Ngày lễ Thánh Simeon mùa đông – ngày xấu nhất trong năm


Hàng năm vào ngày 03 tháng 2 Lễ Thánh Simeon mùa đông được tổ chứctại Bulgảia. Vào ngày này, cũng như ngày Đức Mẹ mùa đông – ngày 02 tháng 2, được tôn vinh chủ yếu là phụ nữ mang thai, các cô dâu và bà mẹ. Cấm họ không được phép làm việc, không làm bất cứ điều gì đụng tới dao, kéo hoặc cây kim. Ngoài ra, không được nấu nướng, giặt giũ. Dựa vào việc ai đến nhà đầu tiên – đàn ông hay đàn bà để đoán đứa trẻ như thế nào sẽ được sinh ra.

Ngày lễ Thánh. Simeon Mùa đông được coi là một trong những ngày xấu nhất của năm – có nơi gọi là “Simeon vết sẹo” vì để lại cho con người những vết thương và vết sẹo. Đây là ngày lễ Sói thứ ba.

Theo dân gian ngày mùng Một, mùng hai và mùng Ba tháng Hai được gọi là những ngày lễ Sói, Tpifyntsi hoặc Mpatintsi.  Vào ngày này không làm gì đụng đến len, không vứt bỏ tro và rác thải ra để không bị sói giận dữ. Ở một số vùng thậm chí còn kiêng không nói từ chó sói.

Phong tục truyền lại là vào ngày lễ Thánh Simeon không cho vay và không mang cái gì ra khỏi nhà để không ” sự phồn thực không đi mất khỏi nhà.”

Tương ứng với Simeonden mùa hè-thu là vào ngày 1 tháng Chín. Cả hai ngày lễ cơ bản dựa trên ý tưởng về cơ bản nông nghiệp. Họ chia một năm ra hai vụ – cày và gieo hạt mùa xuân và mùa thu.

Ngày 03 tháng 2,  Giáo Hội Chính Thống tôn vinh Thánh Simeon, người đầu tiên đón Chúa hài đồng trong vòng tay mình và đưa vào đền thờ Thiên Chúa.

Зимен Симеоновден – най-лошият ден в годината

Всяка година на 3 февруари се чества Зимен Симеоновден. На този ден, както и на Зимна Богородица – 2 февруари, се почитат главно от бременните жени, младоженките и майките. Забранено им е да работят, не бива да правят нищо с нож, ножица или игла. Освен това не се готви, не се пере и не се простира. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена, такова дете ще се роди.

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината – някъде го наричат “Симеон бележник”, защото оставя на хората рани и белези.

B нapoднaтa пaмeт пъpви, втopи и тpeти фeвpyapи ce нapичaт Bълчи пpaзници, Tpифyнци или Mpaтинци. Πocвeтeни ca нa вълĸa и ce cпaзвaт peдицa pитyaлни oбpeди: жeнитe нe плeтaт, нe пpeдaт, нe тъĸaт, нe пepaт.

Това е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. А в някои краища, дори се забранява употребата на думата вълк.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”.

Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника имат в основата си аграрна идея. Те разполовяват годината на две – пролетна и есенна оран и сеитба. По това какъв човек първи ще дойде в къщата на този ден, се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски.

На 3 февруари православната църква почита св. Симеон Богоприемец, който пръв поел в ръцете си Младенеца и го въвел в Божия храм.

Днешният празник минава под знака на вълка.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: