Người Việt trồng cần sa ở Bulgaria tiếp tục bị giam giữ


Hai người Việt Nam trồng cần sa trong nhà kính ở Kichenitsa vẫn tiếp tục bị giam giữ ở Razgrad. Điều này đã được Toà án quận Razgrad quyết định ngày hôm nay .

Nguyễn Thị Thanh Tâm 28 tuổi và chồng là Nguyễn Minh Quang 24 tuổi đã bị bắt vào tuần trước. Trong nhà kho nơi họ thuê để sử dụng và tại căn hộ của họ cảnh sát Razgrad tìm thấy tổng cộng 370 chậu cây cần sa, còn trong người của người đàn ông có một gram amphetamine. Nhà kính ở Kichenitsa hoạt động kể từ tháng Chín năm ngoái.

Theo lời thú tội của hai người, những người nước ngoài lắp đặt từ Cộng hòa Séc, nơi họ là cư trú tạm thời, những người đến đặt hàng hoạt động canh tác thuốc . Họ không phải là người Việt mà là người châu Âu, chúng tôi đang tiếp tục xác định danh tính của họ, công tố viên khu vực Ognyan Damyanov giải thích.

Để nghe điều trần của những người Việt Nam trước toà án về các biện pháp tạm giam họ ở Razgrad có phiên dịch đến từ Sofia , công việc đầu tiên của ông ta là dịch mẩu tin nhắn các bị cáo đã trao đổi trong tù. “Họ dẫn anh đi đâu, sao chậm trễ vậy ? Em lo sợ liệu hai bà luật sư có bảo vệ chúng ta. Đừng nói nhiều. Chúng ta không thay đổi bất cứ điều gì . Những gì có cứ để yên lại đó”- đó là nội dung tin nhắn. Theo người phiên dịch viên tin nhắn là do người vợ viết. Cả hai người yêu cầu tòa án thay đổi các biện pháp quản thúc họ tại gia. Khi được hỏi họ sẽ đi đâu và làm gì để sống khi họ không biết tiếng Bulgaria, Nguyễn Thị Thanh Tâm thú nhận đầu tiên sẽ ở lại trong căn hộ mà họ vẫn có ở , và sau đó sẽ trở lại CH Czech . Theo lời cô ta cô , cô có thể sống bằng nghề sơn sửa móng tay, đó là nghề nghiệp của cô. Cô bảo đảm với tòa án rằng khi xét xử sẽ trở lại Bulgaria .

Tuy nhiên , tòa án đã không tin và căn bản nghi ngờ về rằng các bị cáo có thể lẩn trốn, nên đã quyết định biện pháp cố định ” tạm giam giữ”.

Остават в ареста виетнамците, отглеждали канабис в Киченица

8 февруари 2013

Виетнамци спретнали оранжерия с канабис в разградско село

Двамата виетнамци с оранжерия с канабис в Киченица остават в ареста в Разград. Това реши днес състав на Окръжен съд-Разград.

28-годишната Нгуен Тхи Тханх Там и 24-годишният й съпруг Нгуен Минх Куанг бяха задържани миналата седмица. В склада, който ползвали под наем, както и в квартирата им в Разград служителите на реда откриха общо 370 саксии с растения канабис, а у мъжа – и 1 грам амфетамин. Оранжерията в Киченица функционирала от миналия септември. По признанията на двамата чужденци за инсталирането от Чехия, където те самите са временно пребиваващи, пристигнали поръчителите на дейността по отглеждането на дрогата. Те не са виетнамци, европейци са, продължаваме установяването на самоличността им – обясни окръжният прокурор Огнян Дамянов.

За изслушването на виетнамците пред съда за мярката им за неотклонение в Разград пристигна преводач от София, първата му работа бе да преведе бележка, която подсъдимите си разменили в Следствения арест. „Къде те водят, защо толкова се забави? Страхувам се дали двете адвокатки ще ни защитават. Да не говорим много. Да не променяме нищо. Каквото имаше остана там.“ – е текстът на бележката. Според преводачката я е писала жената. И двамата апелираха съдът да промени мярката им с домашен арест. На въпрос къде ще отидат и как ще си изкарват прехраната, след като не знаят български език, Нгуен Тхи Тханх Там призна, че първо ще останат в жилището, което и досега обитавали, а после ще се върнат в Чехия. По думите й там тя може да занимава с ноктопластика, каквато е професията й. Увери съда, че за делото ще се върнат в България.

Съдът обаче не повярва и на основание съмнение, че подсъдимите могат да се укрият, постанови постоянната мярка „Задържане под стража“.

dariknews.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: