Bulgaria bán cổ phần nhà máy vũ khí “Arsenal” ở Kazanluk


Chính phủ Bulgaria vừa bán ra 36% cổ phần tại Nhà máy Arsenal Kazanlak, nhà máy sản xuất vũ khí lớn nhất nước này.

36% cổ phần của chính phủ Bulgaria được chào mời với những nhà đầu tư có kinh nghiệm trong mảng quốc phòng hoặc xuất khẩu. Người mua có thể tham gia đấu thầu trong vòng 4 tháng nữa.

Arsenal là nhà máy sản xuất vũ khí và đạn dược lớn nhất Bulgaria. Nhà máy này còn là một trong những nhà máy có giấy phép sản xuất súng trường Kalshnikov trong cuộc chiến tranh lạnh.

Tuy nhiên, trong những năm gần đây, giấy phép này đang trở thành tranh cãi giữa Sofia và Moscow với việc Nga cáo buộc Bulgaria đang làm giả mẫu AK47.

Arsenal có khoảng 5.000 công nhân làm việc trong nhà máy. 65% cổ phần của nhà máy thuộc quyền quản lý của công ty cổ phần tư nhân Arsenal.
Thanh An (theo AFP)

Държавата продава дела си в “Арсенал”

Кандидатите трябва да имат приходи от поне 40 млн. лв.

Държавата се разделя окончателно с оръжейния завод “Арсенал”. Това стана ясно вчера, след като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви конкурс за продажба на държавното участие от 35,78% от капитала на “Арсенал” АД, Казанлък. Конкурсът за приватизация на оръжейния завод ще бъде на един етап. Цената на конкурсната документация е в размер на 3000 лв., като срокът за нейното закупуване е 15 дни, считано от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Документацията не съдържа информационен меморандум, който струва още 7000 лв. и ще бъде предоставен на кандидат-купувачи, отговарящи на редица изисквания. Те трябва да са юридически лица, осъществяващи дейности, свързани с производство или реализация на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Трябва да имат приходи от последната финансова година не по-малко от 40 млн. лв. Точно толкова трябва да е и собственият капитал на фирмата кандидат. Последното и най-специфично изискване е фирмите да имат разрешение за достъп до информация с ниво на класификация “Секретно”, удостоверение за индустриална сигурност или потвърждение, съгласно Закона за защита на класифицираната информация. Срокът за издаване на тези документи е до 6 месеца. Точно заради продължителността на тази процедура и срокът за подаване на оферти е по-дълъг, обясниха от АПСК. До 15 часа на 120-ия ден от датата на обнародване на решението в ДВ ще бъдат приемани окончателните оферти за приватизация на “Арсенал”. Това е и срокът за внасяне на необходимия за участие в конкурса депозит от 3 млн. лв. Критерият, по който ще се оценяват офертите, е размерът на предложената покупна цена, пише в съобщението на АПСК. Към днешна дата мажоритарен собственик на “Арсенал” АД е дружеството “Арсенал – 2000”, което притежава 63,85% от капитала на оръжейния завод. Други 0,37% се държат от 223 физически лица под формата на акции. През 1999 година “Арсенал-2000” купиха 51% от оръжейния завод за $2,1 млн.

Мартин ЛЕКОВ/Standart News

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Lê Trọng Khánh
    Aug 14, 2011 @ 14:32:12

    Моят бг. колега от ВМЕИ ВАРНА работи още в този завод. В миналото този завод също помага нашия виетнамски арм. завод….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: