41 năm vắng bóng một bông hồng Bulgaria – Pasha Hristova


Ngày 21 tháng 12 năm 1971, chiếc máy bay Il-18 chở dàn nhạc “Sofia” và một số nghệ sĩ đi tham dự “Những ngày văn hóa Bulgaria ở Algeria” nổ tung khi vừa cất cánh tại sân bay Sofia. Trong nhiều năm, nguyên nhân của vụ tai nạn và kết quả của cuộc điều tra vẫn chưa được làm sáng tỏ. Trong số 73 hành khách có 32 người bị thiệt mạng, trong đó có ca sĩ 25 tuổi Pasha Hristova.

Hôm nay đánh dấu 41 năm ngày sân khấu âm nhạc Bulgaria mất đi một trong những giọng ca mạnh mẽ và đáng nhớ nhất mà âm thanh vẫn còn vang mãi cho đến ngày nay, nổi tiếng nhất với bài hát “Một bông hồng Bulgaria”.

41 години без една българска роза – Паша Христова

На 21 декември 1971 г. със самолет Ил-18 за дните на българската култура в Алжир трябва да заминат оркестър “София”, Мария Нейкова, Борис Годжунов, фолклорен ансамбъл “Аура”, народната певица Янка Рупкина и певицата Паша Христова.

Самолетът катастрофира още на летището – крилото се удря в пистата, корпусът се разцепва на две, единият двигател се откъсва и самолетът избухва в пламъци. От общо 73 пътници загиват 32*. Сред жертвите е 25-годишната тогава певица Паша Христова.

Днес се навършват 41 години от злополучната дата, на която музикалната сцена загуби един от най-силните си и запомнящи се гласове, който продължава да звучи и до ден-днешен, най-често с песента “Една българска роза”.

Родена в София, след гимназията Паша Христова започва работа като чертожничка в завод за електрокари. Завършва школата за естрадни певци и става солистка на Ансамбъла на строителните войски. Първият й успех е през 1967 г. на фестивал в Сочи, Русия, където взима първата награда и златен медал. На следващата година заедно с Борис Годжунов певицата е вече солистка на един от най-успешните по това време български състави “Оркестър София”, с който обикалят Русия, Чехия, Унгария, Сърбия и Германия.

Носителка е на редица награди в България и чужбина, като през 1970 г. получава голямата награда на “Златния Орфей” за песента “Повей, ветре”, както и първата награда за “Една българска роза”.

Дълги години причината за катастрофата и резултатът от разследването след нея не виждат бял свят. Раждат се различни спекулации – едни говорят за неизправност на машината, други за пилотска грешка, за лоши метеорологични условия, а теориите за конспирация раждат и предположения за атентат или заговор.

Независимо от причините за случилото се следата на певицата е силна и осезаема и до ден-днешен. Макар и само за пет години творчество, Паша Христова оставя във фонда на националните радио и телевизията, както и в студио “Балкантон” близо 60 песни с нейно участие, които продължават да се слушат и да са обичани.

“И до ден днешен, пътувайки по света, ме питат – и французи, и поляци, и чехи, които са били на фестивала в Сопот: “Какво стана с онази голяма певица Паша Христова? Къде изчезна?”

Йорданка Христова, певица

Обичаната певица е имала шанс да се спаси, но отказала, за да не рискува живота на детето си.

Шокиращи разкрития за смъртта на обичаната българска певица Паша Христова са на път да предизвикат грандиозен скандал. Естрадната легенда е била убита, за да се прикрие факта, че е чакала дете от бившия Първи Тодор Живков. Информацията, колкото и невероятно да звучи, идва директно от високопоставен служител, работил дълги години в бившата Държавна сигурност.

todor

Самата операция по премахването на Христова е била съгласувана с КГБ, предават от Новини БГ. Изпълнителката на “Една българска роза” имала тайна връзка с Тато, но забременяла от него. Уплашен за името си и грандиозния скандал, който би настъпил, ако се разчуе, Живков поискал от Паша да направи аборт, но тя отказала. Затова Първия решил да се отърве от певицата и извънбрачното им дете.   За целта била инсценирана самолетната катастрофа на полета, с който Паша и нейни колеги трябвало да летят за Алжир. На 21 декември 1971 година, при излитането си, самолетът избухва в пламъци, в които смъртта си намират 32-ма души. Тогава певицата е била бременна в четвъртия месец, а очевидци на огнения ад споделят, че звездата е можела да се спаси като скочи от горящата машина. Уплашена, че така ще навреди на детето си обаче Паша отказва, надявайки се, че спасителните екипи ще успеят да я измъкнат навреме от огъня.

Източник:razkritia.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: