Halloween ở Bulgaria


Halloween là một trong những lễ hội nổi tiếng nhất thế giới, kế thừa ngày hội Samheyn Celtic cổ,  sáp nhập với ngày lễ Thánh Vsi Sveti thuần Công Giáo. Được bắt đầu như một ngày lễ để tưởng nhớ các linh hồn, nó đã trở thành một đêm cho tất cả trẻ em phương Tây chơi các trò vui nhộn, cải trang thành ma quỷ hay thần tiên và các nhân vật yêu thích từ những câu chuyện hoang tưởng nổi tiếng – chứa đầy yêu tinh, phù thủy và Jedi. Vừa khoét bí ngô vừa xem những bộ phim rùng rợn, lũ trẻ được trải qua một buổi tối thật đáng nhớ.

Không giống như ngày Valentine, lễ hội Halloween không được phổ biến lắm ở Bulgaria, nhưng trong những năm gần đây, giới trẻ và nhiều người bắt đầu tổ chức lễ hội. Những người hâm mộ nhất tất nhiên là trẻ em, những nhân vật chính trong sự kiện này.

Mặc dù lễ hội Halloween có hương vị khủng khiếp, ngày nay nó đã được thương mại hóa, đủ để bạn quên đi nguồn gốc đầu tiên và chỉ hưởng thụ mỗi phần vui thú. Tại Bulgaria, ngày càng nhiều gia đình tổ chức lễ tiệc vào ngày này, tại đó trẻ em vui đùa và cả cha mẹ chúng nữa. Tuy nhiên, việc áp dụng truyền thống kiểu Mỹ với việc hù dọa trên đường phố không được ưa chuộng vì hầu hết mọi người đều phản ứng tiêu cực.  Những người Bulgaria tổ chức lễ hội này chỉ hạn chế trong việc giải trí và trang hoàng nhà cửa hoặc trong các nhóm tiệc tổ chức đặc biệt nhân sự kiện này. Tại một số vườn trẻ và trường học cũng tổ chức lễ kỷ niệm, đến cuối buổi tiệc sẽ học cả từ mới tiếng Anh. Dần dần Halloween xâm nhập vào cả môi trường văn phòng – là dịp vui vẻ cho lễ hội đeo mặt nạ, trang trí và vui chơi giải trí.

Mặc dù vẫn tồn tại thái độ hoài nghi của đa số người Bulgaria về ngày lễ này, nó vẫn được những người có con trẻ ưa thích và mỗi năm lại trở thành dịp vui chơi giải trí lớn hơn. Mùa thu tối tăm ảm đạm rất cần được vui lên, do đó đừng bỏ lỡ dịp cải thiện tâm trạng mình vào đêm Halloween năm nay.

Хелоуин в България

Хелоуин е един от най-известните световни празници, наследник на древния келтски Самхейн, слял се с чисто католическия Ден на Вси Светии. Започнал като празник за почитане към духовете, той се е превърнал в нощ, в която всички деца из Западния и нормален свят се забавляват, маскирайки се като духчета и призраци или пък любими герои от известни фантастични истории – пълно е с елфи, магьосници и джедаи. Дълбаейки тикви и гледайки подходящите страшни филми, те си изкарват една запомнящa се вечер.

За разлика от Св. Валентин, Хелоуин не е особено популярен в България, но пък през последните години се наложи и сред младите в България и все повече хора започват го празнуват. Най-големите му почитатели, разбира се, са децата, които са и главните действащи лица в събитието.

Независимо от страховития привкус, който има този празник, в наши дни той се е комерсиализирал достатъчно, за да забравите първоизточника и да се насладите само на веселата част. В България все повече семейства организират партита на тази дата, на която да се позабавляват децата, а и техните родители. Все пак прилагането на американските традиции с плашенето по улиците не е препоръчително, защото повечето хора реагират негативно. Българите, които отбелязват събитието, се ограничават до забавления и украси в дома си или пък в специално организирани купони по повода. В някои детски градини и училища също се организират празненства, на които покрай купона се учат и нови английски думи. Малко по малко Хелоуин нахлува и в офисната обстановка – като весел повод за маскен бал, украса и забавления.

Макар и съществуващия скептицизъм на повечето българи към този празник, той е най-почитан от хората, които имат деца и с всяка изминала година се превръща във все по-добър повод за забавление. Мрачната есен отчайващо се нуждае от разведрение, така че тази година не пропускайте да подобрите настроението си в нощта на Вси Светии.

Отново Хелоуин

Всяка година в нощта на последния ден от месец октомври католическият свят чества празника Вси светии или Хелоуин.

Макар че не е традиционен за българските обичаи, от години денят се отбелязва подобаващо и у нас.

Празникът се отбелязва по целия свят, но е изключително популярен в Америка, Великобритания и Ирландия. Тържествата датират още от дълбока древност, като се смята, че ритуалите са измислени от келтите. Те вярвали, че в тази нощ идват духовете на мъртвите и се вселяват в телата на живите. Затова слагали страшни маски и облекла, вдигали голям шум, за да изгонят нежеланите гости.

Празникът се отбелязва и в Латинска Америка и Испания, където 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните починали. Хората вярват, че през тези дни душите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. Традиция при мексиканците е да пият на гробището текила, а група музиканти обикновено свири в чест на починалите.

В Англия този празник се чества на 5 ноември. Затова си има обясними причини. Екзекуцията на Гай Фокс – известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента, била извършена  именно на този ден. Затова и в кралството някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5-ти.

Американският начин на празнуване е вероятно най-известният. В САЩ децата обличат костюми и обикалят от врата на врата, за да съберат сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде изигран страшен номер за наказание.

Най-популярният символ на Хелоуин е тиквеният фенер. Той се нарича още Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, който според поверието успява три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

Хелоуин става и български празник

Хелоуин се празнува в Западния свят, но тази година за пръв път спечели повече привърженици в България. Тук, също като в САЩ, маскирани деца обикаляха по апартаментите в София, звъняха на вратите и искаха подаръци.
Що за празник е това?

Всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните и лакомствата. Децата чакат с нетърпение този празник, наречен Хелоуин, за да могат да се маскират в костюми и да тръгнат по останалите домове, за да получат лакомства.

От къде идва празникът?

Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн), на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, запалвани от жреците. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника е All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове.

По-късно, през 1000 г., църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – All Souls Day , в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един – Hallowe’en , който по-късно започнали да наричат Halloween.

Днес в празника присъстват и ябълкитe, орехите, черните котки, магията на Самейн, духовете, привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии и Деня на всички души. Всичките три дати – навечерието на деня на Вси светии (31 октомври), самият ден и следващият Ден на душите се наричат още и Hallowmas. Празнуването на този ден по непостижим начин съчетава езическата мистика с християнската.

Американците са започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари (обичаят се нарича “trick-or-treat” – „почерпи, за да не ти напакостя“). Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техният бъдещ съпруг, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а някои американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

В края на ХІХ век се приключва с мистичния характер на празника Хелоуин и той се превръща във всеобщ празник. Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите “по-малко да плашат децата”. Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята. През последните години Хелоуин в Северна Америка става все по-популярен и комерсиален.

Тиквеният фенер

Няма Хелоуин без тиква и тиквен фенер. Тиквеният фенер е най-характерен за този празник и се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Джак Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

Къде и как празнуват Хелоуин?

Хелоуин се смята за американски празник, но става все по-популярен по цял свят.
В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Ден на мъртвите – 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастни. Но това не е ден на скръб и печал. Смята се, че починалите по това време се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прилетелият дух да си измие ръцете преди ядене.

На улиците могат да се видят карнавални шествия – хора в костюми на скелети и мумии, носещи ковчези. В тези дни няма по-популярен предмет от скелет или череп: децата сами правят такива фигурки, в магазините се продават шоколадови скелети, черепи, ковчези и кексове.
Протестантската църква в Англия е против Хелоуин. Там празникът започва на 5 ноември, когато англичаните запалват огньове и факли в чест на Дните, посветени на Гай Фокс – известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт, присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 г.

В Ирландия хората продължават да отбелязват празника – ходят на гости, играят игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши, в тях слагат изненади, по които гадаят бъдещето. Децата не се наказват за лудориите, които вършат на този ден.
В България православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември. Тази година можем да си спомним с добро близките си мъртви роднини на 4 ноември.

***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: