Ngày Botev và những người đã hy sinh vì độc lập tự do


Ở Bulgaria , hàng năm vào ngày 02 tháng Sáu, đúng 12:00 giờ trưa, trên khắp đất nước vang lên tiếng còi trong vòng ba phút để thực hiện nghi thức tưởng nhớ những người đã hi sinh cho tự do độc lập của Bulgaria.

Tiếng còi báo hiệu một phút im lặng đầu tiên trong cả nước được thực hiện vào đúng 12 giờ trưa ngày 02 tháng 6 năm 1948.

Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път денят на Ботев се отбелязва през 1884 г. в Пловдив, а поводът за това се дължи на един малко известен факт. В далечната 1884 г. турската управа в Източна Румелия предлага 2 юни за празник на султана, но по инициатива на възрожденеца Георги Бенев и Захари Стоянов се организира възпоменателно тържество – панихида, за да си спомнят за саможертвата на Ботев. Разпращат листовки до гражданите на Пловдив. Така на 2 юни пловдивчани се стичат в черквата „Свети Георги”, после всички улици водещи до градската градина се изпълват с народ. С цветя и с портрета на Ботев пловдивчани превръщат този ден в преклонение пред безсмъртието. Тържества в същата година се провеждат и във Враца. И Ботев става символ и знаме на борците за свобода.

Поетът-революционер Христо Ботев е може би една от малкото светли личности, чиито чествания започват още с Освобождението на България. На пръв поглед е парадоксално, че както при него, така и при Левски, отбелязваме по-тържествено смъртта, отколкото рожденната дата. Това може би е така, защото онези, които знаят как да живеят, може и да са рядкост, но тези, които знаят как да умрат, са истинското изключение.
Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.
На връх “Околчица” през 1938 година е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст – за увековечаване подвига на Ботев и неговата чета. В падината “Йолковица”, естествена канара (с издълбани върху нея букви) е лобното място на поета-революционер.
През 1947 година кръстът на паметника е заменен с петолъчка. Това се случва след политическите промени в България след 9 септември 1944. г. През 1991 година се връща автентичният вид на паметника, като петолъчката отново е подменена с кръст.
От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.
По времето на социализма днешният ден се отбелязва много тържествено с отдаване на почит към ветераните от войните, поднасяне на венци и цветя пред паметници и братски могили, факелни шествия, а кулминацията е тържествения митинг заря, на който се поменават и имената на партизани и антифашисти.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Free counters!

%d bloggers like this: