Ngày của Cha ở Bulgaria


Ngày thứ hai sau lễ Noel – 26 tháng 12 là ngày lễ tưởng nhớ Đức Mẹ Đồng  Trinh Maria và Cha Joseph, người cha dưới trần gian của Chúa.

Ở Bulgaria  từ năm 1997 ngày này được tổ chức như “Ngày của Cha” để hiếu kính bậc sinh thành.

Hầu hết trên khắp thế giới đều mừng Ngày của Cha, nhưng nhiều nơi thì ngày để tôn vinh người cha lại không giống nhau. Phong tục và tập quán tại nhiều nơi có thể khác với những gì bạn được biết và do đó Ngày của Cha đã được mừng để phù hợp với những nơi ấy.

Ghi dấu đầu tiên cử hành Ngày của Cha đã được tìm thấy trong các phế tích của Babylon. Gần 4.000 năm trước, một cậu bé tên là Elmesu đã biết khắc một lời nhắn trên một tấm thẻ làm bằng đất sét gửi lời mừng cho ông bố của cậu. Em cầu chúc sức khoẻ cuộc sống lâu dài cho ông bố Babylon của mình. Không ai biết những gì đã xảy ra cho Elmesu và cha của em sau đó, nhưng truyền thống của việc có một ngày đặc biệt để  tôn vinh những người cha vẫn tiếp tục qua thời gian tại các quốc gia trên toàn thế giới.

Tại nhiều quốc gia, nơi mà Giáo hội Công giáo có một ảnh hưởng quan trọng về văn hoá, Ngày của Cha được tổ chức vào ngày Lễ Thánh Giuse (19-3). Trong thời gian gần đây, một kỷ niệm có tính cách thế tục không liên quan đến tôn giáo nào, Ngày của Cha đã được tổ chức tại nhiều nước để phản ánh sự đa dạng có chiều hướng tăng lên của những người sống ở đó. Một số gia đình còn chọn một ngày đặc biệt để cử hành Ngày của Cha mà không liên hệ gì đến ngày mừng chính thức, và có một số ông bố thực sự may mắn để chào mừng Ngày của Cha 2 lần mỗi năm!

Ngày của Cha được mừng vào những dịp khác nhau như:
– Argentina, Canada, Chile,  Pháp, Nhật Bản, Hà Lan, Vương quốc Anh, Hoa Kỳ: Chúa Nhật thứ ba trong tháng 6.
– Australia, New Zealand: Chúa Nhật đầu tiên vào tháng 9.
– Bỉ: Lễ Thánh Giuse (19-3) và Chúa Nhật thứ hai trong tháng 6.
– Brazil: Chúa Nhật thứ hai trong tháng 8.
– Bulgaria: ngày 20 tháng 6.
– Đan Mạch, Phần Lan, Na Uy, Thuỵ Điển: Chúa Nhật thứ hai trong tháng 11.
– Đức: Lễ Chúa Lên Trời (40 ngày kể từ ngày Lễ Phục Sinh).
– Litva: Chúa Nhật đầu tiên vào tháng 6.
– Bồ Đào Nha, Tây Ban Nha: Lễ kính thánh Giuse ngày 19-3.
– Đài Loan: ngày 8-8 (trong ngôn ngữ tiếng Trung Quốc tại Đài Loan, con số chỉ ngày 8-8 phát âm giống như “pa pa…” là âm thanh trẻ măng sữa phát âm gọi người cha của bé).
– Thái Lan: ngày 5-12 (đây là sinh nhật của Vua Bhumibol Adulyadej).

Mai Phương

Честваме Деня на бащата

Международен ден на бащата и по света.

Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи, се чества бащинството.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празникк и се отбелязва през третата неделя от месец юни.

На църковния празник – Събор на Пресвета Богородица – денят след Рождество Христово 26 декември, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков. Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза ‘Ние жените за достойнство и равенство’ (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан 1997 г.

История на празника

В Съединените щати главната причина, която довежда до основането на празника, е Сонора Смарт Дод, родена в Крестон, Вашингтон.

Дъщеря е на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксон Смарт, който отглежда шест деца в Спокейн, Вашингтон.

Сонора Смарт Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката и да се чества майчинството.

Въпреки че предлага за дата на празника 5 юни – рожденния ден на нейния баща, тя не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се чества на 19 юни 1910 в Спокейн. Празникът незабавно получава широка неофицална подкрепа от различни хора.

През 1966 президентът Линдън Б. Джонсън решава празникът да се празнува в третата неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 по време на президента Ричард Никсън.
Календар за празнуване Денят на бащата по държави

В повечето страни се отбелязва през третата неделя от месец юни: Аржентина, Боливия, Великобритания, Венецуела, Гърция, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, САЩ, Сингапур, Словакия, Турция, Филипините, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония.

Страни, които празнуват на други дати (по азбучен ред):
• Австралия – първата неделя на септември
• Австрия – втората неделя на юни
• Белгия – 19 март (Св. Йосиф) и втората неделя на юни (светски)
• Бразилия – втората неделя на август
• България – 26 декември
• Германия – Възнесение Господне
• Дания – 5 юни (също и Ден на конституцията)
• Доминиканска република – последната неделя на юли
• Естония – втората неделя на ноември
• Испания – 19 март
• Италия – 19 март
• Литва – първата неделя на юни
• Никарагуа – 23 юни
• Нова Зеландия – първата неделя на септември
• Норвегия – втората неделя на ноември
• Полша – 23 юни
• Португалия – 19 март
• Русия – 23 февруари (Ден на защитника, считан за ден на мъжа)
• Тайван – 8 август
• Тайланд – 5 декември (рожден ден на крал Бхумибол Адулядедж)
• Финландия – втората неделя на ноември
• Швеция – втората неделя на ноември
• Южна Корея – 8 май (Ден на родителите)

Почитаме земния баща на Христос – Йосиф, и татковците

Вторият ден на Коледа – 26 декември, се чества и като Събор на Пресвета Богородица. Чества се и паметта на Свети Йосиф – земния баща на Христос.

У нас от 1997 година този ден се отбелязва и като Ден на бащата, в който се честват родителските грижи на бащите.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно, както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати.

В България се чества на 26 декември.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Lê Khánh
    Dec 26, 2012 @ 10:13:44

    Hôm nay ư? Của mình sao? Thế mà Bi vẫn phải làm việc “Ôsin”, vẫn đưaq con đi học, vẫn đi chợ mua thịt rau và cá, vẫn phải lau nhà, nấu cơm…..Chắc đến tối vẫn có việc….không tên Huuuuuuuuuuuuu
    …..Ден на бащата, в който се честват родителските грижи на бащите.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: