Quyết định dựng lại tượng Georgi Dimitrov


Nhân kỷ niệm 130 năm ngày sinh Georgi Dimitrov, HĐND thành phố Dimitrovgrad với 24 phiếu thuận, 1 phiếu chống và 5 phiếu trung lập đã quyết định dựng lại tượng Dimitrov tại thành phố mang tên ông.

Bức tượng bằng đồng cao 40 vốn được đặt tại trung tâm thành phố đã bị gỡ xuống năm 1992 và đang nằm tại công viên thành phố, bây giờ sẽ được phục hồi lại và đặt trong vườn hoa, nơi sẽ có cả một con đường cho nghệ thuật XHCN.

Паметникът в момента се намира сред бурените в парк “Марица”.

Димитровград връща паметника на патрона си в алея на социзкуството

Статуята на социалистическия “вожд” Георги Димитров в Димитровград, демонтирана след промените, отново ще бъде поставена в центъра на града. Това реши вчера общинският съвет на Димитровград с 24 гласа “за”, 1 “против” и 5 “въздържал се”.

Бронзовата 40-метрова статуя от 1992 г. се намира в градския разсадник в парка. Сега тя ще бъде реставрирана и изложена в градината, където ще има и цяла алея на социалистическото изкуство, обясни председателят на общинския съвет Стефан Димитров.

По думите му, идеята не е да бъде съживяван култът към личността на вожда или някаква носталгия, а да се направи открит музей на изкуството на социалистическата епоха, акцент в която да бъде огромната скулптура. За проекта общината имала подкрепата на министъра на културата Вежди Рашидов, който миналата година участва и в създаването на музея на социализма.

Статуята ще бъде ремонтирана и експонирана до средата на следващата година.

Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател на народната република Георги Димитров. “Градът на пионерите”, както става известен заради хилядите бригадири, участвали в строителството, обединява три села – Раковски, Мариино и Черноконево.

Самият Георги Димитров е бил против градът да носи неговото име, а свидетелство за това е, че постановлението не е подписано от него.

Две години след създаването му, имедателят умира в болница в Москва. “Всъщност малко известен факт е, че Димитров никога не е посещавал Димитровград”, припомни Стефан Димитров.

От Дневник

 Демонтирането на паметника през 1992г. Снимка: БТА

Синът на Георги Димитров отказвал да се прекланя пред мумия

Събореният паметник на Георги Димитров.

Антифашисти от цял свят се стекоха в България, за да участват в Международната научна конференция “Георги Димитров и съвременният свят”, посветена на 130-годишнината от рождението на политика.

Експозиция под надслов „Колелото се върти” беше открита в центъра на Пловдив по повод 130 -годишнината от рождението на Георги Димитров. В сюжетна последователност фотосите маркират най-ярките моменти на героя от Лайпцигския процес.

И антифашистите се поклониха пред Георги Димитров

Членовете на антифашисткия съюз в България се поклониха пред паметника на Георги Димитров в Ковачевци.

Това съобщи кметът на общината Васил Станимиров. Проявата е по повод 130-та годишнина от рождението на Георги Димитров.

Цветя на кумунистическия вожд положиха около 400 души. Сре тях бяха и членове на БСП от София, София-област, Дупница, Кюстендил и Плевен. Всички посетиха родната къща на Георги Димитров в  Ковачевци. Официален гост по повод 130-тата годишнина на  комунистическия лидер бе президента на Международната асоциация  на борците антифашисти Вилмос Ханти от Унгария.

Танц от мюзикъла „Кабаре“ събра погледите на публиката, стекла се на площада в Ковачевци за честване на 130-години от рождението на Георги Димитров в петък. Всъщност те не бяха част от празнична програма за честването, а едно от изпълненията на Междукултурния фестивал, организиран в рамките на трансграничен туристически проект. Във фестивала се включиха  над 200 участници  от сръбската община Димитровград, Самоков, Ковачевци, както и гастрольори от Перник.

Синът на Георги Димитров отказвал да се прекланя пред мумия

Осиновеният син на Георги Димитров – Бойко Димитров, не приемал идеята да се прекланя пред мумия, било то и на баща му. Това призна самият той пред Нова телевизия.

Като малък не обичал да ходи в мавзолея, където бе изложено тялото на татко м. “Беше ми мъчно за него”, спомни си Димитров.

Именно заради неприятното усещане той подкрепил идеята той да бъде погребан. Синът обаче бил против да бъде съборен мавзолеят, тъй като сградата имала както историческо, така и културно значение.

Покрай осиновителя си Димитров-младши успял да види и Сталин. Баща му отишъл в Москва да се ликува с цялото семейство и там момчето видяло съветския диктатор. Сега го описва като нисък и квадратен. Според него той не е отровил българския комунистически водач, каквато версия имеше.

По примера на баща си Бойко Димитров през 90-те години се захванал с политика, защото очаквал страната ни да се промени. Понеже това не се случило, както си го представял, след 2 скъсал с политиката.

Бойко Димитров бил осиновен от водача на БКП, след като родителите му били убити от фашистите. Истинският му баща, след като бил прибран от царската Държавна сигурност, повече не се върнал у дома, а майка му била удушена и хвърлена в кладена на къщата им.

Веднага след смъртта на родителите му Георги Димитров го осиновил. Той играел ролята на негов баща за кратко, тъй като когато Бойко бил на 9 години, умрял. След няколко години починала и съпругата на Георги Димитров – Роза Юлиевна.

Бойко не е единственото дете, приютено от червения водач. Феня е другото хлапе, припознато от семейство Димитрови.

Георги Димитров и съпругата му осиновили двете деца, след като тяхната собствена рожба почина от дифтерит едва на 7 години.

Труд онлайн

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: