Đôi thiên nga đen quý hiếm duy nhất ở Bulgaria bị mất cắp


Sáu con chim quý, trong đó có cặp thiên nga đen cực kỳ quý hiếm đã bị đánh cắp khỏi vườn thú Varna trong dịp nghỉ lễ.

Từ năm 2007 chỉ có vườn thú Varna nuôi đôi thiên nga đen duy nhất ở Bulgaria. Mỗi con có giá khoảng 500 leva. Những con thiên nga này cực kỳ hiếm, nhưng không đòi hỏi chăm sóc và ăn uống đặc biệt. Chúng được mua từ Cộng hòa Séc cách đây vài năm và là một trong những điểm hấp dẫn của vườn thú ở Varna.

Mỗi năm vườn thú đón khoảng 150.000 đến tham quan, nhưng riêng hôm qua đã đón tới 1.000 người.

Откраднаха черните лебеди от варненския зоопарк
© снимка: Impact Press Group

Откраднаха черните лебеди от варненския зоопарк

Шест птици – изключително рядка двойка черни лебеди, два ангъча и две мандаринки, са били откраднати от варненския зоопарк през почивните дни. Това съобщи шефката на зоологическата градина Иванка Стоянова.

Кражбата е била извършена в на 28 март. През изминалия месец служителите в зоопарка са разбрали от редовни посетители, че в комплекс “Калимански хан” край Варна има подобни животни. „Отидохме на място и в частния имот, до който имат достъп външни посетители, открихме същия вид и същия брой птици, които липсват при нас”, разкри Стоянова. Тя допълни, че засега от зоокъта не могат да си върнат животните, защото не могат да докажат, че това са птиците, които са откраднати от тях. „Съвпаденията са много, но собственикът е заявил пред разследващите, че си е купил птиците от пазара в Търговище”, каза директорът на варненския зоопарк.

След тяхната намеса инспекторите от РИОСВ-Варна са иззели двата ангъча, които са защитен вид, записан в Червената книга на България. Птиците са настанени в спасителния център към зоокъта. „Тези животни не можем да ги излагаме като експозиция, защото те не са наши. Те не са ни върнати, а оставени за отглеждане при нас”, поясни Стоянова. “Лебедите и мандаринките обаче не са защитени видове и никой не може да ги конфискува”, допълни тя.

На въпрос дали е възможно на птиците да бъдат поставени чипове, директорът на зоокъта отговори: „Говорихме с колегите от РИОСВ и те казаха, че специално при лебедите това чипиране е много трудно”. По думите й един черен лебед струва 500 лева. Цената на ангъча и на мандаринката са съответно 45 и 85 лева.

През 2007 година варненският зоопарк стана дом за единствената у нас двойка черни лебеди. Тези лебеди са изключително редки, но не се нуждаят от специални грижи и храни. Те бяха купени от Чехия преди няколко години и са една от атракциите на зоокъта във Варна.

През зоопарка на година минават повече от 150 000 души, а само вчера в него са влезли над 1 000 души.

Dariknews.bg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: