Petlyovden – Ngày lễ Gà trống


Petlyovden là một ngày lễ dân gian Bulgaria, một phong tục phổ biến theo khu vực. Nó được tổ chức chủ yếu ở vùng dân tộc phía đông Bulgaria – từ Edirne và Lozengrad đến Dobrudzha. Ngày lễ diễn ra vào ngày 20 tháng 1 (theo lịch mới) hoặc ngày 2 tháng 2 (theo lịch cũ).

Người ta cho rằng ngày lễ được tổ chức để kích thích khả năng sinh sản của đàn ông, nó là phiên bản nam giới của phong tục Babinden (ngày lễ các bà đỡ) và theo một số nhà nghiên cứu, là thừa kế một ngày lễ Slav cổ đại để vinh danh nghề săn bắn và nuôi ong, ngày chấp nhận thế hệ thợ săn mới.

2 февруари

Ngày lễ “Gà trống” vì sức khỏe của cánh mày râu còn được gọi là “Petelarovden” hoặc “Ihtima”.

Ngày mùng Hai tháng Hai là ngày lễ thuần túy Bulgaria dành cho đàn ông, nó luôn mang lại nhiều cảm xúc cũng như những trò giễu cợt vô tận. Một mặt đó là ngày lễ với những nghi lễ dành cho các bé trai. Mặt khác, ngày này luôn là dịp cho những trò trêu chọc quái ác về nam tính của người Bulgaria.

Còn một ngày lễ Petlyovden nữa tổ chức theo lịch cũ vào ngày 2 tháng Hai và thường được cho là ngày của những người đồng tính nam. Không biết bằng cách nào, tại sao và ai quyết định lấy chính ngày Petlyovden để ăn mừng cho cả “giới tính thứ ba”, nhưng đó cũng là một dịp hay.

Các phong tục truyền thống thực hiên trong ngày này liên quan đến truyền thuyết về vua Herod, người giết chết các trẻ sơ sinh nam để tìm kiếm đức vua trẻ mới sinh (Chúa Jesus), nhưng người mẹ thấy dấu hiệu đánh dấu trên cửa đã lấy máu của gà trống bôi lên cửa của tất cả các nhà xung quanh làm giả dấu hiệu và đã cứu sống của con trai mình.

Lễ Petlyovden ở Bulgaria bắt nguồn từ thời nô lệ Thổ Nhĩ Kỳ, khi các gia đình ở Bulgaria đã dùng máu gà trống đánh dấu lên cánh cổng của họ để đánh lừa chính quyền rằng các cậu bé đã bị bắt khỏi nhà nộp cho quân cận vệ.

Các ấn bản kể về câu chuyện 300 năm trước như sau:

Petlovoden có liên quan đến việc thu loại thuế nặng nhất đối với người dân – thuế máu, đó là bắt các bé trai. Truyền thuyết kể về việc một phụ nữ làng Golitsa vùng Varna đã dũng cảm che giấu đứa con trai của mình và từ chối đưa nó cho người Thổ. Chúng nói với cô rằng nếu cô không nộp đứa bé thì nó sẽ bị giết. Khi đó, cô tuyên bố rằng cô sẽ tự giết đứa con yêu quý của mình chứ không nộp nó cho chúng. Vào ban đêm, cô ấy ra ngoài và giấu con ở ngoài làng, lúc nửa đêm cô giết một con gà trống ở trước cửa nhà và phun máu ra cửa. Khi bọn Thổ quay trở lại một lần nữa vào buổi sáng, chúng kinh hoàng trước hành động của người mẹ và không còn bắt bớ các cậu bé của làng Golitsa nộp cho quân cận vệ. Kể từ đó, ngày này đã được tổ chức như một lễ kỷ niệm ngày sinh của nam nhi, như một ngày bắt đầu của nam giới Bulgaria.

Gà trống trong nền văn hóa Thiên chúa giáo là hình ảnh sứ giả của mặt trời mọc. Nó liên quan đến khái niệm sự sống lại của người chết, một biểu tượng của cuộc sống luôn sống lại.

Trong ngày Petlyovden, gà trống được mang ra cắt tiết trước cổng, lấy máu bôi lên cửa để cho cuộc sống và sức khỏe. Họ lấy tiết gà vẽ dấu chữ thập lên trán trẻ em nam. Đầu của gà trống đặt lại trước cổng, chân được ném lên mái nhà, còn lông được giữ như là một loại thuốc đặc biệt hoặc dành cho trang trí nghi lễ.

Bữa cỗ có gà trống luộc cùng với bánh mì vòng, bẻ thành những miếng nhỏ, đem phân phát cho những người hàng xóm vì sức khỏe.

Tại vùng Plovdiv, ngày lễ được gọi là ngày Cherna hoặc Tsrun (có nghĩa là “ngày đen”). Có rất nhiều điều kiêng kỵ phải tuân thủ: phụ nữ không phải làm việc trong ngày hôm đó, cũng như không tắm hoặc kết hôn – nếu họ không muốn bị “tsurneyat” (nếu họ không muốn phải để tang cho người đàn ông bị chết).

Khánh thành đài kỷ niệm Gà trống

Cách Varna 70 km về phía tây nam, một ngôi làng đã gìn giữ trong nhiều thế kỷ phong tục giết mổ gà cổ xưa. Hàng năm, lễ tế diễn ra vào ngày 2 tháng 2 tại Golitsa. Người dân địa phương tự nhận mình là hậu duệ của người Asparuh Bulgari và say đắm những truyền thuyết tuyệt vời về ngôi làng của họ.

Ở trung tâm của ngôi làng, đứng trên một gò đá bên sông, được gọi là “vardunesti” địa phương, tự hào bật ra một chiếc lược có mỏ sắt – niềm tự hào của Golitsa. Đây là tượng đài đầu tiên của người đàn ông lông vũ trong nước, được thực hiện bởi nhà điêu khắc Ognian Krastev.

Днес е ден на мъжката рожба

Втори февруари е чисто български мъжки празник, който винаги е носил както много емоция, така и безкрайни закачки. От една страна това е Петльовден, изпълняват се обреди за момчетата. От друга страна този ден винаги е бил повод за пиперливи закачки по повод мъжествеността на българина.

Петльовден е празник за момчетата и мъжките рожби – празнува се в различните краища на България по нов и по стар стил – на 20 януари и на 2 февруари.

Смята се, че се празнува за стимулиране на мъжката плодовитост, той е мъжкият вариант на Бабинден.

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли, българските семейства белязали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Според народния календар, Петльовден е посветен на децата. За да ги предпазят от болести, в миналото се колило петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. На този ден не се правят годежи, сватби и е забранено да се работи.

Преданията разказват следната 300-годишна история:

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

По стара българска традиция жени от с. Солник край Варна отбелязаха Петльовден. Облечени в народни носии те танцуваха с накичен за празника петел, след което го пренесоха в жертва за здраве на мъжките рожби в селото.

Според обичая на този ден се коли черен петел на прага на къщата и с кръвта му се прави кръст на челото на мъжката рожба.

Кръст се прави и на вратата — за здраве и предпазване от болести и лоши очи.

Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Курбанът се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата.

Според някои, обичаят е свързан с взимането на момчета за еничари. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, заблуждавали турците. Коленето на петел населението на Източна България пък свързва с легендата за цар Ирод, който заповядва да убият всички мъжки деца, за да умре и Христос.

Освен това, от известно време 2 февруари се свързва и като празник на хомосексуалните, които възприемат денят като повод за празнуване. Не се знае как, защо и кой е решил точно на Петльовден да празнува и “третият пол”, но пък е един добър повод за купон.

Златната БИсреда & Българска земя - Bulgarialand

Вазелинът мери сили с Петльовден на втори февруари

На днешния ден от години българинът се чуди да празнува ли или да си трае, за да не бъде обявен за гей. Хомосексуалистите отричат 2-ри февруари да е техен празник, а жълтите вестници спекулирали с това, за да плюят по известните личности в колонките “На днешния ден да почерпи…”

По традиция 2-ри февруари е приеман  като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според други изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Още от времето на социализма работническият фолклор посвети песен на днешната дата, част от която гласеше:

„Хей, другари, хей, другари,
днес е втори февруари.
Да си купим вазелин!”

Тя беше осъвременена от Ъпсурт:

„Хей другари, днес е втори февруари.
И по гари и по спирки – кой къде завари.
Там да му го надървари.”

Оказва се обаче, че обявяването на 2-ри за празник на гейовете е поредната спекулация, с която жълтата преса удобно всяка година спекулира. Един от най-известните защитници на правата на хомосексуалистите Дим Дуков отрече днес да има някакъв друг празник освен църковния Сретение Господне и българския Петльовден.

Откриха уникален паметник на Петела в Голица

80-сантиметровият монумент бе открит в с. Голица в чест на празника Петльовден, който все още се чества тук-таме в страната

На 70 км югозападно от Варна едно село пази от векове древен обичай за ритуално клане на петли. Всяка година свещенодействието се разиграва на втори февруари в Голица. Местните определят себе си като потомци на аспаруховите българи и завладяващо разказват чудни легенди за селото си.

Паметникът на Петела в село Голица

В центъра на селото, кацнал върху камара речни камъни, наричани от местните “вардунести”, гордо е вирнал гребен армиран с желязо петел – гордостта на Голица. Това е първият в страната паметник на мъжкото пернато, изработен от скулптора Огнян Кръстев.

Монументът, чийто постамент е от камъни и е висок 1,5 метра, е символ на мъжките рожби, обясни инициаторът – Росен Марков. Скулптурата е дело на Йордан Кръстев, а камъните, донесени от близката река, са редени лично от главния архитект на община Долни чифлик Живко Железов. Монументът бил вдигнат за месец и половина.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: