“Mùa hè Digan ” nắng rớt


Mùa hè qua đi nhưng dường như còn vương vấn tặng cho chúng ta thêm chút nắng, khiến một số loài cây nở hoa thêm lần nữa, dù đó không phải là đặc trưng của chúng. Đó là điềm báo cho một mùa đông khắc nghiệt và  kéo dài, tuyết dày, nhiệt độ lạnh kỷ lục v.v…

Mùa hè chỉ không muốn bỏ đi! …… Những con chim di cư, những chiếc lá được nhuộm màu sắc lộng lẫy và tuyệt đẹp, ấm áp và dễ chịu. Không có mùa nào trong năm đẹp như Mùa hè Digan.

Theo các nhà khí tượng học, đó là kết quả của các luồng gió xoáy nghịch dai dẳng, thường bắt đầu vào cuối tháng Tám và tiếp tục cho đến Thu phân. Nắng nóng qua đi và trái đất bắt đầu chuẩn bị đón mùa thu. Sự phong phú nhiều màu sắc tuyệt vời của thiên nhiên trong giai đoạn này là đa dạng nhất.

“Mùa hè Digan” có ở khắp nơi trên thế giới, nhưng mỗi nơi gọi một cách khác nhau:

Bắc Mỹ – “Indian Summer – Mùa hè Ấn Độ”
Đức – “Mùa hè Bà già”
Hà Lan – “Cuối mùa hè”
Pháp và Italy – “Mùa hè Thánh Martin”
Nga – “Marfin / Bà lão / Mùa hè
Cộng hòa Séc – “Mùa hè mạng nhện”

Tuy cách gọi khác nhau, nhưng tất cả đều yêu thích mùa này như nhau.

Ở Bulgaria “Mùa hè Digan”  để chỉ khoảng thời gian khô ráo và ấm áp vào cuối tháng Mười và suốt tháng Mười một.

Còn theo y học Trung Quốc mùa này lại bắt đầu từ giữa tháng Tám và tiếp tục cho đến Thu phân.

Mùa hè Ấn Độ được coi như “Dog Day Afternoon” khi mà vào cuối tháng Tám thời tiết nóng ẩm làm không khí có cảm giác nặng nề. Điều đó thường phù hợp với tâm trạng của chúng ta trong giai đoạn này.

Mùa này có liên quan đến nguyên tố đất (Thổ), màu vàng, tỳ vị (lá lách/dạ dày) trong hệ thống kinh mạch của cơ thể, được nuôi dưỡng bởi vị ngọt, thu liễm. Mùa hè Ấn Độ tiếp nối đầu mùa hạ, chuyển sang mùa thu. Từ vị đắng sang vị cay, cân bằng với vị chua của mùa xuân. (Từ đó có món sốt chua ngọt phổ biến – hương vị cân bằng trong tự nhiên). Vai trò trung gian của mùa hè Ấn Độ là để cân bằng. Và để giữ được cân bằng, con người ta phải có ý thức sâu xa vào niềm tin/đức tin. Sự tự tin của ta càng sâu sắc bao nhiêu, thì sự cân bằng của chúng ta càng mạnh bấy nhiêu.

Trong thời kỳ này, chúng ta cần tìm hiểu lựa chọn chế độ ăn uống thích hợp để tối ưu hóa sức khỏe và ăn các loại thực phẩm tăng cường quá trình trao đổi chất. Cũng có thể dùng các loại thảo mộc để chống mệt mỏi do nhiệt và không nên quên kiểm soát nỗi u buồn, cảm xúc chủ yếu trong mùa này.

Mùa hè Ấn Độ tương ứng với yếu tố đất, lá lách và dạ dày, các cơ quan có hoạt động vượt trội vào thời gian này trong năm. Hàng ngày chúng chiếm ưu thế từ 7:00 đến 9:00 sáng (dạ dày) và từ 9:00 đến 11:00 giờ (lá lách).

Циганско лято, есен и красота

Винаги когато лятото реши да ни дари с повече слънце и да се застои и през месеците с буквичката „Р” в тях, говорим за „Циганско лято”. Понякога на лятото толкова не му се иска да си отиде, че дори успява да накара някои растения да цъфнат повторно през годината, въпреки, че това не е характерно за тях. Тогава започват предсказания за люта и дълга зима, обилни снегове, рекордни минусови температури и т.н.

А то …… лятото просто не иска да си ходи! Птиците отлитат, листата на дърветата се обагрят с приказни цветове и става изключително красиво, топло и приятно. Няма по-красив сезон в годината от Циганското лято. Според метеоролозите то е резултат на устойчиви антициклони, които започват обикновено в края на м. август и продължават до есенното равноденствие когато лятото преминава в есен. Жегите отминават и Земята започва подготовката си за есента. Изобилието на прекрасни цветове в природата през този период е най-голямо.

Циганско (сиромашко) лято е период на топло и сухо време в края на месец октомври и през месец ноември. При по-продължително затопляне през този период може да се наблюдава аномален повторен цъфтеж на някои растения, които по принцип цъфтят само по веднъж в годината.

Язовир Ивайловград

Циганско лято  (сиромашко) има навсякъде по света, но го наричат по различен начин:

Северна Америка  – „Индианско лято”
Германия – „Лято на стариците”
Холандия – „следлято”
Франция и Италия – „лято на свети Мартин”
Русия – „Марфино/женско/ лято”
Чехия – „паешко лято”

Навсякъде го наричат различно, но всички го обичат еднакво. Обикновено никой никога не знае кога ще започне този прекрасен сезон и колко ще продължи, но в повечето случаи това става неочаквано и предизвиква много радост. Високите температури, които са характерни за него може да ни зарадват дори през ноември ако циганското лято реши да дойде по-късно и пак когато най-малко го очакваме. То може да стане причина дори люляка да цъфне отново и в необичайно за годината време.

Циганското лято винаги е красиво и обагрено с много цветове. То е любим сезон за художниците и любителите на фотографията.

Да се разходим сред природата и пак ненаситно да се порадваме на последните по-интензивни топли слънчеви лъчи, които по особен начин галят и огряват всичко около нас. Да се порадваме на красивите пейзажи, които съдържат всички цветове и техните тонове.

Циганското лято е времето, когато се радваме на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка по особен начин, съзнавайки, че есента и зимата чукат на вратата.

Циганско лято

Пристъпва плавно циганското лято
през прага на сърцето ми. Едва
опърлена от слънцето, душата ми
ще калайдиса като старата тава.
Ще заличи нагара от преминали
опустошителни любови и мъже,
ще изпере и просне мойто минало
да съхне бързо на капронено въже.
И пременена, и пречистена, обличам
отново робата любовна. В злато
ще дойде есента ми, но те вричам
да си среброто в циганското мое лято.

Циганско лято – елемент земя

Циганското лято е сезон в китайската медицина, който започва около средата на август и продължава до есенното равноденствие. Циганското лято се смята за “кучешки следобед “, когато в края на август дните са по-горещи и влажни и във въздуха се усеща чувство на тежест. Това често отговаря и на начина, по който се чувстваме през този период. Този сезон е свързан с елемента Земя, жълтия цвят, далак / стомах системата от органи меридиани, захранва се от сладкия вкус  посоката е  център. Циганското лято e продължение на ранното лято, което преминава в есен. От горчивия вкус се навлиза в пикантен. Вкусът, който уравновесява, е киселият на пролетта. (Оттук и популярността на сладките и кисели сосове – балансиращи по природа вкусове.) Централната роля на циганското лято е да уравновесява. За да остане в баланс, човек трябва да има дълбоко чувство на доверие / вяра. Колкото по-дълбоко е доверието ни, толкова по-силен ще е нашият баланс.
През циганското лято жегата от ранното лято отминава и земята започва подготовка за есента. Краят на лятото е сезонът на изобилието и прекрасните цветове. Всичко достига своя връх. „Работата” на пролетта и ранното лято дава плодове и това може да се види навсякъде. Въпреки, че плодовете преобладават през този сезон, прекомерната им консумация може да доведе до излишна слуз по-късно през годината. Малките по обем, но добре сдъвкани ястия са особено полезни през този сезон.

През този период трябва да се научим как да си изберем етерични масла за борба с насекомите, как да си подберем подходяща диета за оптимизиране на здравето и да ядем храни, засилващи метаболизма. Може също така да се спрем на билки за справяне с изтощението от горещината и да не забравим да контролираме тъгата, която е водещата емоция през този сезон.

  Циганското лято отговаря на елемента Земя, на далака и стомаха и съответно тези органи са с преобладаващо действие по това време на годината. Всеки ден те са доминиращи от 7:00 до 9:00 часа (стомаха) и от 9:00 до 11:00 ч. (слезката). Здравословната/правилната работа на тази двойка органи е от решаващо значение за процеса на храносмилане, както и за някои други важни функции в организма.

Влагата е свързана с елемента земя и се проявява най-силно в края на лятото. Заболяванията, предизвикани от излишък на влага, могат да бъдат причинени от внезапно излагане на мъгла или дъжд, потапяне във вода, обитаване на прекалено влажни места или климат. Порите по повърхността на тялото са отворени. Ако лятото е влажно, патогенните причинители през този сезон, винаги се смесват с влагата. Симптомите включват коремни болки, повръщане, чревни спазми, диария, летаргия, болки в ставите и тежест в гърдите. Тези симптоми са тежки и мудни по природа и са склонни да блокират притока на енергия в организма.

   “Вътрешната влага” се дължи на излишна консумация на алкохол, чай, студени пъпеши и сладки, мазни храни. Те възпрепятстват функцията на далака.

Помислете за здравословна, хранителна диета, добър и спокоен сън и упражнения, които могат да ви поддържат в оптимална физическа форма.

4 Comments (+add yours?)

  1. Hồng Nhung
    Sep 28, 2012 @ 22:09:32

    Hằng à, nói thật Nhung ngày nào cũng “ho hắng” một cái đấy, song cứ vô coi xem Hằng hay có bạn nào có post tin mới không, rồi lại ra, chứ ít khi để lại “bút tích”. Từ giờ sẽ cố gắng sửa sai.

    Phải nói mặc dù mình là “thợ viết”, song toàn viết những cái linh tinh, chẳng ai cần đến, chứ không viết được những bài mà được nhiều người quan tâm như Hằng. Có lẽ vì thế, mà ít để lại “bút tích”. Cũng như nhiều người khác, Nhung rất ấn tượng về cách viết và chọn chủ đề của Hằng – rất cuốn hút, làm cho người đọc lúc nào cũng muốn “thăm hỏi” xem hôm nay trang của mình có gì mới. Chúc mững Hằng về điều đó.

    Reply

  2. Thanh Hằng
    Sep 27, 2012 @ 21:06:48

    Dạo này tớ bớt lên mạng rồi nhưng hôm nào cũng phải lượn vào trang web của bọn mình mất cả tiếng đồng hồ cứ như bị nghiện ấy, dân tình bây giờ vẫn đùa “Trẻ ham quà, già ham chơi blog” cũng đúng. Thực ra là thêm một cách để bọn mình có chỗ liên lạc với nhau cũng hay mà.

    Thỉnh thoảng mọi người ho hắng vài cái để biết là chúng ta vẫn đang gặp nhau trên này là thấy vui rồi.

    Reply

  3. Mai Dung
    Sep 25, 2012 @ 12:02:01

    Hằng ơi D. cũng muốn cảm ơn Hằng như anh Thông vậy đó. Nhiều khi cũng muốn “góp vui” cùng Hằng nhưng mà lực bất tòng tâm. Phải nói là bái phục Hằng và Tuấn các bạn tài quá!

    Reply

  4. Đào Quang Thông
    Sep 24, 2012 @ 21:59:41

    Hằng chịu khó sưu tập quá, nhiều thông tin giá tri lắm, qua trang web này, anh mới biết nhiều thứ, cảm ơn Em !

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: