : Мариана Първанова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: